Melonta on erinomainen liikuntamuoto: meloessa tarvitaan koko kehon lihaksia, luonto on lähellä ja stressi katoaa

Osa 35 hengen porukasta meloi lähes parinkymmenen kilometrin matkan Murennuskoskelle saakka, jossa heitä odotti lämmin telttasauna.

Kaikki olivat tyytyväisiä retkeen. Hienosti meni!

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Pasi Eskola

Kärkkäisen henkilökuntaa kapusi tiistaina 21. toukokuuta kanootteihin ja lähti melomaan pitkin Lestijokea. Melontaretken Kärkkäisen väelle järjesti ja heidän oppaanaan toimi Lesti-Hunterin Reima Virkkala.

Osa 35 hengen porukasta meloi lähes parinkymmenen kilometrin matkan Murennuskoskelle saakka, jossa heitä odotti lämmin telttasauna.

– Murennuskosken reitti kulkee kahden kauniin suoalueen läpi, joista toinen, Paukaneva on erinomainen hillasuo, Reima Virkkala kertoo, mutta tarkemmin hän ei suostu erittelemään suon hillaisimpia kohtia!

– Keskellä Paukanevaa on kaunis mäntysaareke, joka kätkee suojiinsa hyvin varustetun kodan. Sen leveillä lavereilla voi vaikka yöpyä. Keväisen retkeilijän herättää teeren soidinpulina, Virkkala kuvailee Paukanevan tarjoamia mahdollisuuksia luonnossa liikkuville.

Kärkkäisen henkilökunnan melontaretki lähti – kuten Lesti-Hunter Oy:n järjestämät melontaretket yleensä lähtevät – Lestijärven Niskankorvesta Reisjärvi-Lestijärvi maantien varrella olevalta parkkipaikalta. Jo hetkessä oltiin korpimaisemassa, jossa joen päälle kaartuvat puut muodostavat ikään kuin sisääntuloholvin.

Osa rantautui Jatkonkoskelle. Osa ryhmästä rantautui Raivioon, heille matkaa kertyi noin 8 kilometriä. Osa jatkoi Talauskosken kautta Murennuskosken niskalle telttasaunomaan.

Pisimmillään Lesti-Hunterin melontareitti kokeneille melojille jatkuu Murennuskoskelta koskireittiä Kalliokoski-Kuussahi-Tornikoski-Myllykoski-Hirvikoski.

– Extremeä haluavat eivät jätä matkaansa edes tähän, vaan jatkavat koskien kautta Hirvikosken maaseutuhotellille saakka. Koko reitin meloneelle matkaa kertyy noin 25 kilometriä, johon aikaa kuluu melojan kokemuksesta, taukojen pituudesta, veden korkeudesta sekä tuulen suunnasta riippuen 6-10 tuntia, Reima Virkkala kertoo.

Hän korostaa, että melonta on laji, jossa vasta-alkajatkin menestyvät hienosti.

– Mitä enemmän kokemusta on takana, sen helpompi kanoottia tai kajakkia on hallita, mutta ensikertalainenkin saa kajakin liikkeelle oikean tekniikan avulla. Aloittelijan on parempi kokeilla melontaa tyynellä säällä rauhalliseen tahtiin ja kuunnella omaa kehoa tarkkaan.

Lesti-Hunterin melontaretkellä kanootit tuodaan lähtöpisteeseen ja noudetaan päätepisteestä. Vuokrattavaan varustukseen kuuluu kahden hengen inkkarikanootti, melat, pelastusliivit sekä kypärät.

Mikäli asiakas vuokraa ainoastaan varusteet, kertahinta on 40 euroa hengeltä. Koskireitin varusteet maksavat 45 euroa, ja mikäli ohjaaja on meloessa mukana koskireitillä, lisähintaa tulee vielä 5 euroa.

Asusteiksi melojille Virkkala suosittaa säänmukaista varustusta, muttei mielellään kumisaappaita.

– Jos joutuu veden varaan, niin kumisaappaat jalassa on vaikea uida. Esimerkiksi lenkkitossut ovat hyvät jalkineet melontaretkellä.

Reima Virkkalan Lesti-Hunter Oy toimii pääasiallisesti Lestijärvellä, Suomenselällä Keski-Pohjanmaalla sijaitsevassa pienessä, reilun 700 asukkaan kunnassa ja sitä halkovalla koskirikkaalla Lestijoella sekä Lestijärven ympäristökuntien alueella. Lestijärven naapurikunnat ovat Halsua, Kinnula, Kokkola,Perho, Reisjärvi, Sievi ja Toholampi.

Lestijärvi on kuuluisa muikkurikkaista vesistöistään, muikkukeitto on pitäjän perinneruoka.

Luontomatkojen järjestäminen on ollut reilut 15 vuotta Reima Virkkalan ”kesäduuni”. Talvikaudet hän työskentelee Keski-Pohjanmaan Ammattiopiston nuoriso- ja yhteisöohjauksen lehtorina.

– Nuorisotyö- ja luokanopettajatutkintojen lisäksi olen suorittanut matkailun PD-tutkinnon sekä käynyt laajat seikkailukasvatuksen erikoistumisopinnot, joten leirikoulujen ja työyhteisöjen kehittämis- ja virikepäivien ohjelmassa huomioin aina yhteisöllisyyden ja kasvatuksellisen näkökulman, Virkkala toteaa.

” – Murennuskosken reitti kulkee kahden kauniin suoalueen läpi, joista toinen, Paukaneva on erinomainen hillasuo.”
”– Jo hetkessä oltiin korpimaisemassa, jossa joen päälle kaartuvat puut muodostavat ikään kuin sisääntuloholvin.”

MITÄ?

Lesti-Hunter Oy tarjoaa:

- melontaretkiä, melontakaluston vuokrausta ja kuljetusta Lestijoen alueella

- leirikoulutoimintaa, ohjattuja tai omatoimisia patikkaretkiä Peuranpolun alueella

- metsästysmatkailua sekä työyhteisöjen koulutus- ja virkistäytymispäiviä

- polttari- ja kaveriporukoille melontaretkien lisäksi köysitoimintaa, esimerkiksi seinäkiipeilyn, korikiipeilyn tai köysilaskeutumisen muodossa