– Meille Kärkkäiselle töihin tulessa työntekijän ei tarvitse olla raudanluja ammattilainen, tärkeintä on, että

J. Kärkkäinen Oy:n henkilöstöjohtaja Tuomo Kellokoski korostaa, että työn tekemisen tapoja Kärkkäisellä pohdittaessa ja kehitettäessä olennaista on, että jokainen esimies ja mahdollisimman moni henkilökunnasta pääsee vaikuttamaan omaa työtään koskeviin asioihin.

Teksti: Reetta Reinman

J. Kärkkäinen Oy:n toimintaperiaatteet hinta, valikoima ja palvelu sekä yrityksen arvot kiteytettynä sanoihin tehokas, yhteistyö ja luotettavuus ovat keskenään saumattomassa vuorovaikutuksessa toteuttaen toinen toistaan ja toteutuen toisissaan.

– Tehokas, yhteistyö, luotettavuus – ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökuntamme toteuttaa upeasti näitä yrityksemme arvoja, ja kaikin tavoin haluamme heitä siinä tukea ja kannustaa, painottaa J. Kärkkäinen Oy:n henkilöstöjohtaja Tuomo Kellokoski.

Hän ajattelee J. Kärkkäinen Oy:n yli 620 työntekijää arjen työssä ja kaikissa yrityksen ratkaisuissa suurella sydämellä, eettisesti ja empaattisesti. Kellokoski painottaa, että hyvinvointi työpaikalla on henkilöstön luovuuden ja sitoutuneisuuden edellytys. Se heijastuu ihmisen koko elämään.

Kellokoski alleviivaa henkilökunnan asenteen merkitystä sekä työntekijän että työpaikan onnistumisen avaimena.

– Korostamme aina, että meille Kärkkäiselle töihin tullessa työntekijän ei tarvitse olla raudanluja ammattilainen, tärkeintä on, että hänellä on asenne kohdallaan. Kun asenne on kunnossa, ammattitaito karttuu koko ajan työtä tehdessä ja siitä oppiessa.

Ensi kesänä Kärkkäisellä työskentelee yli 100 kesätyöntekijää.

Yhdessä ratkaisuja. Tämä on pääperiaate, kun Kärkkäisen henkilökunnan kanssa pohditaan, miten työtehtäviä ja työnkuvia voidaan kehittää ja tehostaa, asiakkaan, yrityksen ja työntekijän parhaaksi; jossa kaikki hyötyvät.

– Pidämme erittäin tärkeänä on, että jokainen esimies ja mahdollisimman moni henkilökuntaamme kuuluva saa vaikuttaa omaa työtään koskeviin asioihin.

Työtehtäviä ja työnkuvia kehitettäessä Kärkkäisellä hyödynnetään rohkeasti uutta tekniikkaa.

Perheyritykselle on tärkeää, että uusiin työtehtäviin löydetään aina mahdollisuuksien mukaan tekijät oman talon sisältä, esimerkiksi esimiestehtäviin onkin aina saatu hienosti talon omia, monivuotisia työntekijöitä.

Perheyritys on kuin yhtä suurta perhettä. Tämä motivoi ja luo turvallisuutta.

Kellokoski toteaa J. Kärkkäinen Oy:n olevan poikkeuksellisen kaupan alan työnantajien joukossa.

– Meillä on suuri määrä työntekijöitä, jotka ovat kokopäivätoimisia, toki vallankin kassa- ja ravintolatoimipisteissä on myös osa-aikaisia työntekijöitä, ja heidän elämäntilanteeseensa osa-aikaisuus sopii hyvin, esimerkiksi työn ja opiskelun yhdistämisen suhteen.

Kellokosken mukaan työtekijöiden kokopäivätoimisuus heijastuu vahvana sitoutumisen asteena työpaikkaansa. Kokopäivätoimisen työn tarjoaminen mahdollisemman monelle on myös J. Kärkkäinen Oy:n eettisten arvojen mukainen valinta.

Henkilökunnan ammattitaidon ylläpitäminen ja vahvistaminen on merkittävässä osassa J. Kärkkäinen Oy:ssä – jotta Kärkkäisen viiden tavaratalon ja verkkokaupan asiakkaat saavat mahdollisimman hyvää palvelua ja ajankohtaista informaatiota myytävistä tuotteista.

