Työnsä ääressä koulutettu hieroja ja perinteinen jäsenkorjaaja Reeta Ylikoski

Nivalalainen, neljävuotias Mileena Pietarila on käynyt Reeta Ylikosken vastaanotolla Helmikkä-hoitolassa yhdeksän kuukauden ikäisestä alkaen.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Nyt laitetaan sinulle jalkoihin Prinsessaöljyä ja hierotaan sillä jalat, niin sinulle tulee nopsat ja nätit prinsessan jalat, sanoo koulutettu hieroja ja perinteinen jäsenkorjaaja Reeta Ylikoski 4-vuotiaalle Mileena Pietarilalle.

– Perinteinen jäsenkorjaus aloitetaan aina jalkateristä, ja niistä edeten käsitellään koko kroppa aina päälakea myöten, Reeta kertoo.

Vyöhyketerapiaakin opiskelleena hänellä on tapana tehdä jalkateriä hoitaessa nopea ”kuntotarkastus” ja hahmottaa samalla, minkä kehonosien käsittelyyn kannattaa jättää eniten aikaa.

– Kun jalkaterät hoidetaan huolella, koko keho rentoutuu ja jännittyneet lihakset on helpompi hieroa auki.

Nivalalainen Mileena on käynyt kotipaikkakunnallaan Reetan Helmikkä-hoitolassa yhdeksän kuukauden ikäisestä alkaen säännöllisesti. Aluksi hoitoja oli 1–2 viikon välein. Tätä nykyä hän käy hoidossa noin joka toinen kuukausi.

– Mileena on toinen kaksosista. Kohdussa hän on kasvanut C-asennossa, erityisesti pää, hartiat ja polvet ovat olleet pinteessä; keho on ollut toispuoleisesti jännittynyt, Mileenan äiti, Jaana Pietarila kertoo.

– Olen itse saanut apua monenlaisiin liikkuvuusongelmiin Reetan hoidosta. Ajattelin, että hän varmasti voisi auttaa myös Mileenaa, ja apua on tullut, Jaana sanoo.

– Mileena pulautteli paljon ja konttaaminen vaihtui ryömimiseksi yhdeksänkuisena. Silloin hakeuduimme Reetan hoitoon. Jäsenkorjauskäsittely helpotti konttaamista ja vähensi merkittävästi pulauttelua. Se vaikutti positiivisesti myös Mileenan nukkumiseen.

Reetan hoito auttoi Mileenaa silloinkin, kun hänen kävelyynsä tuli ongelmia. Lisäksi Reeta on opettanut Mileenan äidille kotihierontaotteita, joiden ansiosta hoitovälejä on voitu pikkuhiljaa pidentää. Liikkuvuus on saatu niin hyväksi, että Mileenalta onnistuvat kärrynpyörät, kuperkeikat ja käsillä seisonta seinää vasten.

Reeta yhdistää Mileenan hoidossa perinteistä jäsenkorjausta ja venyttävää hierontaa. Mukana on myös perinteisen jäsenkorjauksen perskynkkä. Se tehdään hellästi, ja äiti on mukana tukemassa perskynkän liikettä. Tärkeässä osassa hoitoa on faskioiden eli lihaskalvojen vapauttaminen. Faskiaa on kaikkialla ihmisen solujen ja kudosten ympärillä.

– Faskiat antavat lihaksille muodon ja yhdistävät kehon rakenteet toisiinsa yhtenäiseksi verkostoksi. Yhden alueen, vaikkapa iliopsoas-lihaksen jännittyessä, sillä on välitön vaikutus muualle kehoon, muun muassa luisten rakenteiden asentoon, hermostoon ja verenkiertoon, Reeta kertoo.

Vauvojen ja pikkulasten hoito tehdään hellin ja varovaisin liikkein, aina lasta kuunnellen. Usein Reeta myös laulaa lapselle leikkilauluja hoidon lomassa.

– Ensimmäinen hoitokerta saattaa olla pienoinen järkytys hierontaan tottumattomalle vauvalle, mutta pian vauva huokaisee onnellisena: pinnetilojen vapautuminen helpottaa monin tavoin oloa. Isommat lapset kertovat hoidon tuomasta hyvästä olosta halaamalla hoidon jälkeen, Reeta kertoo.

Ennen hoidon aloittamista Reeta käy tarkasti läpi asiakkaansa tilanteen. Olennaista on pyrkiä selvittämään kivun taustat haastattelemalla ja tutkimalla. Vauvahieronnassa haastatellaan äiti. Raskaana olevia voi Reetan mukaan hoitaa perinteisellä jäsenkorjauksella, mutta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella alaselän nikamat jätetään rauhaan. – Näin flunssaisena aikana on hyvä muistaa, että flunssaisena ja puolikuntoisena ei koskaan hoideta, sillä jäsenkorjaus on iso rasitus taudinaiheuttajia vastaan taistelevalle elimistölle.

Reeta painottaa, että perinteinen jäsenkorjaushoito ei tuota voimakasta kipua missään vaiheessa. Asiakkaan kiputuntemusta kuunnellaan ja kunnioitetaan.

– Perinteiseen jäsenkorjaukseen ei kuulu ”niksautuksia” eikä minkäänlaista manipulaatiota, Reeta korostaa.

Hän painottaa, että perinteinen jäsenkorjaus on pehmeä ja suostutteleva hoitomuoto. Se sopii kaikenikäisille.

– Ensin lämmitellään ja pehmitetään hieromalla lihakset, lihaskalvot, sidekudokset ja jänteet. Sen jälkeen siirrytään nivelten mobilisaatioon eli avataan niveliä hellävaraisesti kehon omia liikeratoja hyväksi käyttäen. Pikkulasten hoito kestää puoli tuntia, kouluikäisten tunnin, aikuisten puolestatoista tunnista kahteen tuntiin.