Siankärsämö ja nokkonen suomalaiset superyrtit

Tutkimuksissa siankärsämön on todettu aktivoivan valkosoluja, jolloin se käynnistää kehon oman puolustuksen eli “sisäiset poliisivoimat”.

Hivenainerikas nokkonen vahvistaa kehon ohella psyykettä. Nokkosessa on erityisen paljon piitä ja rautaa.Ruokavaliossa on hyvä suosia mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua luomua. Kotimaiset marjat ovat luonnon superfoodia.

Tärkeimmät antioksidantit flunssaa vastaan ovat C- ja D3-vitamiini sekä sinkki ja seleeni.

Teksti: Reetta Reinman

Mikäli sinulla on kesäflunssan oireita, Frantsilan luomuyrttitilan fytoterapeutti Virpi Raipala-Cormier suosittelee kokeilemaan seuraavia vinkkejä:

* Vastustuskyvyn kohottamiseen erinomaisia yrttejä ovat siankärsämö ja kaunopunahattu eli auringonhattu. Molempia saa nestemäisenä uutteena. Voit ottaa niitä kuuriluonteisesti vaikkapa 2 viikon ajan tehokuurina: 25 tippaa molempia 4 kertaa päivässä, tai ainakin kaksi kertaa päivässä 25 tippaa molempia.

* Lämmittäviä sekä antiviraalisia eli viruksia vastustavia ja torjuvia kasveja ovat esimerkiksi piparjuuri, inkivääri, kurkuma, valkosipuli ja mustaviinimarja (erityisesti lehdet). Mustaviinimarjan lehtiä kannattaa nauttia kehoa vahvistavina ja lämmittävinä juomina flunssan iskiessä. Mehiläisten tuottama kittivaha eli propolis ja hunaja ovat tutkimuksin todettu tärkeiksi antibioottisiksi eli viruksia ja bakteereja vastustaviksi aineiksi.

* Epäterveelliset ravintotottumukset (mm. suuri valkaistun sokerin käyttö) laskee immuniteettia heti. Sanotaan, että 1 tl sokeria laskee immuniteettia 20 minuutiksi. Tuoreiden, paikallisesti viljeltyjen luomuvihannesten sekä kotimaisten marjojen määrää kannattaa nostaa. Ne sisältävät paljon polyfenolisia yhdisteitä, joiden tiedetään kohottavan kehon puolustusvastetta.

* Antioksidanteilla, kuten vitamiineilla (C-, A-, B- ja E-vitamiini) ja niiden kanssa yhdessä toimivilla hivenaineilla (sinkki, magnesium, seleeni, jodi) on tärkeä merkitys mm. stressitekijöiden lisääntyessä. Myös D3-vitamiinilisä on erittäin tärkeä immuniteetille eli kehon puolustuskyvylle. Kotimaiset marjat, niin metsä- kuin puutarhamarjat, ovat tunnetusti hyvin vitamiini- ja hivenainerikkaita. Erityisesti tyrnissä C-vitamiinipitoisuus on valtava.

* Puolustuskykymme kannalta vitamiineista ja hivenaineista tärkeimmät ovat C-vitamiini, D3-vitamiini, sinkki ja seleeni.

* Kurkun ollessa kipeä, on hyvä kurlata kurkkua desinfioivalla suolavedellä (vähintään 1%). Nauti lämmintä juomaa, johon on sekoitettu 1 tl hunajaa, 1 tl sitruunanmehua sekä auringonhattu- ja siankärsämöuutetta.

* Nenän limakalvoja on hyvä huuhdella kehon lämpöisellä suolavedellä, jolloin nenäkannuun lisätään noin teelusikallinen merisuolaa. Nenän limakalvoja voi hoitaa esimerkiksi Frantsilan Kehäkukka-porkkana öljyllä. Kun nenän limakalvot ovat hyvässä kunnossa, oletetaan sen estävän mikrobien kiinnittymistä limakalvoille.

* Ota jalkakylpyjä, joihin voit sekoittaa suolan kanssa vahvistavia ja hengitysteitä avaavia eteerisiä öljyjä, kuten männyn ja eukalyptuksen eteeristä öljyä.

* Hiero hengityselimiä vastaavia kehon alueita aktivoivalla yrttisalvalla, erityisesti keuhkopisteitä: yläselän aluetta selkärangan molemmin puolin solisluiden alta, sekä rintakehän yläosaa rinnan keskeltä ja jalkapohjia.

* Pidä itsesi lämpimänä. Käytä munuaisalueella eli alaselän alueella lämpöpakkausta. Esimerkiksi kaurapakkaus pitää hyvin lämpöä, koska viljoista kaura rasvaisimpana on hyvä lämmön pitäjä.

* Monen yrttiuutteen yhdistelmätuote on Virpi Raipala-Cormierin mukaan yleensä tehokkaampi viruksia ja bakteereja vastaan, jos on jo sairastunut flunssaan, esimerkiksi Frantsilan Kylmänroppi tai Karvakorva. Karvakorva-yrttiuutteessa on ratamon lehtiä, punahatun kukkia ja juuria, kamomillan kukkia, lehmuksen kukkia ja ukontulikukan kukkia. Kylmänropissa on siankärsämön kukkia, kaunopunahatun kukkia ja juuria, inkiväärin juuria, propolista eli mehiläisten kittivahaa, timjamia ja piparjuuren juuria.

Suomessa, suomalaisista raaka-aineista valmistettuja Frantsilan luomuyrttitilan tuotteita sekä monia muita kotimaisia hyvinvointituotteita on monipuolinen valikoima Kärkkäisellä, tutustu Karkkainen.com

”– Kaistaviljely pitää osaltaan huolen tuholaistorjunnasta. Rikkaruohot kitkemme käsin. Lannoitteena käytämme kompostoitunutta oman tehtaamme yrttimassajätettä sekä luomukarjatilan karjanlantaa.”