Ilkka Varmavuo halusi isänsä tavoin diplomi-insinööriksi, mutta valitsi optikon ammatin. Selostettuja Pelikaanien lätkäpelejä hänellä on yli 1240.

Teksti: Minna Stenius Kuvat: Ilkka Varmavuo

Haluan, että ihmiset tulevat vastaanotolleni sen takia, että olen hyvä optikko, eivät siksi, että olen tunnettu. Näin sanoi Ilkka Varmavuo, 55-vuotias optikko tavatessamme ensimmäistä kertaa Oulun jäähallin selostuskopissa. Mitä teki optikko selostuskopissa? No, selosti tietenkin Kärpät-Pelicans -ottelua Lahden alueen radioon.

Ilkan elämässä asiat ovat menneet joko määrätietoisesti miehen suunnitelmien mukaan tai mies on mennyt määrätietoisesti asioihin mukaan, kun on siltä tuntunut tai on pyydetty. Ja pyydetty on, jopa muotinäytöksiin ja rokkikeikkojen spiikkeriksi.

Mitä aikoi nuori Ilkka Varmavuo ”Ili” tehdä isona?

– Olin aivan varma siitä, mitä halusin. Halusin diplomi-insinööriksi. Halusin olla samanlaisissa hommissa kuin isäni. Pääsykokeissa rentona itsenäni tajusin, että en sopinut porukkaan, jolla oli kauluspaidat ja salkut.

Armeijan ja raksavuoden jälkeen vaakakupeissa olivat kauppatieteet ja optikon opinnot, joihin molempiin Varmavuo olisi päässyt. Aloilla olevilta kyselemällä Ilkka valitsi optikon opinnot, koska optikon ammatissa saisi olla tekemisissä ihmisten kanssa.

– En ollut ikinä ollut optikkoliikkeessä töissä, enkä tiennyt mitään silmälaseista, eikä suvussa ole ketään sillä alalla. Kävin tutun liikkeessä katsomassa ja ajattelin, että mä taidan haluta tota. Silleen minusta tuli optikko, kertoo Optikko Mäkelällä Lahdessa 31. vuottaan töissä oleva Ilkka Varmavuo.

Varmavuo on kotoisin Jyväskylästä, josta hän muutti vaimonsa Kirsin kotikaupunkiin Lahteen vuonna 1988, hän on siis lahtelainen 30 vuoden kokemuksella.

Hämeenkadun liikkeestä on lyhyt viiden minuutin kävelymatka Lahden jäähallille, jonne Varmavuo menee Pelicansien kotipeli-iltoina halli-isännäksi. Miehen dramaattinen ääni kaikuu äänentoistolaitteista ympäri hallia, kun hän kuuluttaa pelaajat sisään kentälle. Äänelle raamit antavat kauluspaita ja puku.

Diplomi-insinöörin pääsykokeista elämäänsä suuntaa hakeneen miehen toinen ammatillinen ura löytyi urheilun parista.

– 80-luvulla joissain nuorten bileissä kaverini tuttu paikallisradion tyyppi pyysi, että tulisin tekemään urheilupuolelle koeselostuksen. Mä sanoin, että jep, voin mä tulla. En tiedä, miksi hän minua pyysi, mutta varmaan nähtyään, miten tulen sosiaalisesti toimeen isommassa porukassa ja kun vedin keskustelua, arveli hän minun sopivan radiotyöhön. Tein selostuspätkän tanskalaisten jalkapallopelistä, ja silloinen radion toimitusjohtaja kysyi, milloin voisin ryhtyä tekemään näitä hommia. Tein pitkään selostuksia ajalle tyypillisesti hippohiihdoista rata-ajoon, myöhemmin jalkapalloa ja koripallon miesten liigaa. Tutustuin valtavasti ihmisiin, ja jossain kohtaa Pelikaanien Hannu Kuisma pyysi minua kuuluttamaan pelejä 22 vuotta sitten, silloin kun Pelicansit oli perustettu. Seuraavana vuonna nousimme Liigaan, jolloin silloinen radion johtaja kysyi minulta, haluaisinko selostaa nämä pelit. Kymmenen sekunnin miettimisen jälkeen sanoin, että joo. Nyt selostettuja pelejä on noin 1240.

Ilkka Varmavuo on tavattu vuosien varrella mm. Salpausselän kisojen voittajahaastattelijana, Neste-rallin vip-selostajana, FC-Lahden pelikuuluttajana ja IS-TV:n veikkausliigan jalkapalloselostajana. Hän ei halua sanoa ei mielekkäille työtehtäville, kuten Puolustusvoimien orkestereiden juhlakiertueen juontamiselle.

