Nora Andersonin mielestä Lahti on ihanteellinen kaupunki paljon matkustavalle yrittäjälle ja koiraihmiselle

Elokuussa Lahteen muuttanut maahantuontiyrittäjä Nora Anderson on löytänyt kaupungin lukuisat lenkkeilypolut.

Teksti: Reetta AholaKuvat: NA Cosmetics Oy

Kauneudenhoitoalan yrittäjä, lahtelainen Nora Anderson , 38, uskoo yrittäjyyden kiinnostavan monia nuoria yhtenä uravaihtoehtona, mutta riskit pelottavat.

– Epäonnistumisen riski on suuri, ja suomalaisessa kulttuurissa sitä ehkä jopa hieman korostetaan, joten monet jättävät riskin ottamatta.

– Harva uusi yrittäjä saa yrityksensä kannattavaksi ensimmäisen 18 kuukauden aikana, mikä on starttirahan enimmäisaika, Nora pohtii.

– Pitää varautua takaamaan itse toimeentulonsa esimerkiksi lainan avulla; tämä saattaa ajaa monet yrittäjäintoiset lopulta palkkatyöhön.

Noran mielestä yhteiskunta voisi kannustaa nuoria yrittäjiä esimerkiksi seuraavilla tavoilla: verotus kevyemmäksi ensimmäisten kahden vuoden ajaksi, arvonlisäverojen maksuaika pidemmäksi tai ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen helpotuksia.

– Yhteiskunnan olisi hyvä huomioida myös ne, jotka eivät syystä tai toisesta onnistu. Yrittäjyydessä epäonnistuneille voisi tarjota yhteiskunnallista apua, joka auttaisi käymään läpi epäonnistumisen, katsomaan eteenpäin ja suunnittelemaan tulevaisuutta avoimin mielin, Nora toteaa.

Nora Anderson on muuttanut miehensä kanssa Lahteen tämän vuoden elokuussa. Pariskunnan elämään tuovat iloa 18-vuotias maatiaiskissa ja 5-vuotias shetlanninlammaskoira.

– Lahti hyvine lenkkimaastoineen ja runsaine järvineen on ihanteellinen paikka koiraihmiselle. Viihdyn Lahdessa mainiosti myös yrittäjänä. Ihmiset ovat ystävällisiä. Kompaktista kaupungista löytyy läheltä kaikki, mitä tarvitsee. Lahden sijainti on keskeinen, täältä on paljon matkustavan yrittäjän helppo lähteä suuntaan kuin suuntaan.

Nora on kotoisin Hämeenlinnasta. Hän on lapsuudenperheensä kolmesta siskoksesta keskimmäinen.

– Lähdin alun perin Helsinkiin kolmeksi vuodeksi opiskelemaan kosmetologiksi. Se reissu venähti yli 20 vuodeksi. Matkan varrella mukaan tarttuivat myös tradenomin paperit.

Nora suunnitteli miehensä kanssa Lahteen muuttoa parisen vuotta. He halusivat pois pääkaupunkiseudun vilinästä rauhallisempaan ympäristöön, mutteivät kuitenkaan liian syrjään.

– Mieheni on kotoisin Lahdesta ja hänen vanhempansa asuvat edelleen Lahdessa. Lahti oli meille selkeä valinta. Kaikki tapahtui lopulta kuukauden sisällä: vanhan asunnon myynti, uuden osto ja muutto. Asiat eivät olisi voineet sujua mutkattomammin.

Nora on saanut yrittäjänä elämäntyönsä tehneeltä isältään paljon vinkkejä työhönsä ja toimintatapoihinsa. Työn puolesta reissaaminen on sekin verissä.

– Isäni reissasi ympäri Suomea. Hänellä oli lentolupa, joten hän kävi myös lentäen tapaamassa asiakkaitaan.

Noran äiti työskenteli kosmetologina.

– Olin pienestä pitäen hänen meikki- ja kosmetiikkalaukullaan. Kaikkea piti kokeilla. Toisinaan sain aikaiseksi aikamoisen sotkun. Onneksi äitini oli ymmärtäväinen!

Nora tiesi jo lapsena haluavansa tehdä tulevaisuudessa töitä kosmetiikan parissa.

– Kosmetologiksi kouluttautuminen oli minulle luonnollinen ja helppo valinta.

Noran mukaan kauneus syntyy sekä ulkoisista että sisäisistä tekijöistä.

