Ei yksinomaan paljon parjattu istuminen, vaikkei se selän ystävä olekaan, mutta kiinalaisen lääketieteen näkemyksen mukaan selkäkipujen taustalta voidaan löytää lähes 30 erilaista syytä aina tunteista ruokavalioon.

Teksti: Reetta Reinman

Katsopa, miltä näyttää etukumarassa, pää alaspäin kulkeva ihminen. Surulliselta, eikö vain ja asento vielä kiristää selän lihaksia, sanoo kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, lahtelainen akupunktiohoitaja Timo Aro.

Kiinalaisessa lääketieteessä selkärankaa sanotaan tunteiden tyyssijaksi: tunteet syntyvät sisäelimissä, aivot lukee ne ja selkä kantaa.

– Elimistö kerää emootioita vuosienkin takaa; ja nämä ilmi tuodut, mutta vallankin tukahdutetut tunteet ovat hermosoluissa muistissa ikään kuin muistipankkina. Lapsilla on helppoa 7 ikävuoteen saakka: he ilmaisevat aidosti tunteensa ja kulkevat reippaasti selkäranka suorassa. Sitten mennään kouluun ja alkaa kieltojen maailma, ja tukahdutetut tunteet aletaan kerätä sisälle, sisäelimiin, ja ne tulevat heijasteena selkärankaan, havainnollistaa Aro.

Hänen mukaansa stressi tuntuu kunkin ihmisen kehossa eri tavoin, toinen stressaa sydämellä, toinen suolistolla. Selkärankaan kaikki heijastuvat.

Sydämellä stressaajan keskiselkä kipeytyy, suolistolla stressaajalla alaselkä.

– Stressi ikään kuin valuu kehossa alaspäin. Ensin se tuntuu silmissä, silmät vuotavat ja aristavat. Sitten se valuu hartioihin, ne jumittavat, sitten kipeytyy selkä ja lopulta lantio ei enää liiku kunnolla.

Stressireaktiossa verenkierto heikkenee, elimistön kudosten energiakierto heikkenee, ollaan jumissa psyykkisesti ja fyysisesti.

Timo Aro korostaa, että terveydessä, myös selän terveydessä, ruokavaliolla on suuri merkitys.

– Olennaista on, että kudokset saavat toimintansa kannalta optimaalista ravintoa sekä laadullisesti että määrällisesti, ja oikeaan aikaa. Usein on myös paikallaan täydentää ruokavaliota yksilöllisesti valituin ravintolisin, jolloin saadaan mukaan lisää hoitavia ainesosia.

Kiinalaisen lääketieteen näkemyksen mukaan ravinnon olisi hyvä noudattaa vuoden kiertoa. Talvella keho kaipaa lämmittävää ruokaa, myös lihaa ja riistaa. Kevättä kohden mentäessä enemmän kasviksia.

Ennen vanhaan syötiin näin. Talvella saatiin kalaa ja riistaa, juureksia oli kellarissa ja niistä tehtiin lämmintä keittoa tai laatikoita, viljalaarissa olevasta, syksyllä puidusta viljasta keitettiin puuroa ja leivottiin leipää. Keväällä alkoi maasta tulla vihreää ruokavalion piristykseksi, vaikkapa vuohenputkea ja voikukkaa salaattiin, ja kesällä luonto kattoi runsaan ruokapöydän.

Dieettien keskellä on Aron mukaan hyvä muistaa yksilöllisyys.

– Esimerkiksi migreenipotilailla saattaakin ongelmana olla, että verensokeri painuu liian matalaksi, mikäli he eivät huolehdi riittävästä ja säännöllisestä hiilihydraattien nauttimisesta.

Timo Aro innostui kiinalaisesta lääketieteestä reilut 30 vuotta sitten. Hän on opiskellut akupunktiota Suomessa kiinalaisten akupunktio-opettajien alaisuudessa ja ollut harjoittelemassa akupunktiota vuonna 1993 Kiinassa Maailman terveysjärjestö WHO:n (World Health Organization) alaisessa opetussairaalassa. Aro on myös kuntohoitaja ja shiatsuterapeutti.

Akupunktio on monikäyttöisin ja lännessä tunnetuin hoitomenetelmä kiinalaisessa lääketieteessä. Akupunktio on myös laajasti tutkittu perinnehoitomuoto. Maailmanterveysjärjestö WHO julkaisi vuonna 2003 selvityksen akupunktiota käsittelevistä tutkimuksista ja kartoitti sairauksia, joihin akupunktion teho on osoitettu.

Timo Aro kertoo, että valtaosa hänen vastaanotollaan käyvistä asiakkaista kärsii erilaisista tuki- ja liikuntaelinten ongelmista: niska- ja hartiaseudun vaivoista, polvi-, olkapää-, hartia- ja selkävaivoista sekä päänsäryistä.

– Akupunktion avulla pyritään löytämään kivun juuri ja ilmentymä, jotta saadaan keho parantamaan itse itsensä.

Hänen mukaansa perinnehoitojen ja ns. koululääketieteen menetelmien yhdistäminen koituisi hedelmällisesti potilaan parhaaksi.

– Olennaista on, että potilas saa parhaan mahdollisen hoidon. Esimerkiksi lääke ei ”käännä auki” selkärangan fasettilukkoa, akupunktio ja mobilisointi voisivat auttaa, ja on monia sairauksia, joissa tarvitaan lääkkeitä ja leikkauksia.

Timo Aron varauskirjat ovat valitettavasti täynnä. Kiinalaisen akupunktion osaajan löydät esimerkiksi nettisivuilta akupunktio.net

”– Stressi ikään kuin valuu kehossa alaspäin. Ensin se tuntuu silmissä, silmät vuotavat ja aristavat. Sitten se valuu hartioihin, ne jumittavat, sitten kipeytyy selkä ja lopulta lantio ei enää liiku kunnolla.”
”– Migreenipotilailla saattaakin ongelmana olla, että verensokeri painuu liian matalaksi, mikäli he eivät huolehdi riittävästä ja säännöllisestä hiilihydraattien nauttimisesta.”