Kärkkäisen henkilökuntaa mukana maratonilla

Kesäkuun puolivälin lauantaina Ylivieskassa juostun Vieska Maratonin matkoina olivat maraton, puolimaraton, kymppi, maastokymppi, joukkuemaraton nelihenkisin joukkuein 4x10,5 kilometriä sekä maastovitonen.

Mukana oli runsaasti myös Kärkkäisen henkilökuntaa. Osa heistä kertoo KauppaSuomi-lehden

lukijoille kisakokemuksistaan.

Petri Kumpula:

- Puolikas maraton menee todistettavasti pienellä sisulla!

Osallistuin miesten yleisen sarjan puolimaratonille. Sijoitukseni oli kahdestoista ja aika 2.15:46. Ex tempore-ilmoittautuminen ja sen mukainen valmistautuminen, eli 0 juoksukilometriä ennen Vieska Maratonia! Tuntuu kehossa!

Tunti ennen suorituksen alkua tein kevyttä venyttelyä. Juoksupäivän aamuna nautin tyypillisen aamiaiseni, eli 2 paistettua kananmunaa ja kreikkalaista jogurttia.

Lisäravinteita en käytä. Puolimaratonin aikana otin juottopisteillä puoli mukia urheilujuomaa ja vettä päälle. Viimeisellä juottopisteellä otin lisäksi muutaman suolakurkkuviipaleen.

Jalassa minulla oli neutraalit juoksulenkkarit, aiemmasta kokemuksesta sellaiset toimivat erittäin hyvin.

Mitä tekisin toisin valmistautumisessani? Nestetankkaus saisi olla pidemmältä ajalta. Lisäksi juoksuharjoittelua ehdottomasti enemmän näin fyysisesti rankkaan suoritukseen.

Tavoitteeni on ensi kesän VieskaMaraton, ja otetaan loppuajasta se 20 minuuttia pois! Valmistaudun ensi kesän maratoniin säännöllisin juoksulenkein: pari lyhyttä lenkkiä viikossa, maksimissaan 10 kilometriä ja yksi pidempi, maksimissaan 20 kilometrin lenkki viikossa.

Aikaisemmin, vuosina 2002–2015 olen juossut kymmenkunta täyspitkää maratonia. Niihin olen harjoitellutkin!

Ulla Korri

- Olen tyytyväinen, kun monen pienen lapsen äitinä selvisin matkasta

Osallistuin naisten puolimaratonille työkavereiden innostamana. Olen aiemmin juossut omaksi ilokseni lähinnä 10-15 kilometrin matkoja. Lähdin tälle reissulle asenteella, että olen tyytyväinen, jos selviän kunnialla matkasta monen pienen lapsen äitinä.

Ilma oli helteinen, ja aurinko paistoi lähes koko ajan. Vaaleaihoisena pelkäsin auringonpistosta, ja juoksinkin koko ajan kevyesti niin, ettei tule huono olo. En juossut kilpailumielessä.

Tulin viidenneksi ajalla 1.53.12. Viime vuonna toiseksi tulleen aika oli 1.54.10. Tänä vuonna taso oli kovempi. Vieskamaratonista jäi hyvä fiilis. Oli mukava, että minut kannustettiin mukaan. Matkaan en valmistautunut sen kummemmin; normaalia liikuntaa mitä yleensäkin.

Ravinto oli myös normaalia. Matkalla maistoin elämäni ensimmäisen kerran urheilujuomaa. Jalkineeni olivat New balance -merkkiset lenkkarit, hyvät juosta.

En ole kilpailuhenkinen, liikun omaksi ilokseni, kesällä juoksen ja talvella hiihdän.

Hilkka Hirvi

- Oli kuuma keli, meni paljon nestettä ja parit suolakurkkuviipalee t

Osallistuin Naisten-sarjan puolimaratonille. Sijoitukseni oli kymmenes ja aika 2:16. Harjoittelu jäi kyllä vähäiseksi. Peruskuntoa pidin yllä 8-10 kilometrin viikoittaisilla peruslenkeillä. Juoksukilometrejä ennen puolimaratonia en laskenut.

