Jyväskyläläinen kustantamo Docendo näyttää osuneen samanlaiseen kultasuoneen kuin alan vanhempi toimija Gummerus alettuaan kustantaa Tammen silloisen kustannustoimittajan Kalevi Sorsan torjumaa Kalle Päätalon esikoisteosta. Ville Haapasalon tarina jatkuu toisessa kirjassa 2000-luvun Venäjällä.

Teksti: Martti Huhtamäki

Hollolalaisen näyttelijän Ville Haapasalon huimat seikkailut Kaukaasian vuoristossa ja Jäämeren rannoilla ovat olleet jatkoa hänen uskomattomalle suosiolleen myös Suomessa. Tällä viikolla hän alkoi kokea korkean paikan kammoa Yhdysvalloissa, Chicagon Willi´s Towerin yläkerrassa. Vuorossa on laaja katsaus Yhdysvaltain elämänmenoon rannikolta rannikolle Las Vegasiakaan siinä välissä unohtamatta. Sama villamyssy näyttää olevan edelleen käytössä, posket ovat tosin hoikemmat ja sileämmät kuin hänen hiukan votkanhuuruisilla reportaasiretkillään suuressa idässä.

Vasta ilmestynyt Et muuten tätäkään usko - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä on muusikko-kirjailijaKauko Röyhkänja valokuvaajaJuho Metsonavustuksella saanut muhkean muodon. Se painaakin yli kilon.

Olin Helsingin kaupunginmuseon johtokunnan matkalla Leningradissa. Asetuimme hyvissä ajoissa ennen paluumatkalle lähtöä ravintolavaunuun. Lähtöä odotellessamme valtava ihmisjoukko täytti laiturin, ja myös viereiset laiturit ja raiteet. Mitään syytä ei ilmennyt. Juna lähti. Vastapäätä pöytään istahti nuori, hikinen mies.

– Jäikö joku junan alle, vai mistä tuo mylläkkä, utelin.

– En kehtaa sanoa”, nuorukainen vastasi.

– Miksi?

– He tulivat saattamaan minua. Olen täällä tehnyt pari leffaa ja kun matkustan ensimmäistä kertaa takaisin Suomeen, siitä tuo seremonia.

Saatetun henkilön nimi oli arvatenkin Ville Haapasalo, josta johtokuntamme ei ollut koskaan kuullut sanaakaan.

Metsästyksen ja kalastuksen merkillisyydestä tehdyt hauskat elokuvat Venäjällä sekä myöhemmin vaikuttava tragikoominen Käki olivat nostaneet Villen suureksi suosikiksi ja pian menestyksen ketjuun liittyivät parhaan miesnäyttelijän kunniakirja ja amerikkalaisen talouslehti Forbesin arviointi, jossa Haapasalo rankattiin kolmanneksi tärkeimmäksi henkilöksi Venäjällä.

junamatkan aikana hän kertoi vaatimattomaan ja hauskaan tyyliin urastaan, pyrkimisestään ja pääsemisestään sattumanvaraisesti kielitaidottomana Leningradin teatterikorkeakouluun professoreiden huomaamatta tuota hänen pientä puutettaan. Hän oli osannut kokeissa nauraa, itkeä ja voimistella niin vaikuttavasti, että kielitaidottomuus selvisi vasta parin viikon kuluttua, silloin jo jonkin verran venäjää oppineena. Kollegio kokoontui ja antoi Villen jatkaa.

haapasalo on myös liikemies. Venäläisille turisteille suunnattu verkkokauppa tuottaa iloa ja jännitystä elämään. Haapasalolla on keskeinen rooli myös KansallisteatterissaLeeajaKlaus Klemolannäytelmässä Maaseudun tulevaisuus.

Teksti: Marko Koivuneva

Toinen kirja jatkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi, 2000-luvulta eteenpäin. Tilanteesta, jossa Haapasalo oli jo kuuluisa ja ovet olivat auki. Kirjassa katsotaan Venäjää tavallisten ihmisten silmin.