Reisjärven kristillisessä opistossa

Yrittäjyyslinjan opiskelijat

perustavat myös aidon yrityksen.

Teksti: Reetta Reinman

Reisjärven kristillisen opiston yrittäjyyslinjalla yrittämisen taitoja opiskellaan käytännön ja yhdessä tekemisen kautta. Yrittäjyyslinja käynnistyi Reisjärven kristillisessä opistossa syksyllä 2013. Linjalla opiskelee 16 opiskelijaa.

– Opiskelijat yrittäjyyslinjalle valitaan pääsykokeella, johon kutsutaan kaikki hakijat. Kokeessa mitataan innostuneisuutta, motivaatiota, ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä valmiuksia yrittämiseen. Pääsykokeessa on yksin tehtävä tehtäväosuus, ryhmätyötehtävä sekä haastattelu. Aikaisempi opintomenestys ei ole valintakriteeri. Yrittäjyyslinjalle voi tänä vuonna hakea vielä huhtikuun puoliväliin saakka, kertoo yrittäjyyslinjan valmentaja Ville Laitila.

– Yrittäjyyslinjan opetus koostuu kolmesta isosta kokonaisuudesta. Ensimmäisessä tehtäväkokonaisuudessa linjan 16 opiskelijaa jakaantuvat kahteen kahdeksan hengen tiimiin ja järjestävät alusta loppuun saakka isohkon tapahtuman, tänä opistovuotena ne olivat suurkirppis ja pelitapahtuma. Toisessa kokonaisuudessa, Vuosi yrittäjänä -osiossa opiskelijat perustavat neljän hengen tiimeissä aidon yrityksen. Oppilaitoksen alaisuudessa olevassa yrityksessä opiskelijat tekevät aitoa liiketoimintaa, ”oikealla” rahalla. Kolmas kokonaisuus on Reipas-messujen järjestäminen, Laitila kertoo.

Tänä vuonna järjestyksessään kuudennet Reipas-messut ovat lauantaina 27. huhtikuuta Reisjärven uudella yläkoululla ja sen ympäristössä. Teemana messuilla on tänä vuonna Maailman paras koti.

Kävijöitä messuille odotetaan noin 2500.

Yrittäjyyslinjan opiskelijat ovat messujen järjestämisessä päävastuussa. Lisäksi järjestelyissä ovat mukana paikalliset oppilaitokset, yrittäjät, yhdistykset sekä Reisjärven kunta. Näytteilleasettajia on tulossa noin 50. Ennen messuja julkaistaan messulehti, joka jaetaan alueen kotitalouksiin Reisjärven ja lähikuntien alueella.

Käytännön yrittäjyyden lisäksi yrittäjyyslinjalla opiskellaan yleissivistäviä opintoja sekä muun muassa taloutta, viestintää ja Business englantia.

– Opintovuoden jälkeen yrittäjyyslinjan opiskelija saa todistuksen yritystoiminnastaan sekä muiden oppiaineiden arvioinnin. Olemme kehittämässä arviointiperusteita entistä paremmin yhteensopiviksi jatko-opintoja tarjoavien oppilaitosten kanssa, Laitila toteaa.

– Yrittäjyyslinjan opiskelijat ovat mukana myös erilaisissa tapahtumissa järjestäjinä tai vaikkapa kanttiinin pitäjinä, ja saavat näin tuloja opintolinjalleen. Näillä tuloilla teemme opintovierailuja erilaisiin yrityksiin, ja nyt maaliskuun lopulla esimerkiksi tutustumismatkan ruotsalaisiin yrityksiin, Laitila sanoo.

Opintokausi alkaa elokuun loppupuolella ja kestää toukokuun puoliväliin. Jokainen Reisjärven kristillisen opiston linja kestää yhden opintokauden. Suurin osa opiskelijoista tulee opistoon peruskoulun jälkeen, mutta sinne ei ole yläikärajaa, oppivelvollisuus pitää olla suoritettuna.

Reisjärven kristillinen opisto on sisäoppilaitos. Noin 300 euron kuukausittainen opintomaksu kattaa opiskelun materiaaleineen, asumisen ja ruokailun. Kaiken kaikkiaan Reisjärven kristillisessä opistossa on noin 150 opiskelijaa.

”– Opiskelijat yrittäjyyslinjalle valitaan pääsykokeella, johon kutsutaan kaikki hakijat. Kokeessa mitataan innostuneisuutta, motivaatiota, ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä valmiuksia yrittämiseen.”