Kortisolin määrän lasku elimistössä antaa tilaa tasapainoiselle hormonitoiminnalle

Ashwagandha-uutteen on todettu laskevan stressihormoniksi kutsutun, lisämunuaisen kuorikerroksen tuottaman kortisolin pitoisuutta elimistössä.

Teksti: Reetta Reinman

Harmonia Life toi marraskuussa 2018 Suomen markkinoille erityisesti stressin hallintaan käytettäväksi kehitetyn Harmonia KSM66-tuotteen. Ruotsissa kyseinen tuote on ollut lokakuusta 2017, ja noussut siellä, samoin kuin USA:ssa terveystuotemarkkinoilla myyntimenestykseksi.

– Harmonia KSM66-tuotteessa vaikuttavana aineena on Ashwagandha-uute. Se on yksi intialaisen Ayurveda-lääketieteen tärkeimmistä yrteistä. Ayurvedassa Ashwaganda-yrttiä on todistetusti käytetty yli 4000 vuotta, kertoo tuoteasiantuntija, fytonomi Outi Häkkinen , joka kouluttaa Harmonia KSM66-tuotteen jälleenmyyjiä.

Ashwagandaa kutsutaan Ayurvedan prinssiksi; se toimii yleisesti vahvistavana, tasapainoittavana ja nuorentavana.

Outi Häkkinen on tyytyväinen, että Harmonia KSM66-tuotteessa on pystytty yhdistämään perinteisen yrttilääketieteen traditio, nykyaikaiset tuotantometodit sekä tieteelliset tutkimusmenetelmät.

Outi Häkkisen mukaan Harmonia KSM66-valmisteen merkittävin ominaisuus on stressinsietokyvyn parantaminen.

– Ashwagandha-uutteen on todettu laskevan stressihormoniksi kutsutun, lisämunuaisen kuorikerroksen tuottaman kortisolin pitoisuutta elimistössä. Kun kortisolin määrä on elimistössä koholla, elimistössä on ikään kuin käsijarru päällä, ja muun muassa mielihyvä-, uni-, kasvu- ja sukuhormonien tuotanto häiriintyy. Kun kortisolipitoisuus laskee, elimistön tasapainoista toimintaa tukevien hormonien tuotanto pääsee vapaammin toimimaan, ja ylikierroksilla toimiva keho alkaa rauhoittua.

Harmonia KSM66-valmisteen sisältämän Astwagandha-uutteen valmistaja on Ixoreal-niminen, Intiassa Hyderabadin kaupungissa toimiva perheyritys. He omistavat Pohjois-Intiassa viljelysmaata ja työllistävät siellä paikallista väestöä. Koko tuotanto on luomua.

– Siemenet kylvetään monsuunisateiden aikana, sen jälkeen niitä ei kastella. Kasvi kasvaa erittäin ankarissa olosuhteissa, kovassa kuumuudessa ja kuivuudessa, ja kehittää samalla itseensä suuren määrän tehoaineita. Sadonkorjuussa Astwagandhasta korjataan sen juuriosa. Meidän olosuhteissa siitä kasvaa kaunis, kukkiva pensas, mutta sen juuressa on hyvin vähän vaikuttavia aineita, Outi Häkkinen kertoo.

Juuresta valmistetaan uute Green Chemistry-menetelmällä.

– Tätä menetelmää Ixoreal-yritys on kehittänyt 14 vuoden ajan. 66. uutos antoi plusmerkkisen hoitovasteen 600 milligrammalla (kahden kapselin päiväannos) Astwagandhajuuriuutetta, siitä nimi KSM66, kirjaimet ovat Astwagandhan viljelykylien nimet: Kota, Sandpur ja Mandla.

– Uuttamisessa ei käytetä liuottimia tai alkoholia, vaan Ayurveda-perinteen mukaisesti vettä ja luomumaitoa.

Green Chemistry-menetelmällä uutetusta KSM66 Astwagandha-uutteesta on julkaistu 18 tutkimusta riippumattomissa tiedelehdissä, ja sillä on pitkä lista EFSAn eli Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston sallimia terveysväittämiä liittyen muun muassa stressinsietoon sekä henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen.

Outi Häkkisen mukaan ashwagandhaa käytetään Intiassa kaikenikäisille, vauvasta vaariin.

– Tutkimusten perusteella KSM® Ashwagandhajuuriuute on tasapainottavan vaikutuksensa johdosta erittäin hyvin siedetty. Uutteella ei ole elimistön toimintoja stimuloivaa vaikutusta. Käytettäessä säännöllisen lääkityksen kanssa on tärkeä kuitenkin kuulostella omaa oloa ja pitää hoitava lääkäri tietoisena valmisteen käytöstä.

Outi Häkkinen iloitsee monista positiivisista käyttäjäpalautteista KSM66:n kohdalla.

– Erityisesti sydäntäni lämmittävät pariskunnat, jotka ovat kertoneet, että tuotteen käyttäminen on parantanut parisuhdetta, tuonut seesteisyyttä ja kärsivällisyyttä keskinäiseen kommunikaatioon.

”– Erityisesti sydäntäni lämmittävät pariskunnat, jotka ovat kertoneet, että tuotteen käyttäminen on parantanut parisuhdetta, tuonut seesteisyyttä ja kärsivällisyyttä keskinäiseen kommunikaatioon. ”

MITÄ?

Kliinisten tutkimusten mukaan Harmonia KSM66-valmisteen täysspektrinen Ashwagandha-uute:

edistää stressinsietokykyä

auttaa ylläpitämään fyysistä ja henkistä suorituskykyä

edistää emotionaalista tasapainoa

tukee nukahtamista

edistää rentoutumista

tukee palautumista ja jaksamista

tukee lihasmassan kasvua