Ruokavalioni on peruskotiruokaa. Edellisenä päivänä ennen puolimaratonia tankkasin Dexal-urheilujuomaa. Maratonaamuna söin kaurapuuroa ja kananmunia. Niillä pärjäsi hyvin. Juostessa join urheilujuomaa ja vettä aina juomapaikoilla. Oli kuuma keli, meni paljon nestettä ja parit suolakurkkuviipaleet.

Jalkineina minulla oli Nike Flex Contact 2 naisten juoksukengät, ne ovat oikein hyvät ja rullaavat kengät.

Jos jotain tekisin toisin, niin varmaan yrittäisin vielä saada enemmän kilometrejä alle ennen kisaa ja nopeutta lisää. Maantiejuoksu ei ole paras laji itselleni. Tykkään enemmän juosta metsäpoluilla. Seuraava tavoite minulla on Super PEP2019.

Treenaan normaalisti juoksua, pyöräilyä ja kuntosalia – viikoittain aina jotain lajia. Talvella hiihdän paljon. Liikunta on ollut osana elämääni aina, mutta ei niinkään kilpailumielessä.

Kärkkäisen urheilutekstiilivalikoimista metsäjuoksuun suosittelen kuumalle kelille juoksushortseja ja Lenz Compression 1.0 kompressiosukkia sekä teknistä T-paitaa.

Juoksureppu tai -liivi on myös tärkeä pitkällä maastoreissulla. Itselläni maastoon löytyy Salomonin S-.Lab Sense -kengät sekä Speed Crossit ja maantielle Niket. Kylmälle ja sateisille keleille takkia mukaan, esimerkiksi nov-8 Stormshell naisten juoksutakki.

Samuli Hietala

– Kipinä syttyi nyt uudelleen

Hienoa kun saatiin meiltä Kärkkäiseltä porukkaa kasaan, upeita suorituksia nähtiin. Itselläni matka päättyi tänä vuonna keskeytykseen huonon valmistautumisen takia, jota ei tosin ollut lainkaan.

Muutamia vuosia sitten harjoittelin lajia enemmänkin. Vieska Maraton oli tuttu tapahtuma, mutta kipinä oli sammunut. Se syttyi nyt uudelleen.

Harjoittelu alkaa, ja 1:50 alitus puolimaratonilla on ensi vuonna tavoitteena.

Samuli Kumpula

– Työmatkapyöräilyä ympäri vuoden treeninä

Osallistuin Miehet 40 v -sarjassa puolimaratonille, jonka juoksin aikaan noin 1.50. Harjoitteluna minulla on säännöllinen työmatkapyöräily ympäri vuoden.

Juoksukilometrejä ehti kertyä ennen 15.6. juostua puolimaratonia parikymmentä. Urheilujuomaa join parina päivänä ennen maratonia, muutoin en juurikaan valmistautunut. Matkan aikana käytin urheilujuomaa ja vettä.

Vanhat lenkkarini toimivat juoksussa hyvin. Jos jotain tekisin toisin, niin juoksisin alusta alkaen tasaisemmalla vauhdilla.

Kati Nikkilä

– Juoksulenkeilllä muutaman kerran viikossa

Osallistuin puolimaratonille Naiset 40 vuotta -sarjassa. Sijoituin kolmanneksi ajalla 2:06:54. En erityisesti harjoitellut Vieska Maratonia varten. Yleensä käyn juoksulenkeillä muutaman kerran viikossa. Talvisin mieluisin liikuntamuoto on hiihto.

Kärkkäisen luontaistuoteosaston tuotepäällikkö Maija Hintsala suosittelee pitkän matkan juoksuun:

* Urheilugeelit lisäenergian saamiseksi.

* Urheilu- ja nesteytysjuomat, jotka korvaavat menetettyä nestettä ja mineraaleja kehossa.

* Hyvälaatuiset suolat, mieluiten puhdistamaton merisuola, joka sisältää paljon mineraaleja.

* Hikoillessa ihminen menettää mineraaleista pääasiassa magnesiumua ja kaliumia, näitä suosittelen käyttämään kesällä ja urheillessa.