Kivun alkulähteillä
Kipu ajaa asiakkaat ortopedisen osteopaatti Niilo Guttormin vastaanotolle.
Yhdessä lähdetään selvittelemään, mistä kipu on kotoisin ja mitä se kertoo.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Marika Kiviharju
Ortopedinen osteopaatti Niilo Guttorm, 61, on syntynyt Nuorgamissa Tenon Alakönkäällä – Suomen pohjoisimmassa kylässä – Utsjoen kunnassa Jäämereen laskevan Tenojoen rannalla. Norjan puolella Pulmangissa, lähellä Nuorgamia, on Suomen ja Norjan välinen tulliasema, joka on samalla EU:n raja.
Niilon lapsuudessa moni Norjan ja Suomen väliä kulkeva poikkesi hänen lapsuuskotinsa pirtissä, viipyi yötäkin. Iltapuhteella pirtin pöydän ääressä väki turinoi kaikenlaista, iloista ja suruista, vaivoista ja kolotuksista; sodan käyneet miehet kävivät kokemuksiaan läpi; saman kokeneet ymmärsivät toisiaan.
– Nykyajan termein antoivat toisilleen vertaistukea, toteaa Niilo.
Lapsen korvat kuulivat monenlaista, syttyi kipinä ihmisen auttamiseen ja ymmärtämiseen. Ennen kaikkea ymmärrys siitä, että ihmisen ei ole syytä sulloa pahaa oloa sisälleen – oli se sitten fyysistä tai psyykkistä pahaa oloa.
– Lapsena ja nuorena kyllä jo hieroin, minulla oli hoitavat kädet. Meitä oli seitsemän veljestä, aina joku pyysi: Niilo, hiero vähän, hän muistelee.
Nuorukaisena Niilo hiihti kilpaa. Hiihtokaverit myös monesti pyysivät hieromaan.
Aikuisuuden alun Niilo hankki elantonsa erilaisilla pätkätöillä Metsähallituksen hallinnoimilla luonnonpuistoalueilla. Nuorgamista hän muutti pois 1980-luvun alussa. Tie on vienyt Saariselälle, Sodankylään, Kouvolaan. Tällä hetkellä hän asuu Muurlassa. Vastaanotot hänellä ovat Salossa ja Orimattilassa. Tilauksesta hän tekee hoitoja myös muualla Suomessa.
Urheiluhierojakouluun Niilo lähti vuonna 1994, ja opiskelemaan ortopediseksi osteopaatiksi vuonna 1999. Osteopaatin koulutus oli nelivuotinen. Ortopedinen osteopaatti on erikoistunut erityyppisten nivelissä esiintyvien häiriötilojen hoitamiseen.
Lisäksi hän on opiskellut sähkölaserakupunktiota ja erilaisia energiahoitoja. Sähkölaserakupunktiossa käytetään laserkynää yhdistettynä sähköön. Hoitomuodolla tasapainotetaan elimistön eri toimintoja ja vaikutetaan vaivojen perussyihin.
– Laserhoidot avaavat aineenvaihduntaa ja poistavat kipua ja turvotusta. Sähköhoidot palauttavat hermoston toimintaa normaaliksi ja vähentävät kipua.
Valtaosa Niilo Guttormin asiakkaista kärsii erilaisista kivuista ja säryistä; jatkuvasta kivusta, liikekivuista tai molemmista, ääreishermokivuista jne. Vastaanotolla metsästetään kivun alkulähdettä; kun syy saadaan selville, voidaan seurauksia hoitaa ja syytä pyrkiä eliminoimaan.
– Kivun ja säryn aiheuttajan löytäminen voi olla työlästä, koska syitä on monenlaisia. Esimerkiksi raajan ääreishermopinnetila tai hermon juurioire, kuten välilevytyrä, kansankielellä pullistuma. Kantapääkipu voikin johtua lannerangan juurioireesta, sanoo Niilo.
– Isojen nivelalueiden kipujen ja särkyjen alkamiselle yleisin syy on pehmytkudoskireydet, joiden seurauksena aineenvaihdunta paikallisesti heikkenee. Liikekipujen seurauksena ihminen varoo liikettä ja aineenvaihdunta heikkenee edelleen.
Vastaanotolla Niilo selvittää ensin asiakkaan vaivan mahdollisia syitä, ja vaivan laadusta riippuen päättää hoitomuodon. Tarpeen mukaan hän joko venyttää, mobilisoi, hieroo paikallisesti ja avaa aineenvaihduntakanavia, manipuloi tai esimerkiksi antaa sähkölaserhoitoa.
– Tärkeintä on asiakkaan itse kotona omatoimisesti tekemä, säännöllinen venyttely.
Omatoimiseen venyttelyyn Niilo antaa kirjalliset ja kuvalliset ohjeet.
Kaikkein olennaisin asia Niilon mielestä hänen hoitotyössään on ihmisen kohtaaminen.
