Hyväntekeväisyyspyöräilyssä kerätään varoja vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

Teksti: Reetta Reinman

Oululainen Kati Isojämsä iloitsee, kun hänen työnantajansa Kärkkäinen Oy, tarkemmin Kärkkäisen verkkokauppa Karkkainen.com lähti kultasponsoriksi Team Rynkeby - God Morgon hyväntekeväisyyspyöräilyyn Oulun joukkueelle, jonka kapteenistossa Kati toimii kaudella 2020. Hän työskentelee Kärkkäisellä projektipäällikkönä, myös yrityksen omiin tarpeisiin olevat hankinnat ovat hänen vastuullaan.

Team Rynkeby - God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräilyprojektissa kerätään varoja vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Projektiin osallistuvien maiden joukkueiden harjoittelu huipentuu aina heinäkuussa pyöräilyreissuun Pariisiin.

Team Rynkeby pyöräili tänä kesänä Pariisiin 18. kerran. Kaudella 2019 oli mukana 2100 pyöräilijää ja 500 huoltohenkilöä seitsemän eri maan 54 paikallisesta joukkueesta: Tanskasta 19 joukkuetta, Ruotsista 16 joukkuetta, Suomesta seitsemän joukkuetta, Norjasta yhdeksän joukkuetta, Färsaarilta yksi joukkue ja Islannista yksi joukkue sekä Saksasta yksi joukkue.

Kati oli mukana Team Rynkeby - God Morgon Oulun joukkueessa. 44-vuotias Kati päätti päätti syksyllä 2018, että kesällä 2019 hän pyöräilee Pariisiin Team Rynkeby - God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräilyprojektissa. Niin tapahtui.

Yhteensä Oulun joukkueessa oli kauden 2019 Pariisin projektissa nelisenkymmentä pyöräilijää. Kati ja 12 muuta Oulun joukkuelaista starttasivat matkaan maanantaina 24.6.2019 Oulun rotuaarilta. Muu Oulun joukkue lähti matkaan Helsingistä. Päälähtö kaikilla Suomen Team Rynkebyn joukkueilla oli perjantaina 28.6.2019 Töölönlahden puistossa Helsingissä.

Oulu-Helsinki -väli lisäsi Katilla pyöräilymatkaa noin 600 kilometriä. Koko matkan pituudeksi hänellä kertyi 1895 kilometriä, ja matka kesti yhteensä 13 päivää. Helsingistä Saksan Travemündeen Suomen joukkue meni laivalla, ja siitä sitten kukin Suomen joukkue jatkoi pyöräillen Ranskaan Saksan, Hollannin ja Belgian läpi. Jokaisen joukkueen mukana kulkivat huoltojoukot. Perillä Eiffel-tornin juurella joukkueet olivat lauantaina 6.7.2019.

Jokainen hyväntekeväisyyspyöräilijä maksaa itse harjoittelun ja matkan aikaiset kustannukset sekä välineet. Lisäksi joukkueet järjestävät erilaisia tapahtumia. Jokaisessa maassa kerätyt rahat menevät paikallisille organisaatioille. Suomessa Team Rynkeby – God Morgon tukee kahta kohdetta: Aamu Säätiötä ja Sylva ry:tä.

Sylva ry on Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys. Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö kohdistaa varoja lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehitykseen.

Kaudella 2019 Team Rynkeby keräsi yhteensä 10 633 754 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Färsaarilla, Islannissa ja Saksassa. Tästä summasta Suomen joukkueiden keräyssumma oli 1 107 327 miljoonaa euroa. Tuosta summasta lahjoitettiin Sylva ry:lle 30 prosenttia eli 332 198 euroa ja Aamu Säätiölle 70 prosenttia eli 775 129 euroa.

Oulun joukkueen valmistautuminen kauden 2020 koitokseen alkoi syyskuussa 2019. Kati ja muu kapteenisto haastatteli elokuun aikana kaikki hakijat. Hakijoista muodostettiin kauden 2020 joukkue. Siinä on jäseniä 52 kattaen pyöräilijät ja kymmenkunta huoltajaa. Kauden 2019 Oulun joukkueessa oli yhteensä 35 pyöräilijää ja 8 huoltajaa. Kaiken kaikkiaan Suomesta on kaudella 2020 kahdeksan joukkuetta ja reilut 300 pyöräilijää. Lähtö Pariisiin starttaa Helsingissä perjantaina 3.7.2020.

