Kevään valmistujat lakitetaan suomalaisilla Avainlippu-tuotteilla

Ylioppilaslakkien lisäksi Fredriksonin Jyväskylän tehtaalla tehdään käsityönä valmistujaislakkeja.

Teksti: Reetta Ahola ja M.A.S.I Company OyKuvat: M.A.S.I Company Oy

Maineikas ja perinteinen hattutehdas Fredrikson valmistaa vuodessa yli 30 000 ylioppilaslakkia, jotka tänäkin päivänä tehdään suurelta osin käsityönä. Esimerkiksi materiaalien leikkaus, lakin viimeistely ja lyyran kiinnittäminen ovat käsityönä tehtäviä vaiheita.

Iso rooli on viimeistelyllä, jonka toisessa vaiheessa lakki laitetaan uuniin. Tämä ns. tukitus on valmistuksen viimeinen ja tärkeä vaihe, jossa lakki saa lopullisen muotonsa. Valmis lakki on aina huolellisesti viimeistelty hattumestarin taidonnäyte.

Ylioppilaslakkien lisäksi Fredriksonin Jyväskylän tehtaalla tehdään käsityönä valmistujaislakkeja, esimerkiksi merkonomeille, lähihoitajille sekä ammattikorkeakoulusta valmistuville. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki.

Fredrikson aloitti toimintansa jyväskyläläisenä kravatti- ja rusettitehtaana vuonna 1887. Kravattien ja rusettien menekin ollessa hyvä, tukkukauppias Anton Fredrikson päätti laajentaa toimintaansa myös lakkien valmistukseen. Ja vieläkin valikoima laajeni, sillä pian tehtaassa valmistettiin myös hansikkaita ja damaskeja.

Kun ensimmäinen maailmansota myrskysi, Fredrikson selvisi aikakaudesta toimittamalla lakkeja muun muassa Venäjän armeijalle. Myöhemmin myös Suomen armeija sai lakkinsa Jyväskylästä. Entinen rusettien ja damaskien valmistaja vaatetti nyt armeijaa. Sekä talvi- että jatkosodan suomalaiset taistelijat saivat armeijan talvi- ja kesälakkinsa Fredriksonilta.

Vuonna 1954 yrityksen johtoon siirtyi jo kolmannen polven edustaja, kun Anton Fredriksonin pojanpoika Eero Fredrikson astui isänsä Onnin saappaisiin.

Yritys kukoisti useita vuosikymmeniä, kunnes vuoden 1975 öljykriisin jälkeen yhtiön tulos painui tappiolle. Sen jälkeen Fredrikson keskittyi valmistamaan vain lakkeja. Pian Suomea ravistelikin jo lama, jonka vaikutuksilta ei vältytty.

Fredriksonia laajennettiin Venäjällekin, mutta maan devalvaatio ei ollut hattutehtaalle suotuisa. Reilun vuosisadan aikana yritys on kiivennyt sotien ja konkurssien kautta alan huipulle, – ja lähes jokaisen valmistuvan uuden opiskelijan päähän. Tällä hetkellä Fredrikson on osa M.A.S.I Company -konsernia.

Henkilökuntaa M.A.S.I Company Oy:ssä on tällä hetkellä 80. Henkilökunnasta noin 15 työskentelee Fredrikson-tuotemerkin parissa. Fredriksonin päätuotteet ovat kesään ja talveen sopivat lakit. Ne valmistetaan pääosin M.A.S.I Companyn tytäryhtiössä Virossa.