Granaattiomenaa, kurkumaa, parsakaalta, vihreää teetä

Antioksidanttirikas kasvikunta on syöpää ehkäisevän ruokavalion perusta. Erityisen tehosuojan antavat granaattiomena, kurkuma, parsakaali ja vihreä tee. Niiden on todettu torjuvan etenkin eturauhassyöpää.

Kaikissa tumman vihreissä kasviksissa on karotenoideja sekä erityisesti folaattia, joka auttaa elimistöä puolustautumaan syöpäsoluja ja tulehduksia vastaan. On esitetty hypoteesi, että samaan tapaan kuin influenssan sairastaneille kehittyy enemmän sydäninfarkteja, niin influenssa voisi laukaista myös solumuutoksia, jotka kehittyisivät vuosien kuluessa syöväksi, mutta varsinaista tutkimusnäyttöä ei toistaiseksi ole tämän teorian tueksi saatu.

Artikkelin koonnut ja ylilääkäri TimoJoensuun haastatellut Reetta Reinman

Syövän tukihoitona ruokavaliolla on merkitystä: monipuolinen ruokavalio takaa riittävän ravinnon saannin, turvaa vastustus- ja toimintakykyä sekä parantaa yleiskuntoa. Oikeanlainen ravinto auttaa myös syövän uusiutumisen ehkäisyssä.

– Ruokavaliolla voidaan vähentää syöpäriskiä, mutta ravintoa ei tule ylikorostaa, eikä ruokaa luokitella yhden aineen perusteella hyväksi tai pahaksi, korostaa lääketieteen tohtori, dosentti, sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuu , yksi Docrates Syöpäsairaalan perustajista.

Ruokaa on hänen mukaansa hyvä ajatella eräänlaisena yhdistelmäannoksena, jossa on monia ainesosia. Ratkaisevaa on se, kallistuuko kokonaisuus hyödyllisen vai haitallisen puolelle.

Maailman syöpätutkimussäätiö (WCRF) on tiivistänyt tieteeseen pohjautuvat peruslinjaukset syövän ja ravinnon yhteydestä. Syöpäriski alenee tiettyjen ruoka-aineiden suosimisesta.

– Syövän hoitoa tukeva ja syöpää ehkäisevä ruokavalio painottuu vihanneksiin, juureksiin, marjoihin ja hedelmiin, toteaa Joensuu.

Myös kuidun runsas saanti ehkäisee syöpää, joten palkokasvit, täysjyvävilja sekä muut kuidun lähteet muodostavat hyvän pohjan terveelliseen ravitsemukseen. Pähkinät ja siemenet täydentävät ravintorikasta ruokavaliota. Pähkinöissä on paljon ravintoaineita, kuten kuitua, magnesiumia, sinkkiä, B-ryhmän vitamiineja, seleeniä, fenolisia yhdisteitä sekä hyviä rasvahappoja.

Yksittäisistä haitallisista aineista alkoholi on pahin riskitekijä monien eri syöpien kohdalla. Suuri sokerin syönti saattaa eri tutkimusten mukaan olla kohdunkaulan ja suolistosyövän riskitekijä. Liika suolan nauttiminen on haitaksi erityisesti mahalaukun syövän kannalta. Esimerkiksi Japanissa käytetään paljon suolaa muun muassa soijatuotteissa, ja siellä ilmenee myös enemmän mahalaukun syöpää.

Haitallisten ravintoaineiden lisäksi Joensuu nostaa tieteellisesti todistetuiksi syövän pahemmiksi riskitekijöiksi ympäristötekijöistä tupakan, karsinogeeniset savukaasut, säteilyn ja esimerkiksi jotkin virusinfektiot.

Syöpää torjuvat ravitsemussuositukset puhuvat kasvisten puolesta. Erityisesti kaalit ovat kotimaista laaturavintoa myös syövän ennaltaehkäisyssä. Kaalikasveissa on muun muassa karotenoideja, jotka toimivat antioksidantteina sekä folaattia (foolihappo). Joissakin väestötutkimuksissa niukkaan folaattien saantiin on liittynyt suurentunut riski sairastua paksusuoli-, keuhko- ja kohdunkaulasyöpään.

