Säpsähdän hereille painajaisen saattelemana. Katson kelloa ja sydämeni hypähtää säikähdyksestä lähes kurkkuun asti. Kello on jo paljon, olen myöhässä. Hikikarpalot nousevat kutittamaan otsaa, kun ajattelen töihin menoa.

Nousen ylös kauhealla kiireellä. Kaikki päällepantava tuntuu olevan likaisena pyykkikorissa tai, jos puhtaana, niin märkänä narulla. Hätää kärsien tongin vaatekaappia, jonka tyhjyyttä lisää sen valkoisia seiniä valaiseva kalpea, aamuinen auringonvalo.

Yhtäkkiä jostakin aivolohkosta saapuu tieto tajuntaan: ”Tänään on minun ensimmäinen kesälomapäivä!”. Helpotuksen syvä huokaisu vavahduttaa koko kehoa. Kaikki kiire ja ahdistus loppuvat kuin seinään.

Nostan kädet ilmaan ja pyörähdyksen kautta vajoan takaisin vielä lämpöisiin lakanoihin. Nukun tovin lisää. Kieriskelen sängyllä ja venyttelen jäseniä hymy huulilla huokaillen ”se on kesäloma!”.

Nousen ylös peiton untuvaisesta syleilystä ja kurkkaan pihalle. Aurinko on jo tosiaan korkealla. Minun olotilani on myös jo kovasti mittarin paremmalla puolella. Hampaiden pesun jälkeen tanssahtelen keittiöön.

Siinä aamun hiljaisessa huminassa aamupalaa valmistaessa tunnen, kuinka kireys valtaa virkeää mieltä ja koko kehoa. Nuo tekemättömäksi jääneet tehtävät nostavat päätään ja yrittävät pitää pintansa lomaisia ajatuksia vastaan.

On suuri vaikeus hiljentää tuo aivolohko, sen vaikuttamatta kesälomafiilikseen. Annan hetkeksi tilaa ajatuksille ja päätän, että näistä päivistä minä aion nauttia! Niinpä työnnän nuo muut asiat taka-alalle. Nimittäin mikään ei ole niin tärkeää, ettei se voisi odottaa kesäloman päättymiseen.

En aio tehdä mitään kauheita lomasuunnitelmia ja ahdistua niistä. Päivä kerrallaan. Niinpä sidon aamupalan jälkeen lenkkarit jalkaan. Käyn pitkän ja hartaan juoksulenkin.

Istun laiturille venyttelemään. Nenääni tulvahtaa vanhan märän laudan tuoksu. Kuuntelen aaltojen liplatusta. Muistelen talven kylmyyttä ja otan ilolla vastaan nuo auringon lämmittävät säteet. Jokainen kiireetön hetki on minulle suuri nautinto.

Nautitaan kaikista kesäloman hetkistä ja uskalletaan hypätä irti edes hetkeksi ainaisesta oravanpyörästä. Ei maailma kaadu, jos hetkeksi hengähdetään!

Kiireetöntä ja rentouttavaa lomaa kaikille sekä kesäisiä aurinkoisia päiviä heille, joiden täytyy vielä ”huhkia”!

Suurella

sydämellä

Sarlotta