Kalareissulla varman saaliin takaavat maailman myydyimmät, suomalaiset Rapalan vieheet.

Teksti: Reetta Reinman

Suomessa kalastuksen harrastajien keskuudessa on nyt selkeänä trendinä se, että kalastusvälineissä panostetaan laatuun, toteaa tuotepäällikkö Jussi Kesonen Rapala VMC -konserniin kuuluvasta Normark Suomi Oy:sta.

Normarkin valikoimissa kaikuluotainten huippulaatua edustavat Humminbirdin Helix MEGA SI ja SI+ -sarjan uutuuslaitteet.

– Erittäin suosittu malli on kompaktilla näytöllä varustettu, alle tuhat euroa maksava Humminbird Helix 7 MEGA SI G3N. Viistoluotaus- ja perinteinen 2D kaikuluotauskuva laitteessa on erittäin tarkka. Kuvasta voi erottaa jopa eri kalalajit, kertoo Kesonen.

Lisäksi G3N-malleissa on Ethernet- ja Bluetooth -yhteydet. Kaikissa Humminbird luotain/plotterimalleissa on vakiona Autochart LIVE.

Humminbird AutoChart LIVE:n avulla kalastaja voi luoda ja räätälöidä karttoja oman makunsa mukaan. Näitä reaaliaikaisia live-karttoja voivat olla esimerkiksi syvyyskäyrien tiheys, syvyysalueiden korostusväritys ja veden pinnan korkeuden korjaus.

– Jos luotaimen hankinta on edessä, olemme keränneet mielenkiintoisen opastusvideosarjan osoitteeseen: www.humminbird.fi, Kesonen vinkkaa.

Normark maahantuo myös amerikkalaisia, laadukkaita Minn Kota- moottoreita veneisiin. Kesonen nostaa Minn Kota -sähköperämoottoreista esille Endura Max -malliperheen.

– Niiden valttikorttina on maksimaalinen ajoaika. Endura Maxin Digital Maximizer -teknologia hallitsee ja ohjaa moottorin tehon tarvetta eri ajonopeuksilla. Tämän ansiosta pystyt kalastamaan vaihtelevilla ajonopeuksilla ja samalla akun varaustilalla jopa viisi kertaa pidempään kuin tavallisella Minn Kota Endura -mallilla, sanoo Kesonen.

Muita Endura Maxin vahvuuksia ovat ajoergonomiaa lisäävä teleskooppikahva, käteväkäyttöinen akun varaustilan näyttö, kestävä komposiittiriki sekä kymmeneen asentoon säädettävä, pikavapautusvivulla varustettu vipulukkokiinnike.

– Kuten kaikki Minn Kota -sähkömoottorit, myös Endura Max käy viileänä ja on nautittavan hiljainen, huomauttaa Kesonen.

Kalareissulla varman saaliin takaavat maailman myydyimmät, suomalaiset Rapalan vieheet.

AHVEN

Ahventa kalastetaan joka puolella Suomea. Se on suosittu ruokakala monelle. Ahvenen kalastuksessa käytetään perinteisesti pieniä Vibrax-lippoja. Suuren suosion viime aikoina on saanut myös Rapala Rippin’ Rap, johon erityisesti isommat ahvenet ovat tykästyneet: https://www.normark.fi/tuotteet/rapala-rippin-rap

KUHA

Rapala Scatter Rap Minnow 11 on kuhankalastajien kestosuosikki. Voimakkaasti sivuille hakevalla vieheellä on erityinen maine kuhan vetouistelussa: https://www.normark.fi/tuotteet/rapala-scatter-rap-minnow

HAUKI

Maailman myydyin haukiviehe, Rapala Minnow Spoon, on takuuvarma peli jokaisen hauenkalastajan pakkiin. Ruohikkosuojattu versio todellakin on nimensä veroinen.

– Tällä tuotteella voit kalastaa ongelmitta ruovikossa, juuri siellä, missä hauki parhaiten kesäaikaan viihtyy, vinkkaa Kesonen.

Toinen, suuren suosion saavuttanut viehesarja on Rapala Peto ja Otus. Suurhauen kalastukseen suunniteltu vaapun ja jigin hybridiviehe on aktiivikalastajien suosikki:

https://www.normark.fi/tuotteet/rapala-minnow-spoon-weedless

https://www.normark.fi/tuotteet/rapala-x-rap-otus

Rapalan valmistamista Sufix -siimoista Jussi Kesonen nostaa esille laadukkaan uutuussiiman, Sufix 131 G-Core-monikuitusiiman. Kuituna siimassa on käytetty samantyyppistä kuitua kuin tekstiiliteollisuus käyttää Gore-tex vaatteissa.

– Sufix 131 Braid -monikuitusiimassa kaksitoista HMPE-kuitunippua on palmikoitu Gore Performance Braid -ytimen ympärille. Kuidut risteävät tuuman matkalla 60 kertaa. Tämän rakenteen ansioista Sufix 131 Braid on pyöreämpi, kiinteämpi ja tiiviimpi eli käyttöominaisuuksiltaan parempi kuin perinteiset 12- tai 16- kuituiset siimat. Pyöreä siima kulkee vavan renkaiden läpi pienemmällä kitkalla, jolloin heitot ovat tarkempia ja tarvittaessa pidempiä. Pyöreän siima vastus myös vedessä on pienempi. Tiukka punos ei vety eli kerää vettä ytimeensä, mikä muuttaisi siiman ominaisuuksia. Tiukka punos ei myöskään ”pumpuloidu”, Kesonen kertoo.

Normark Suomi Oy on vuonna 1987 perustettu, Jyväskylässä toimiva kalastus-, metsästys- ja retkeilytuotteiden markkinointi- ja maahantuontiyhtiö. Sen tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Rapala, Storm, Shimano, Humminbird, Minn Kota, Peltonen, Rex, Alpina, Igloo, Sauer, Remington, Gamo ja Bushnell. Jälleenmyyjiä on tuhatkunta.

Normark Suomi Oy kuuluu Rapala VMC pörssiyhtiöön.

Sinustako tänä kesänä ennätyshauen kalastaja? Kurkkaa kesän kilpailua: rapala.fi/ennatyskalat/hauki/

”– Jos luotaimen hankinta on edessä, olemme keränneet mielenkiintoisen opastusvideosarjan osoitteeseen: www.humminbird.fi”