Eniten näyttöä on parsakaalista. Parsakaalissa on muun muassa sulforafaani (sulforaphane) nimistä ainetta, joka on syöpäsolujen kasvua ehkäisevä aine suoliston pinnalla, jossa se myös korjaa mikrovaurioita. Ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, mitä kaalien ja erityisesti parsakaalin yhdisteet ovat ja miten ne syöpään vaikuttavat. Kannattaakin syödä parsakaalin lisäksi myös muita kaalikasveja: kukkakaalia, tankoparsaa, ruusukaalia, lehtikaalia ja keräkaalia.

Tumman vihreät kasvikset kuuluvat myös ravitsemuksen parhaimmistoon. Tumman vihreissä kasviksissa on karotenoideja sekä erityisesti folaattia, joka auttaa elimistöä puolustautumaan syöpäsoluja ja tulehduksia vastaan.

Mausteista esimerkiksi kurkuma, inkivääri ja valkosipuli ovat hyödyllisiä syövän ehkäisyssä.

Ravintolisien käytössä Timo Joensuu neuvoo varovaisuuteen. Ainoa hänen suosittelemansa ravintolisä on italialaisen lääketehtaan valmistama Pomi-T, jossa on kurkumaa, parsakaalia, vihreää teetä ja granaattiomenaa; kasviskapselissa puhtaasti näitä kasviksia tiivistetyssä fysiologisessa pitoisuudessa, ei mitään tabletointi- tai muita lisäaineita. Joensuun mukaan Pomi-T:tä voi käyttää etenkin eturauhasyövän tukihoidoksi ja ennaltaehkäisyyn sekä miehiseen hyvinvointiin.

– Pomi-T:tä on tutkittu tieteellisin metodein brittiläisessä yliopistossa, ja suurissa väestötutkimuksissa on pystytty osoittamaan sen teho eturauhasyöpään – tuotteen vaikuttavuus solutasolle.

Pomi-T-tutkimusta johti englantilainen syöpälääkäri professori Robert Thomas. Ruotsissa Pomi-T on mukana Ruotsin kansallisessa eturauhassyövän hoito-ohjelmassa ja myös potilaille kohdistetussa informaatiossa eturauhassyövästä. USA:ssa National Cancer Institute on ottanut Pomi-T mukaan eturauhassyöpää koskevaan potilasinformaatioon.

”– Syövän hoitoa tukeva ja syöpää ehkäisevä ruokavalio painottuu vihanneksiin, juureksiin, marjoihin ja hedelmiin.”
”– Levinneitäkin eturauhassyöpiä voidaan kuitenkin hoitaa erittäin tehokkaasti, ja elinikää voidaan pidentää merkittävästi. ”

MIKÄ?

MIKÄ?

Sperman neste

- Auttaa painonhallinnassa: vihreä tee sisältää katekiinejä ja kofeiinia, jotka vaikuttavat positiivisesti painonpudotukseen ja -hallintaan. Vihreä tee myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

- Japanilaisen tutkimuksen mukaan 2–3 kupillista vihreää teetä päivässä voi vähentää aivohalvausriskiä jopa 14 prosentilla.

- Voi joidenkin tutkimusten mukaan alentaa kolesterolia ja verenpainetta.

- Loistava antioksidanttien lähde.

- Laksatiivinen vaikutus voi auttaa ummetuksen hoidossa, ilmavaivoissa, vatsan turvotuksessa ja muissa ruuansulatusongelmissa.

- Sisältää L-teaniinia, joka lievittää stressiä ja auttaa keskittymisessä.

Eturauhanen eli prostata on sukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella virtsaputken ympärillä. Aikuisen miehen eturauhanen on noin luumun kokoinen, 20 grammaa painava ja läpimitaltaan 2–3 sentin pituinen. Eturauhasen tehtävänä on tuottaa mm. PSA:ta, joka siemensyöksyn yhteydessä sekoittuu spermaan ja pitää sperman juoksevana.

Eturauhasta ei ole pojalla ennen sukukypsyyttä. Murrosiässä alkaa kehittyä verenkiertoon testosteronia, joka hakeutuu virtsaputken ympärille sellaisiin soluihin, joista kasvaa eturauhanen.