Valikoimien pitäminen ajan tasalla ja tulevaisuuden seuraaminen valikoimien suhteen ovat myös tärkeät ammattitaidon osa-alueet.

– Panostammekin henkilökuntamme täydennyskouluttamiseen. Koulutusta toteutamme yhteistyössä tavarantoimittajiemme ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa. Olennaista siinäkin on, että henkilökunta saa itse vaikuttaa siihen, millaista täydennyskoulutusta kukin työnsä tueksi tarvitsee: liittyykö se esimerkiksi tuotetietouteen, tietotekniikkaan, asiakaspalvelutilanteisiin tai vaikkapa turvallisuuteen, Kellokoski kertoo.

J. Kärkkäinen Oy kannustaa henkilökuntaansa myös omatoimiseen oppimiseen. Tietoa ja sen janoa kunnioitetaan.

– Opintovapaita pyritään mahdollistamaan sujuvassa yhteistyössä, Kellokoski sanoo.

Henkilökunnan hyvinvoinnista huolehditaan myös virkistäytymis- ja harrastusmahdollisuuksia järjestämällä.

Henkilöstöjohtaja Tuomo Kellokoski kiteyttää J. Kärkkäinen Oy:n olevan työnantajana rohkea vastuun antaja.

– Tämä heijastuu henkilökunnan vastuullisuutena. Vapaus ja vastuu kulkevat aina käsi kädessä, ja hyvä tuo yleensä tullessaan aina hyvää.•

”– Pidämme erittäin tärkeänä,29että henkilökuntamme saa mahdollisuuksien mukaan vaikuttaa omaa työtään koskeviin asioihin.”
”– Vapaus ja vastuu kulkevat aina käsi kädessä, ja hyvä tuo yleensä tullessaan aina hyvää.”

• J. Kärkkäinen Oy on Juha ja Leena Kärkkäisen100-prosenttisesti omistama suomalainen perheyritys.

• Perustettu 1988.

• Henkilökuntaa reilut 600.

• Tilikautena 1.2.2017-31.1.2018 J. Kärkkäinen Oy:n konsernin liikevaihto oli 207,1 miljoonaa euroa.

• Tavaratalot Ylivieskassa, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa ja Iissä. Verkkokauppa www.karkkainen.com palvelee koko Suomessa 24/7. Koko ajan kasvavassa verkkokaupassa on tuotteita jo reilut 100 000.

• Tavaratalojen pinta-ala on yhteensä noin 85 000 neliötä.

• J. Kärkkäinen Oy harjoittaa myös tukkukauppaa ja maahantuontia Suomi Trading -aputoiminimen kautta.

• Kärkkäisen yritysmyynnin asiakkaina ovat yksityiset yritykset sekä julkiset toimijat, esimerkiksi kunnat, koulut, laitokset ja julkisyhteisöt.

• J. Kärkkäinen Oy:llä on autohuolto- ja autovaraosapalvelut Lahden, Ylivieskan ja Iin tavaratalojen yhteydessä.

• Lahdessa, Ylivieskassa, Jyväskylässä, Iissä ja Oulussa toimii muun muassa moottorikelkkoja, mönkijöitä ja pienkoneita ja niiden varaosia myyvä Kärkkäinen Kone. Kärkkäinen Koneessa on myös huolto.

• J. Kärkkäinen Oy:llä on polttoainetta myyvät kylmäasemat Ylivieskan, Lahden ja Iin tavaratalojen yhteydessä.

• J. Kärkkäinen Oy:n Majakka lounasravintolassa Lahden tavaratalossa saa nauttia maukasta kotiruokalounasta. Lahden ja Ylivieskan tavarataloissa palvelee terveellistä pikaruokaa tarjoava Fresh!Burger.

• J. Kärkkäinen Oy:n tavaratalokiinteistöissä on runsaasti eri alojen palveluyrityksiä vuokralaisina.

• J. Kärkkäinen Oy kustantaa Suomen suurilevikkisintä jakelulehteä, KauppaSuomi-lehteä. KauppaSuomen valtakunnallisten numeroiden painos on noin 1,6 miljoonaa. Normaalipainos on yli 400 000. KauppaSuomi jaetaan Ylivieskan, Lahden, Jyväskylän ja Oulu talousalueilla kahdesti kuukaudessa. Netissä KauppaSuomi ilmestyy verkkolehtenä www.kauppasuomi.fi