Näetkö ikkunastasi kännykkämaston tai voimalinjat? Onko nettiyhteytesi langaton vai kiinteä? Nämä asiat voivat tulevaisuudessa liittyä sinunkin elämäsi tärkeimpiin valintoihin. Ei ole yhdentekevää, millaisessa ympäristössä asumme, tai mitä laitteita käytämme.

Teksti: Erja Tamminen

Jo vuosikymmeniä on tiedetty, että sähkömagneettiset kentät heikentävät hedelmällisyyttä, immuniteettia, kognitiivisia toimintoja ja unen laatua. Säteilyvapailla ympäristöillä on puolestaan monia hyviä vaikutuksia terveyteemme. On todettu, että alhaiset sähkömagneettiset kentät vahvistavat autoimmuunisairauksista kärsivien henkilöiden terveydentilaa.

Kun koteja on perinteisesti suojattu sään vaihteluilta ja melulta, niin miksi emme suojaisi niitä myös sähkömagneettisilta kentiltä? Pienillä tärkeillä valinnoilla ja säteilyä vaimentavilla erikoiskankailla, -tapeteilla ja -verkoilla, voimme vaimentaa sekä kodin ulkopuolelta tulevia kenttiä että itse kodin laitteiden tuottamaa säteilyä.

Ensin on valittava hyvä sijainti kodille. Se tapahtuu mittaamalla sähkömagneettiset kentät.

Asuinympäristö on kaikkein merkittävin valintamme, koska siihen emme juurikaan voi myöhemmin vaikuttaa. Koteja ei pitäisi rakentaa muuntamoiden, suurjännitelinjojen, tutkien, voimakkaiden radio- tai TV-linkkien läheisyyteen. Muuntamoiden ja suurjännitelinjojen tuottamilta magneettikentiltä on hankala suojautua. Materiaalit ovat kalliita ja lopputulos on usein epävarma.

Sähkökentän madaltaminen on yksinkertaisempaa. Myös erilaisten langattomien lähettimien säteilyn vaimentaminen on toteutettavissa, kunhan kenttävoimakkuudet ovat kohtuuden rajoissa.

Itse maastollakin on vaimenemisen kannalta merkitystä. Mikäli olet päättänyt rakentaa omakotitalon, valitse perheellesi tontti mieluummin matalalta puuston ja kallioiden keskeltä kuin korkealta, aukealta mäeltä, jonne kännykkämastojen mikroaallot pääsevät esteettä läpi.

Paljain silmin voit havaita esimerkiksi suurjännitelinjat ja muuntamot. Mittaus on kutenkin ainoa luotettava toimenpide ja kannattaa aina suorittaa ennen tontin tai asunnon hankkimista. Se on asumisen kokonaiskustannuksiin nähden pieni panostus, mutta sillä on päätöksenteon kannalta suuri merkitys.

Omakotitalo, rivitalo tai paritalo ovat kerrostaloasumista suositeltavampia asumismuotoja, koska naapureita on vähemmän ja täten myös langattomien teknologioiden tuottamaa säteilyä. Langattomien lähettimien ja laitteiden kentät läpäisevät vaivatta seinärakenteet.

Kerrostalojen ylimmissä kerroksissa, jotka useimmiten ovat samalla tasolla antennien kanssa, voi esiintyä kohtalaisen korkeita säteilytasoja. Jotkut alimpien kerroksien asunnot saattavat olla enemmän katveessa, mutta luonnollisesti naapureiden langattomat verkot, kännykät, tabletit, WLAN, mokkulat jne. nostavat tasoja. Joillakin naapureilla saattaa olla tapana pitää jatkuvasti päällä langatonta WLAN-reititintä, mikä on sekä säteilyn että energiankulutuksenkin kannalta huono asia.

Kodin seinien sisäpuolella matalataajuiset sähkö- ja magneettikentät sekä sähköverkon häiriösignaalit on myös hyvä mitata. Mittaukset suoritetaan eri puolilla tilaa, myös lähellä lattiaa alapuolella olevien sähkökaapelointien tai mahdollisten kaukolämpöputkien tuottamien matalataajuisten kenttien selvittämiseksi. Lisäksi on syytä huomioida niin sanottu likainen sähkö, jota tuottavat esimerkiksi himmentimet, loisteputket, etäluettavat mittarit ja erilaiset virtalähteet.