– Ihminen istuu tuossa tuolilla ja kertoo tarinaansa. Hän on minulle silloin maailman ykkönen. Hänen ongelmansa ja niiden ratkaiseminen on tärkein yhteinen tehtävämme.
Hänen vastaanotollaan pohditaan yhdessä asiakkaan kanssa laajasti myös ravintotekijöitä.
– On huomattava, että se, mikä ravinnossa sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Samoin on eri hoitomuotojen laita.
Myös henkistä kuormitusta kartoitetaan.
Elimistössä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ruokavalion ”pahisten” ja niiden aiheuttamien ongelmien lähteelle Niilo pyrkii pääsemään monin eri tavoin. Suoliston kunto ja toiminta tuotoksineen ovat tärkeitä informaation lähteitä. Niilo havainnoi myös asiakkaan ihoa, hiuksia, kynsiä sekä aisteista näköä ja kuuloa. Tapa liikkua kertoo sekin paljon. Sekä, millaisessa ympäristössä asuu. Niilon mielestä on surullista, että monet sisäilmaongelmaiset kuitataan tuiskaisemalla: turhaan valitat.
Hän painottaa, että ihmisen tulee herkistyä kuuntelemaan kehoaan, sopiiko jokin ruoka-aine minulle, vaiko ei.
– Muistan, kun sanoin kerran eräälle ikänsä järvikalaa ruisleivän kanssa syöneelle jo iäkkäämmälle miehelle, että voisiko kala olla nivelkipujesi taustalla, koska kala aiheuttaa monelle nivelvaivoja. Samoin pohdiskelin hänelle viljan ja nivelvaivojen yhteyttä. Hän oli sitä mieltä, että ne eivät millään voi olla yhteydessä nivelkipuihin, onhan hän ikänsä syönyt leipää ja kalaa. Kehotin kuitenkin hänen olemaan jonkin aikaa ilman kalaa ja ruisleipää. Nivelvaivat loppuivat siihen.
– Olen paljon pohtinut, miksi kala mahdollisesti aiheuttaa joillakin ihmisillä nivelvaivoja. Olisiko syy entsyymitoiminnassa; jostain syystä entsyymit eivät sulata kaikkia kalan ravintoaineita ohutsuolessa, vaan ne pääsevät sulamattomina paksusuoleen. Siellä tapahtuu mätänemistä - käymistä - ja seurauksena myrkyt pääsevät kehoon aiheuttaen esimerkiksi nivelongelmia. Näin myös monen muun ruoka-aineen kuin kalan kohdalla, ja monia erilaisia ongelmia. Tässä olisi tutkijoille tärkeä aihe selvitettäväksi, sanoo Niilo.
Niilo huolehtii, että hän saa omasta ravinnostaan kaikki tarvittavat suojaravintoaineet. Hän syö päivittäin kotimaisia marjoja.
– Hiilihydraateista marjat ovat erinomaisia. Niissä on niukasti energiaa, mutta runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, tulehdusta estäviä aineita marjoissa on useiden tutkimusten mukaan valtavasti.
Kasvikunnasta hän suosii maan päällä kasvavia varsivihanneksia.
– Juureksissa on paljon enemmän hiilihydraatteja kuin varsivihanneksissa.
Viljoja hän syö niukasti, vehnää pyrkii kaikin tavoin välttämään.
– Hiilihydraatit ovat tehokkaimmat lihottajat. Ajattele karhua syksyllä ennen talviunille menoa, se menee kaurapeltoon yöksi ja ahmii kauraa. Hirvet ja porot lihovat syksyllä silmissä, kun ne syövät talven varalle sieniä, erityisesti tatteja, joissa on paljon sienisokeria. Huonoina sienisyksyinä poron teuraspaino on selvästi hyvää sienisyksyä alhaisempi, kertoo Niilo.
Maitotuotteista hänelle sopivat voi ja juustot sekä maustamaton jogurtti, mutta kaikkia näitä vain niukasti. Kahviin hän laittaa oikeaa kermaa. Maitoa hän ei juo lainkaan.
– Maustamattomasta jogurtista olen tehnyt sellaisen huomion, että suomalainen maustamaton jogurtti aiheuttaa minulle ongelmia, mutta ei keskieurooppalainen. Olisiko syy lehmän ravinnossa; mitä lähempänä viljan alkuperämaata, eli Arabian niemimaata, vilja on kasvanut, sitä vähemmän sen geeniperimä on muuttunut ja sitä vähemmän lehmän lopputuote eli maito aiheuttaa oireita.
Eläinkunnan proteiinia hän saa myös kalasta, josta saa tärkeitä omega-3 -rasvahappoja tulehdusten torjuntaan. Lihana Lapin miehellä on poro, silloin kun hän punaista lihaa syö.
Niilo Guttormin tavoittaa puhelimitse 0400-623 853, netissä www.nikamax.fi
– Ihminen istuu tuossa tuolilla ja kertoo tarinaansa. Hän on minulle silloin maailman ykkönen, hänen ongelmansa ja niiden ratkaiseminen on tärkein yhteinen tehtävämme.