– Itsensä haastaminen potkii eteenpäin kaikissa hommissa, summaa Varmavuo motivaatiotaan.

– Koen nämä kaikki muut työni harrastuksekseni.

Varsinaisessa työssään optikkona Varmavuo viihtyy erinomaisesti.

– Minä rakastan optikon hommaa. Vaikka päivät venyvät pitkiksi, tämä ei tunnu työltä. Meidän alamme on muuttunut 30 vuodessa ihan täysin. Teknologia alan ympärillä on kehittynyt ihan valtavasti, viimeisen kymmenen vuoden aikana ihan huikeasti. Kuinka pitkälle ala voi kehittyä, sitä on vaikea arvata, mutta varmasti joku suunnittelee jo jotain merkittävää. Tästä voisivat olla esimerkkinä AR-lasit (augmented reality=muunneltu todellisuus), jolloin linsseihin välittyisi tietoa esim. kadulla sijaitsevista kahviloista.

Optikko on portsari lääkäriin päin: hän suosittelee ja ohjaa asiakkaita tarpeen vaatiessa lääkärin puheille.

– On tärkeää myöskin neuvoa ihmisille, miten silmän terveydestä pidetään huolta. Tämän lisäksi täytyy osata kertoa kansankielellä tarvittavista linsseistä, joita on teknisesti erilaisia. Asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan valitaan sopiva kokonaisuus, kertoo Varmavuo päivätyöstään.

Myös kehysten muotivirtaukset kiinnostavat optikkoa, joka katselee kadun kulkijoita ja kanssaihmisiä Lahdessa ja maailmalla.

– Räätäli näkee vaatteista, istuvatko ne. Niin myös optisen alan ammattilainen näkee, minkä tasoiset lasit ihmisellä on päässä, kuvaa optikko Ilkka.

Ili on urheilullinen mies. Teininuoruuden vakavia harrastuksia olivat motocross (sekä ajajana että mekaanikkona) ja myöhemmin amerikkalainen jalkapallo. Nyttemmin lukuisat tunnit vierähtävät maailman viheriöillä golfaten.

Golf ei ole kuitenkaan kaikki, sillä Varmavuot rakastavat matkailua ja maisemia, jopa yksittäisten hetkien viipyilevää kauneutta.

Selostaminen voidaan rinnastaa urheilemiseen. Jalkapallon tv-selostus kevyeen hölkkään, mutta nopeatempoinen jääkiekon radioselostus juoksulenkkiin.

– TV:ssä joudun pidättelemään itseäni, radiossa teen sanoista ajatusten virran, jonka annan vuolaasti valua ihmisen pään sisään. Maalaan tyhjälle kankaalle kuvan tapahtumista, selittää selostaja työtään.

– Se on vähän niin kuin kalevalaista runonlaulantaa, mutta kieli on jääkiekko.

Kynäkin miehellä pysyy kädessä – harrastustyöksi tietenkin. Golfjuttuja ja matkakertomuksia esim. Irlannista on ollut alan lehdissä ja vieraskynänä muiden blogeissa.

Aina Varmavuo ei ole kuitenkaan töissä, ei edes harrastustöissä. Perheen ja kavereiden kanssa vietetty aika on äärimmäisen tärkeää.

– Jos olemme lomalla, olemme reissussa, naurahtaa Ili.

– Ensi kesän reissut on jo varattu. Tutkin aina etukäteen tosi tarkasti, mitä mahdollisuuksia kohde tarjoaa, haluan tietää niistä paikoista kaikki. Tykkään maantiedosta ja biologiasta ja historiasta. Haluan opiskella etukäteen ja takakäteen käymiämme paikkoja.

Näin pureutuu pintaa syvemmälle lahtelainen optikko ja selostaja Ilkka Varmavuo.

– Täytyy pysähtyä ja ajatella, mitä haluaa, Ili neuvoo.

Vaikuttaa siltä, että hänen linssiensä läpi välittyy myönteisiä ja värikkäitä kuvia. Siitä kertovat miehen innostus ja nauravat silmät, sekä tietysti pulppuava puhe.

”– Maalaan tyhjälle kankaalle kuvan tapahtumista. Se on vähän niin kuin kalevalaista runonlaulantaa, mutta kieli on jääkiekko.”