Iin seurakunnan kirkkoherra Tapani Ruotsalainen:

Kirkko ja seurakunnantalo ovat muiden Iin tapahtumapaikkojen tavoin auki perjantain alkuillasta puoleenyöhön. Lauantaina Iin joulunavauksessa kello 11 jälkeen Huilingin näyttämöllä on luvassa seurakunnan ja kirkkokuorojen tervehdys.

Teksti: Ari Stenius

Joululaulukaraoke ja joululaulujen haastekilpailu, jossa ”pulitetaan” rahaa jos... Ei kuulosta ihan perikirkkomaiselta joulunajan odotukselta tai lähestymiseltä!

– Ei vai? kysäisee Iin seurakunnan kirkkoherra Tapani Ruotsalainen ja vakuuttaa maailman olevan mallillaan.

Ruotsalainen tietää , että papit mielletään paljolti työtapaamisien pohjalta.

– Kyllä tässä on tarkoitus mataloittaa kohtaamiskynnystä arjessa. Moni tavallinen seurakuntalainen tapaa papin ainoastaan häissä, hautajaisissa, kaste- tai rippitilaisuuksissa, joten ihminen liperin takana pysyy aika virallisena.

– Juhla- ja muut tilaisuudet ovat usein määrämittaisia, eikä siinä ole paljoa muuta. Tällaisissa vapaammissa merkeissä huomaa helposti, että ihan tavallisia tässä ollaan, muistuttaa Ruotsalainen.

Iissä on marraskuun viimeisenä viikonloppuna ”yleinen liikkeellekannallepano” Juhlaöiden merkeissä, hyvässä hengessä ihmisiä tavaten ja tapahtumia seuraten.

Seurakunta on mukana ihmisten arjessa, kuten aina muulloinkin.

– Seurakunnan yö ja Kirkon yö, molemmat ovat omanlaisensa tapahtumia. Seurakunnantalolla on leikkimielisempi tapahtuma, jossa haastetaan laulamaan. Siellä on lapsille ohjelmaa, tarjoillaan kahvit ja pulitetaan rahaa, naureskelee Ruotsalainen hersyvästi.

Seurakunnantalolla on vapaamuotoinen ja tilanteen mukaan menevä ohjelma, jossa kanttori säestää joululaulukaraokea.

– Siinä joku haastaa toisen laulamaan tuttua joululaulua ja jos haastettu suostuu, saa haastaja pulittaa rahaa vähävaraisten perheiden keräykseen, kuvaa Ruotsalainen laulujuhlan henkeä.

– Suomalaiset osaavat paljon joululauluja ja toivottavasti laulajia löytyy, sanoo Ruotsalainen, joka lupaa, että kaikki halukkaat saavat laulaa – ainakin yhteislaulua.

Luvassa on myös perinteinen joulukuusikeräys, jossa voi vaihtaa kuusikoristeen tuomaansa pieneen joululahjaan, jossa on ilmoitettu lapsen sukupuoli ja ikä.

– Lahja menee sitten oikeaan osoitteeseen, kun siinä on suuntaa iästä, sanoo Ruotsalainen ja muistuttaa kuusilahjatavan olleen aina suositun.

– Sen muistaa moni ja siinä on aina yllätyksellisyyttä, iloa ja nostalgiaa, tietää kirkkoherra kokemuksesta.

Seurakunnan yön tilaisuus on tarkoitus olla hyvin, hyvin matalakynnyksinen.

– Tervetuloa jokainen. Tarkoitus on laulaa ja nauraa, ryppyotsaisuus on näistä menoista kaukana, lupaa Ruotsalainen.

Seurakunnan yössä voi laulaa, mutta myös nauttia muiden laulusta.

– Voi laulaa ja voi kuunnella kauniita joululauluja, niitä riittää, lupaa Ruotsalainen.

Ruotsalainen tietää kirkollisten laulujen kirjon, mutta kerran hänetkin päästiin yllättämään.

– Me emme ehkä itse aina huomaa, kuinka paljon meillä on joulunaikaan liittyviä perinteisiä lauluja. Kerran eräs italialainen nainen ihasteli suomalaisten joululaulujen määrää – ja kehui sisällönkin olevan kaunista, muistaa Ruotsalainen.

Italialaisen korvaan suomalainen laulu saattaa hyvinkin sointua, sillä Kari Tapion Olen suomalainen ei ole joululaulu, mutta tunnetuimmin yhdistää kahden maan musiikkia.

L´italiano , väläyttää Ruotsalainenkin heti, kun asiasta mainitaan.

Toton (Salvatore Gutugnon) alkuperäisversio on tiedossa.

Kirkkomusiikki tuo äkikseltään mieleen urut ja hartaan laulamisen, mutta totuus on toinen.

– Kirkossa ja seurakunnissa on aina haluttu tarjota säveliä, joita aikakauden ihmiset ovat halunneet kuulla, muistuttaa kirkkoherra hymyillen.

Iin seudun tapahtumayössä seurakunnalla on luonteva rooli ja halua olla mukana jo lähestyvän joulunkin vuoksi.

– Seurakunnantalolla oleminen on vapaampaa ja leikkimielistä. Kirkossa on mahdollisuus mennä rauhoittumaan ja hiljentymään, adventin ajan alku on kristillisen ajattelun mukaan perinteisesti hiljentymisen aikaa.

– Ajatuksena on pimeydestä valoon. Kirkossa on rauhallista musiikkia ja tasatunnein lyhyt rukoushetki, sanoo Ruotsalainen ohjelmasta Kirkon yössä.

Kirkko ja seurakunnantalo ovat muiden Iin tapahtumapaikkojen tavoin auki perjantain alkuillasta puoleenyöhön. Lauantaina Iin joulunavauksessa kello 11 jälkeen Huilingin näyttämöllä on luvassa seurakunnan ja kirkkokuorojen tervehdys.

– Kaikki ovat tervetulleita jokaiseen tapahtumaan, rohkaisee Ruotsalainen.

”Tervetuloa jokainen. Tarkoitus on laulaa ja nauraa, ryppyotsaisuus on näistä menoista kaukana.”
”Kirkossa ja seurakunnissa on aina haluttu tarjota säveliä, joita aikakauden ihmiset ovat halunneet kuulla.”