Kärpän vuosi – kiekkovuosi 2018!
2018 oli Kärpän vuosi. Kiinalaiseen kalenteriin ei kärppää kelpuuteta, siellä vuosi oli koiran.
Suomen seuratuimman lajin jääkiekon vuosi 2018 oli pohjoisemman Suomen juhlaa. Kärpät oli suomalaisessa jääkiekossa ylivoimaisempi kuin yksikään seura aiemmin.
Teksti: Ari Stenius
Miesten ja naisten liigamestaruudet sekä mitali jokaisessa juniorisarjassa. Kärpät voitti myös seurojen vuosittaisten menestyspisteitten mukaan nimetyn Aaro Kivilinnan tunnustuspalkinnon.
Kevään 2018 kärppämenestys oli loistokas, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellista muuten kuin ylivoimaisuutensa vuoksi.
Kärppien edustusjoukkueesta on vuosittain lähtijöitä maailman kovimpiin liigoihin NHL:ään ja KHL:ään, joten kärpännahan toistuva uusiutuminen – ja menestys – on jopa hämmentävää.
Viime kauden liigamestaruus tuli ylivoimaisen runkosarjaesityksen jälkeen. Kautta aiemmin kymppisijalle kyykännyt Kärpät pelasi puskista viime kevään mestariksi.
Ennakko-odotukset povasivat Kärppiä sijoille 9-10. Mutta ennustaakseen tulevaa, kannattaa perehtyä myös historiaan, ja siitä olisi ollut viime syksynä apua.
Liigan 2000-luku on ollut yhtä pohjoista ihmettä. Kärpät nousi Liigaan keväällä 2000 ja on pelannut sen jälkeen 18 kautta Liigaa.
Menestys on ollut uskomatonta: seitsemän runkosarjavoittoa ja yhdeksän finaalipaikkaa! Näiden kausien aikana Kärpät on voittanut seitsemän mestaruutta ja ollut kahdesti hopealla. Toisin sanoen Kärpät on ollut liigafinaaleissa keskimäärin joka toinen kausi.
Kymmenen mitalia yhteensä keväästä 2001 alkaen, mutta miksi vasta vuosi 2018 oli kärpän vuosi?
Osittain siksi, että se oli seuratuimman sarjan Liigan osalta niin yllätyksellinen.
Lähtökohdat syksyllä 2017 eivät enteilleet kultaista kevättä: edellisen kauden kymppisija, lähes kokonaan uusiutunut joukkue ja keltanokkavalmentaja. Muutokset eivät jääneet kaukaloon tai pukukoppiin, sillä seuran monivuotinen toimitusjohtaja ja menestyksentekijä Juha Junno siirtyi eläkkeelle, puheenjohtaja vaihtui jne.
Ei ihme, että etelässä arveltiin pohjoisen taivaan kiekkorevontulien sammuneen…
Toisin kävi.
Kärppien urheilullisen tuloksen kasvot kaudelle 2017–18 olivat Mikko Mannerin . ”Mamba” uudisti Kärppien pelillisen ilmeen ja onnistui tuomaan oman persoonansa parhaat voimavarat joukkueeseen.
– Nopea, vahva, luotettava! Sitä haluamme olla, paalutti Manner kesällä 2017 ja keväällä 2018 oli sadonkorjuun aika.
Aivan poikkeuksellisen ilmapiirin ja rohkeudesta kummunneen luovan pelin yhdistelmä teki Kärpistä jäällä sloganinsa mukaisen.
Pelillinen ilme tanssitti Kärpät läpi runkosarjan ja henki sekä tapa pelata kesti myös kevätjäät – playoffit.
Suomalaisen kiekkoilun ystävät, jopa Kärppien kilpailijat ja erityisesti pohjoinen Suomi oli hurmattu tavalla, jota ei ole liigakiekossa nähty.
Kärppien päävalmentaja, tai vastuuvalmentaja, kuten Mikko Manner haluaa sanoa, on tämän ajan kärppäläisen liigajääkiekon sielu.
Epäilijöitä riitti . Mannerin lajiymmärrystä ja kykyä johtaa aliarvioitiin rankasti.
Samat arvioijat puhuvat nyt vakaasti uudesta tiestä, jota Manner näyttää kärppävalmennustiiminsä ja joukkueensa kanssa.
Manner on ylivilkkaan oloinen lätkäjätkä, joka rakastaa jääkiekkoa, eikä hän peittele sitä.
”Meillä saa tehdä virheitä”, on Manner sanonut toistuvasti.
Ajatuksena on pyrkiä tekemään oikein ja olemaan sitä, mitä joukkue odottaa: olla luotettava ja tehdä parhaansa joka päivä.
– Hyvä jokapäiväinen tekeminen on takuu hyvästä olosta. Aina ei voita pelejä, mutta joka ilta voi panna pään tyynyyn hyvillä mielin. Joka tapauksessa saamme sen tuloksen, jonka olemme työllämme ansainneet – hyvän mielen ja joukkuekaveriemme arvostuksen. Ne ovat arvokkaita asioita, ja usein juuri ne auttavat meitä saavuttamaan myös urheilullisen tavoitteemme ja unelmamme, uskoo Mamba.
”– Hyvä jokapäiväinen tekeminen on takuu hyvästä olosta.”
MIKÄ?
Kärpät oli urheilullisesti Suomen ylivoimaisesti paras jääkiekkoseura. Joukkue voitti miesten ja naisten liigamestaruudet sekä mitalin jokaisessa juniorisarjassa, jossa pelattiin suomenmestaruudesta.
Kärpät on ollut Liigan vuosituhannen pelaajakehityshautomo, josta tie maailmalle aukeaa paremmin kuin mistään muualta.
Pohjola-leiri on 15-vuotta täyttäneiden pelaajien vuosittainen harjoitusleiri, jonne Suomen Jääkiekkoliitto kutsuu ikäluokkansa parhaat. Tähän ensimmäiseen katselmukseen on useimpana vuotena ollut kentällinen kärppiä.
Taloudellisesti Kärpät on ollut 2000-luvulla paria poikkeusta lukuun ottamatta ”mitaleilla” myös tuloskunnossaan. Viime kaudella Kärpät oli jälleen Liigan ykkönen.
Kärpät oy:n liikevaihto oli Pohjoismaiden kiekkoseuroista suurin, n. 16 miljoonaa euroa.