– Kauneimmillaan ihminen on silloin, kun hän on tasapainossa ulkonäkönsä kanssa ja samalla sinut itsensä kanssa. Hyvä olo näkyy aina ulospäin.

Nora muistuttaa, että monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo, säännöllinen liikunta ja henkinen hyvinvointi heijastuvat suoraan ihoon, ja myös päinvastoin.

– Epäterveellinen ruokavalio, liian vähäinen uni, liikkumattomuus ja stressi saattavat näkyä ihossa esimerkiksi kuivuutena tai epäpuhtauksina.

Pakkanen, viima, lämpötilanvaihtelut sekä sisäilman lämmitys rasittavat ja kuivattavat ihoa. Talvikaudella Nora suositteleekin vaihtamaan kosmetiikkatuotteet ravitsevampiin.

– Kosteusvoiteen alle kannattaa lisätä kosteuttava ja ravitseva tehoseerumi talvikuukausien ajaksi. On hyvä tarkistaa, että talvella käytettävissä tuotteissa on ravitsevia öljyjä, kuten esimerkiksi auringonkukka-, avokado- tai jojobaöljyä. Ihoa kannattaa myös kuoria säännöllisesti, sillä kuorinta poistaa kuolleet ihosolukot ihon pinnalta, jolloin tehoaineet pääsevät imeytymään ihoon hyvin.

Nora, elätkö omassa kauneudenhoidossasi, kuten opetat?

– Vaativa ihoni ei anna minulle vaihtoehtoja. Herkkä couperosaihoni huomauttaa heti, jos yritän luistaa ihonhoidosta. Käytän päivittäin maahantuomiani Bakelin puhdistustuotteita, tehoseerumeita ja kosteusvoiteita. Kuorintanaamiota käytän kerran viikossa.

Nora tuo Suomeen yrityksensä NA Cosmetics Oy:n kautta italialaista Bakel-ihonhoitosarjaa. Suomessa on tällä hetkellä 21 Bakel-jälleenmyyjää.

– Jälleenmyyjien lisääntyessä tulen tarvitsemaan työntekijöitä reskontran hoitoon ja myyntiedustustyöhön. Toiminnan laajentuessa tarvitsemme myös isomman konttorin ja varastotilat.

Iloa ja innostusta Nora saa työhönsä ennen kaikkea asiakkaidensa positiivisesta palautteesta.

– Koen tärkeänä, että yksityisyrittäjänä minulla on vapaus valita, miten, milloin ja missä teen työni.

Nora, mikä on iloisuutesi salaisuus?

– Minulle on luontaista ajatella, että asiat järjestyvät aina; tavalla tai toisella. Pyrin tietoisesti työntämään negatiiviset ajatukset pois ja keskittymään siihen, mitkä asiat ovat hyvin. Voin vilpittömästi sanoa, että teen työtä, mistä nautin suunnattomasti ja elämäni on muutenkin mallillaan. Eihän tässä voi olla kuin iloinen ja kiitollinen.

Jokin häntä ärsyttääkin.

– Kaltaiselleni kärsimättömälle ihmiselle ärsytystä aiheuttaa se, jos asiat tai työt vievät kauemmin aikaa kuin olin ajatellut. Suuremmassa mittakaavassa minua ärsyttää eläinten kaltoin kohtelu, sillä olen hyvin eläinrakas ihminen.

Nora rentoutuu lenkkeilemällä koiransa kanssa. Muita rakkaita harrastuksia hänelle ovat spinning, lukeminen ja golfaaminen.

– Lisäksi pyrimme mieheni kanssa matkustamaan vähintään kerran vuodessa ulkomaille nauttimaan auringosta ja lämmöstä.

”Kaikki tapahtui lopulta kuukauden sisällä: vanhan asunnon myynti, uuden osto ja muutto.”
”Kosteusvoiteen alle kannattaa lisätä ihoa kosteuttava ja ravitseva tehoseerumi talvikuukausien ajaksi.”

KUKA?

Nora Anderson

Ikä: 38 v.

Syntymäpaikka: Lohja.

Asuinpaikka: Lahti.

Ammatti: Yrittäjä.

Perhesuhteet: Aviomies, 18-vuotias kissa ja 5-vuotias koira.

Harrastukset: Spinning, lenkkeily, golf ja matkustelu.

Elämän motto: Nauti elämästä, äläkä unohda itseäsi.