Lattiamateriaalin vakaus on tärkeä ominaisuus Suomessa, jossa sisäilman kosteusprosentti vaihtelee voimakkaasti vuodenaikojen mukaan.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Lektar Oy

Lattiamateriaali vaikuttaa suuresti paitsi kodin ulkonäköön, tyyliin ja tunnelmaan, myös käytettävyyteen. Lattiamateriaalia valittaessa on hyvä tarkoin miettiä omaa elämäntyyliään ja sitä, mitä lattialta haluaa.

– Vinyylikorkki on yhä suositumpi lattiamateriaali suomalaiskodeissa, kertoo Itä- ja Pohjois-Suomen myynnistä vastaava Kari Kortelainen lattiamateriaaleja maahantuovasta ja markkinoivasta Lektar Oy:stä.

Suosion taustalla hän näkee vinyylikorkkilattioiden käyttömukavuutta tukevat ominaisuudet: lämpimyyden, pehmeyden, hiljaisuuden sekä kulutuskestävyyden ja helppohoitoisuuden.

– Vinyylikorkkien erinomaiset akustiset ominaisuudet johtuvat sen joustavasta rakenteesta ja jopa 3 milliä paksusta luonnonkorkkikerroksesta tuotteen pohjassa.

Luonnonkorkkikerroksen ansiosta vinyylikorkkien alla ei tarvita muuta askeläänieristettä.

Kortelainen korostaa myös vinyylikorkin vakautta.

– Sisäilman kosteusprosentin muuttuessa vinyylikorkki on hyvin vakaa. Tämä vinyylikorkin vakaus on erittäin tärkeä ominaisuus Suomen olosuhteissa, joissa kosteus- ja lämpötilanvaihtelut ovat suuria.

Vinyylikorkkilattian perushoitoon riittävät imurointi ja nihkeäpyyhintä.

Vinyyli samoin kuin vinyylikorkki on jalan alla pehmeä ja miellyttävän tuntuinen. Vinyyli on yhtä kestävä kuin laminaatti, mutta jalan alla hiljaisempi, lämpimämpi ja miellyttävämpi. Vinyyli sopii helppohoitoisuutensa vuoksi etenkin lapsi- ja lemmikkiperheisiin.

– Uuden Rigit Lvt -muoviseoksen ansiosta vinyylistä on saatu vakaampi lattiamateriaali: muuttuva sisäilman kosteusprosentin vaikutus lattiamateriaalin elävyyteen on saatu minimoitua, edelleen kuitenkin muuttuvat lämpötilaolosuhteet vaikuttavat, esimerkiksi kesällä ikkunoista tuleva auringon lämpö. Tosin tämänkin vaikutus on pienempi materiaalin uuden, jäykän muoviseoksen ansiosta, kertoo Kortelainen.

Vinyyli asennetaan uivana, liimaa tms. ei tarvita, ja se on mahdollista asentaa suoraan useimpien lattiamateriaalien päälle. Vinyyli soveltuu sekä kotiin että julkisiin tiloihin.

Laminaatilla lattian saa näyttämään puulattialta tai laattalattialta, ja valikoima on runsas ja hinta suhteellisen edullinen. Laminaatti kestää naarmuuntumatta kovempaa kulutusta kuin aito puu, mutta kovuuden kääntöpuolena on äänekkyys askelten alla.

Laminaatti on helppo asentaa klikattavien ponttien ansiosta.

– Meidän valikoimissamme olevat Lektar Indoor -laminaatit ovat laadukasta, saksalaista tuotantoa. Olemme valinneet valikoimaamme kuosit, joista löytyy moneen makuun sopivia vaaleita sävyjä sekä kauniita ruskean ja harmaan sävyjä, sanoo Kari Kortelainen Lektarilta.

Parketti on arvokas ja kaunis lattiamateriaalivaihtoehto, se on lämmin ja miellyttävä jalalle. Parketti vaatii kuitenkin huoltoa käytön mukaan. Öljytyn pinnan pystyy öljyämään esimerkiksi kulutukselle alttiimmasta kohdasta tarpeen mukaan. Lakattu parketti on käsiteltävä kerralla koko lattian alalta.

– Hyvin hoidettuna parketti kestää pitkään. Jos perheessä on lemmikkejä, joiden kynnet raapivat lattiaa, parketti ei ehkä kuitenkaan ole järkevin vaihtoehto, koska lakkauksen tai öljytyn parketin pinta naarmuuntuu herkemmin kuin laminaatin tai muovipintaisten lattioiden pinnat.

Puumateriaalina parketti reagoi sisäilman kosteuteen.

Uivana asennettavat, klikattavat lattiat asennetaan siten, että lattia ei ole mistään kohdasta kiinni kiinteässä, esimerkiksi seinässä tai keittiökaappien painon alla, vaan se pääsee liikkumaan vapaasti.

– Erityistä huomiota on myös kiinnitettävä liikuntasaumana käytettäviin listoihin, jotka eivät saa olla liimakiinnitteisiä molemmin puolin liikuntasaumaa, kertoo Kortelainen.

Lektarin valikoimissa on lattiamateriaaliksi myös tekstiililaattoja, 50x50 sentin kokoisia.

– Helppohoitoisia, äänettömiä ja miellyttäviä tekstiililaattoja suositaan etenkin julkisissa tiloissa, kuten toimistoissa ja vaikkapa hotellien käytävien ja huoneiden materiaalina, Kari Kortelainen kertoo.

”– Vinyylikorkkien erinomaiset akustiset ominaisuudet johtuvat sen joustavasta rakenteesta ja jopa 3 milliä paksusta luonnonkorkkikerroksesta tuotteen pohjassa. ”
”– Uivana asennettavat, klikattavat lattiat asennetaan siten, että lattia ei ole mistään kohdasta kiinni kiinteässä, esimerkiksi seinässä tai keittiökaappien painon alla, vaan se pääsee liikkumaan vapaasti.”