Uudenvuoden raketit saavat ihmiset ympäri maailman katselemaan leimahduksia ja taivasta värittäviä kuviota ja huokailemaan yhdessä. Tainomaista tunnelmaa luova täysimittainen ilotulitus lumoaa jokaisen.

Teksti: Ari Stenius

Tulitemestarit on ilotulitteita ja pyroteknisiä välineitä kehittävä, 90-luvun lopussa perustettu yritys. Se toteuttaa ilotulitusnäytöksiä yrityksille, kaupungeille ja kunnille sekä yksityisille ympäri Suomen.

Yrityksen toimitusjohtaja Tero Liinanki menetti sielunsa ilotulitteille jo pikkupoikana, kun perhe asui Suomen ainoan ilotulitetehtaan alueella.

– Ilotulituksessa on lumonsa, on aina ollut, sanoo Tero Liinanki lähes hartaana.

Pikkupojan unelmasta, kunpa saisi ampua raketteja ja ihastella niitä, on tullut työtä, jota saa esitellä taivaalla tuhansille katsojille.

– Yksikään näytös ei samanlainen, sillä näytös on paikkaan sidottu, muistuttaa Liinanki.

Tulitemestareiden slogan on Parasta taivaalla ja kun taivas väritetään, kirkastetaan ja pommien jytke hätkähdyttää, niin pelko pois - katsojien ei tarvitse pelätä.

Alan ammattilaiset ihastelevat edelleen aikaansaannoksiaan, mutta tietävät tarkkaan vaaditut vastuut ja valmistelut. Yhtään näytöstä ei tehdä ilman huolellista kartoitusta. Esitysten pitää olla näyttäviä, mutta turvallisia.

– Paikka ja riskitekijät pitää ottaa aina huomioon. Sateella ja tuulella on vaikutuksensa, tietää Liinanki ja muistelee taannoisen Aino-myrskyn puhaltaneen yhden suunnitellun pyroshow´n itä-Suomessa sammuksiin.

– Sitä tätiä ei kannattanut haastaa, hymyilee toimitusjohtaja.

Vuosittain suurin suomalainen ilotulitus järjestetään Kalajoen hiekkasärkillä, jossa on turvallista tilaa tehdä laaja, lähes kilometrin levyinen ilotulitusnäytös meren rannalla.

Tämän vuoden Pyrofestivaali-ilotulitusnäytös Kalajoen Venetsialaisissa elokuun 30:ntena oli todellinen spektaakkeli, näytösalueen laajuus oli peräti 800 metriä.

– Vastaavan laajuisia ei Suomessa voi muualla turvallisesti tehdä ja esittää.

Tieto vuosittaisesta Särkkien taivaan maalaamisesta oli kiirinyt muun muassa karavaanarien kuljettamana ympäri Suomen.

– Kalajoella oli ihastelijoita tuhansittain. Joitakin reittinsä pelkästään show`n vuoksi suunnitelleita karavaanareita tuli Turusta asti katsomaan esitystä.

Ihmiset tulevat pitkienkin matkojen päästä katsomaan näyttävää ilotulitusta.

– Se tuntuu tietysti hyvältä. Ihmiset haluavat ikimuistoisia elämyksiä ja me haluamme tehdä niitä, sanoo Liinanki.

Yrityksessä haetaan oppia koko ajan. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Tuusulassa, Oulussa ja Berliinissä.

– Yksi Berliinin toimipisteen perustamisen ajatuksista oli päästä mukaan kehityksen huipulle. Saksassa pyrotekniikan käyttö, ammattitaito ja ajattelu työtavoista ovat huimasti meitä edellä, siksi sieltä kannattaa ottaa oppia ja mallia, sanoo Liinanki.

Ilotulitusnäytöksiä voi nähdä nykyisin vaikka missä ja milloin tahansa.

– Pyronäytös on yksi tapa juhlistaa hienoa ja arvokasta tapahtumaa, onpa kyseessä sitten juhlat, avajaiset, urheilutapahtumat - lista on loputon, mutta jokainen näytös on uniikki.

Kärkkäisen kaikkien tavaratalojen ulkoalueilla järjestetään ilotulitus lauantaina 15.11. klo 18.15 alkaen. Sitä seuraamaan ovat tervetulleita kaikki isot ja pienet kiinnostuneet.

”Ihmiset haluavat ikimuistoisia elämyksiä ja me haluamme tehdä niitä.”