Makrame on bohokodin tavaramerkki

Monia erilaisia puulajeja, rottinkia, hapsuja, makrameeta, pehmeitä shaaleja, viherkasveja, luonnonläheisiä värejä hempeällä twistillä.

Lämminhenkinen, boheemi sisustustyyli on kuin kesän ensimmäiset lomapäivät. Nyt saa olla vain ja ottaa lunkisti.

Vaikutteensa boho-tyyli hakee hippikulttuurista.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Kirsi Pyykönen

Bohotyylistä on olemassa erilaisia versioita: skandinaavinen bohotyyli on pelkistetympää. Maanläheisiin, lämpimän ruskean eri sävyihin voidaan yhdistää esimerkiksi vaaleita pastellisävyjä, tänä kesänä erityisesti lilaa.

Meksikolaisessa bohotyylissä värit räiskyvät. Huoneen nurkassa voi nököttää söpö ukulele. Itämaisessa bohotyylissä vaikutteita haetaan Lähi-idästä, Intiasta tai Pohjois-Afrikasta.

Kärkkäisen Lahden tavaratalon sisustusosaston myyjä Kirsi Pyykönen kokoaa Kärkkäisen sisustusosastolta leppoisan rentoon kodin boho-sisustukseen sekä rottingista että useista muista puulajeista valmistettuja koreja, ruukkuja, raheja ja alustoja. Bohokodin lattialle Kirsi levittää juuttimaton, pyöreän tai kantikkaan. Sisustustekstiileissä suositaan materiaalina esimerkiksi luonnonläheistä pellavaa.

Bohokodissa täytyy olla ilman muuta makrameeta, korostaa Kirsi.

Makramee (engl. macramé) on käsityötekniikka, jossa solmuja käyttämällä saadaan aikaan koristeellisia nyörejä tai pintoja. Makramee-solmeilua tehdään erilaisilla nauhamaisilla materiaaleilla, kuten puuvillalangalla, helmilangalla, narulla ja nahka- tai muovisuikaleilla. Tekniikassa käytetään monenlaisia solmuja, joita vaihtelemalla työn ulkonäöstä saadaan koristeellinen. Makramee-työhön voidaan yhdistää helmiä, riipuksia tai muita koristeita. Solmeilemalla voidaan valmistaa monenlaisia käsityöesineitä, kuten seinävaatteita, tyynynpäällisen tai kukka-amppelin.

Mikään uusi asia makramee ei ole. Makramee-solmeilu sai luultavasti alkunsa 1200-luvulla arabien kehittämänä. Arabikäsityöläiset solmivat tekstiilien päiden ylimääräiset langat reunakoristeiksi. Termi makramee tulee arabian kielen sanasta migramah, joka voi tarkoittaa reunakoristelua tai kirjottua huntua. Tekniikka siirtyi maurien mukana Espanjaan ja sieltä muualle Eurooppaan.

Makramee saapui Englantiin 1600-luvun loppupuolella kuningas Vilhelm III:n hallitessa. 1800-luvun viktoriaaninen aikakausi oli tekniikan kulta-aikaa. Makramee-solmeilu on ollut suosittua merimiesten keskuudessa, jotka käyttivät tekniikkaa esimerkiksi koristeissa ja riippumatoissa. Myös Etelä- ja Keski-Amerikassa on käytetty erilaisia solmeilutekniikoita. 1960-luvulla makramee saavutti suosiota muun muassa hippiliikkeen keskuudessa.

Aikaisemmat sukupolvet muistanevat, miten makrameeta tehtiin juuttinaruilla sormet verillä. Nykyään käytetään ihanan pehmoista puuvillanyörilankaa. Kärkkäisellä on myynnissä makrameehen soveltuvia lankoja: Lankavan Pauliina-lankaa ja Suomen Lanka Oy:n Moppari-lankaa.

Kärkkäisen kirjaosastolta löydät makrameeta käsittelevät kirjat Mullins: Intohimona makramee ja Zedenius: Makrameen maailma, tutustu: www.karkkainen.com

Boho-sisustuksessa suositaan kaikenlaisia viherkasveja. Kirsi Pyykösen mielestä bohotyyliin viherkasveille sopivat erinomaisesti keisaripuiset suojaruukut.

Keisaripuu (Paulownia tomentosa) on kotoisin Itä-Aasiasta. Tieteellisen nimensä puu on saanut Venäjän tsaarin Paavali I:n tyttären Anna Pavlovnan mukaan. Itä-Aasiassa keisaripuu on arvostettua puutyöainesta. Puu on hyvin kevyttä, mutta painoonsa nähden kestävää. Siitä valmistetaan monenlaisia tarve-esineitä, kuten huonekaluja, sisustustuotteita, sandaaleja ja soittimia.

Kiinassa keisaripuuhun on vuosisatojen aikana liitetty taianomaisia ominaisuuksia. Puiden lehtien ja siementen uutteen on uskottu säilyttävän ihon nuorekkaana ja estävän hiuksia harmaantumasta. Japanin keisarin vaakunaan on päässyt tyylitellyt keisaripuun lehdet ja kukinto.

Boheemissa kodissa nautitaan luonnonvalosta sekä hauskoista sympaattisista koristelampuista tai lyhdyistä. Tyypillinen bohokodin vakiovaruste on valosarja, jossa on jonossa vaikkapa palloja.

– Lämpimän ruskean eri sävyillä rakennettua sisustusta voi piristää esimerkiksi voimakkaan värisistä Vallilan kukkakuviokankaista ommelluilla verhoilla ja pöytäliinoilla. Tänä keväänä Vallilan kankaita piristävät esimerkiksi lilan eri sävyt sekä raikas sitruunankeltainen, Kirsi kertoo.

Kärkkäisen valikoimista boho-tyylin kattaukseen sopivat Kirsin mukaan erinomaisesti korkealaatuiset, ruskean sävyiset Heirolin astiat. Matalilla ja syvillä lautasilla sekä erilaisilla kulhoilla saa rakennettua hauskoja ja helposti muunneltavissa olevia kattauksia.

- Lautasliinaksi voi valita vaikkapa vaaleanpunaista tai lilaa, ne sopivat hyvin astioiden maanläheiseen väritykseen, sanoo Kirsi.

Tunnelmaa kattaukseen tuovat niin koon, muodon kuin pintamateriaalin puolesta monenlaiset kynttilät. Kynttilöiden hiekansävyiset värit sointuvat kauniisti kynttilöiden liekkien lipatukseen.

Kaikki boho-tyyliseen sisustukseen verkkokaupasta www.karkkainen.com

”– Aikaisemmat sukupolvet muistanevat, miten makrameeta tehtiin juuttinaruilla sormet verillä. Nykyään käytetään ihanan pehmoista puuvillanyörilankaa.”