Loisteputkien tilalle suosittelen hehkulamppuja. Niitä voi edelleen ostaa vasaralamppujen nimellä. Himmentimen voi korvata tavallisella kytkimellä.

Uutta asuntoa etsivä voi hankkia monipuolisen yleismittarin, jolla selviää sekä langattomat verkot että sähkö- ja magneettikentät.

Saksassa Bundeswehrin yliopistossa tehtiin 2000-luvun alussa tutkimus (Dietrich-Moldan) ulkoseinämateriaalien ja kodin suojauksessa käytettävien tuotteiden läpäisevyydestä. Lekaharkko, betoni, savi, täystiili, lehtikuusi ja mäntyhirsi tiiviinä puuna antavat kohtalaisen suojan ulkoseinämateraaleina langatonta säteilyä vastaan.

Betoni vaimentaa jossain määrin myös matalia taajuuksia eli lähinnä sähkökenttää. Myös nykyisten matalaenergiatalojen ulkoseinissä käytetty teräsbetoni vaimentaa langattomia verkkoja todella hyvin. Materiaaleista kipsilevy ja ikkunalasi puolestaan läpäisevät helposti sähkömagneettisia kenttiä. Perinteiset puutalot tarjoavat varsin vähän suojaa kännykkämastojen ja naapureiden langattomia verkkoja vastaan.

Mikäli kotisi lähelle tulee matkapuhelinmasto, tai naapuri hankkii langattoman laajakaistan, on niiden tuottamaa säteilyä mahdollista vaimentaa erikoistapeteilla, verkoilla, maaleilla tai kankailla ja kalvoilla. Mitä tiiviimpi suojaus, sitä parempi lopputulos. Joskus väljäkin suojaus, joka suunnitellaan tarkasti mittaustulosten perusteella tietyltä suunnalta tulevaa säteilyä vaimentamaan, on riittävä. Esimerkiksi voisi mainita ikkunaseinän suojauksen silloin, kun matkapuhelinantenni on vastapäätä huoneistoa.

Kattomateriaaleista peltikatto on esimerkiksi tiilikattoa suositeltavampi vaimentaja. Mikäli olet valinnut tiilikaton, sen alapuolelle voi asentaa esimerkiksi hiilikuitu- tai teräsverkkoa.

Verkkoa voi asentaa myös ulkoseinämateriaalin, kuten laudoituksen alle.

Säteilyltä suojaava maali sopii puutalon ulkoseinään suojaamaan kännyköiden tukiasemien säteilyltä.

Ikkunoiden läpäisevyydestä oli aiemmin puhetta: lasi läpäisee säteilyä valitettavan hyvin. Tavallisen lasin tilalle voi asennuttaa selektiivilasin tai erillisen kalvon ikkunalasin pinnalle. Ikkunakarmit tulee olla puun sijasta metallia tai puiset olisi hyvä maalata suojaavalla maalilla.

Verhon asentaminen säteilysuojakankaasta ikkunaan on helpoin tapa ikkunan suojaamiseksi. Vetämällä verho ikkunan eteen siten, että karmitkin peittyvät, parantaa suojausta. On olemassa kankaita, jotka maadoitetaan, mutta yleensä verhoina käytettäviä kankaita ei maadoiteta.

Unihäiriöt ovat yleistyvä kansantauti Suomessa. Moni on tolkuttoman väsynyt aamuisin, vaikka unta olisi kertynyt useita tunteja. Veikkaan, että joidenkin kohdalla ongelma katoaisi hyvin yksinkertaisella toimenpiteellä: sulkemalla makuuhuoneessa toimintavalmiudessa oleva langaton modeemi tai älylaite. Näiden laitteiden sähkömagneettisilla aalloilla on vaikutusta uneen, joka itsessään on sähkömagneettisesti säädeltyä. Makuuhuone on pyhitettävä unelle. Sieltä on hyvä siirtää pois kaikki elektroniset laitteet.

”– Makuuhuone on pyhitettävä unelle. Sieltä on hyvä siirtää pois kaikki elektroniset laitteet.”