Sponsorien hankinta on marraskuun lopulla hyvässä vauhdissa. Tammikuun puoliväliin mennessä joukkueiden platina- ja kultasponsoreiden tulee olla koossa.

– Vielä mahtuu mukaan sponsoreita, Kati vinkkaa.

Kultasponsorina Karkkainen.com panostaa rahallisesti Team Rynkebyn Oulun joukkueelle 2500 euroa. Sillä saa näkyvyyttä, logon Oulun joukkueen pyöräilypaitoihin sekä bannerin Team Rynkeby verkkosivuille.

Sponsoreita – yrityksiä ja yhteisöjä –Team Rynkeby hyväntekeväisyyspyöräilyprojektissa on neljänlaisia: platina-, kulta-, hopea- ja pronssisponsoreita. Platina- ja kultasponsorit saavat logonsa joukkueiden pyöräilypaitoihin.

Lisäksi varoja saadaan lahjoittajilta. Vuosittain toukokuussa järjestetään Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa samana päivänä jokaisessa maassa Koulujuoksu, jossa koululaisten jokaista juostua kierrosta vasten mikrosponsorit, kuten vanhemmat ja isovanhemmat, lahjoittavat tietyn rahasumman. Vuonna 2020 Koulujuoksu juostaan 8. toukokuuta.

Harjoituksiin Team Rynkeby Oulun joukkue kokoontuu neljästi viikossa. Sunnuntain treeneissä jokainen pyrkii olemaan mukana. Silloin tehdään kahden tunnin yhteinen sauvakävelylenkki. Vuoden vaihteen jälkeen sauvakävelylenkki venyy kolmen tunnin mittaiseksi.

Lisäksi harjoitteluun kuuluu spinningiä sekä lihaskuntoharjoittelua. Joukkue on saanut täsmäohjeet lihaskuntotreeniin, ja jokainen voi tehdä sitä itsenäisesti, myös kotonaan. Kati pyrkii tekemään lihaskuntoharjoituksen kahdesti viikossa. Lisäksi hän panostaa harjoittelussaan viime vuotista enemmän vauhtikestävyyteen.

Oulun joukkue on marraskuun 2019 loppuun mennessä ehtinyt olla jo yhteisellä viikonlopun harjoitusleirillä. Maaliskuussa 2020 joukkue osallistuu oululaisessa kauppakeskus Valkeassa järjestettävään 24 tunnin pyöräilyyn. Pyöräilytreenit siirtyvät ulos heti, kun kelit sallivat.

Ensimmäisen kerran Suomesta oli joukkue Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyssä 2013. Tuolloin pyöräilijöitä oli Suomen joukkueessa 31. Hyväntekeväisyysprojekti on alkanut Tanskassa 2002. Team Rynkeby perustettiin vuonna 2002, kun 11 pyöräilyn harrastajaa, joilla oli yhteyksiä elintarvikeyritys Rynkeby Foods A/S:ään, päätti pyöräillä Pariisiin nähdäkseen Tour de Francen maaliin tulon.

Rynkeby Foods oli tapahtuman pääsponsori, mutta mukana oli myös muita yrityksiä. Ensimmäinen Team Rynkeby -joukkue oli niin hyvä sponsoreiden hankkija, että palatessaan takaisin Tanskaan sillä oli jäljellä 38 000 Tanskan kruunua. Team Rynkeby - God Morgon lahjoitti rahat Odensen yliopistollisen sairaalan lasten syöpäosastolle. Näin uusi traditio oli syntynyt.

Mikä?

Team Rynkeby

Team Rynkeby - God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräilyprojektissa kerätään varoja syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Projektiin osallistuvien maiden joukkueiden harjoittelu huipentuu aina heinäkuussa pyöräilyreissuun Pariisiin.