Marika Kiviharjun kesään kuuluu

Mitenkähän onnistun kasvattamaan maissia? Kokeilen sitä tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Pohtii Marika Kiviharju. Pari vuotta sitten julkkisten valokuvaaja pohti, millaisen mekon hän ostaa seuraaviin kekkereihin.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Juice Virtanen. Kuvien meikki&kampaus: Maarit Häyrinen, Elämyshyvinvointi.fi

Julkkisten valokuvaajana tunnettu ja kohuvalokuvaajaksikin vuonna 2015 ilmestyneen, kuuluisia suomalaisia alastonkuvissa sisältävän Alaston totuus -kirjan (Minervakustannus) myötä kutsuttu Marika Kiviharju , 39, teki viime vuoden elokuussa täyskäännöksen elämässään.

Hän muutti lastensa kanssa Helsingin keskustan kerrostalokaksiosta Muurlan maalaiskylään rintamamiestaloon, jota ympäroi iso puutarha. Muurla Varsinais-Suomessa kuuluu nykyään Saloon.

– Muuralassa minulla ei ollut sukulaisia eikä tuttavia, en tuntenut paikkakuntaa mitenkään ennalta. Halusin muuttaa maalle omakotitaloon asumaan ja halusin, että paikkakunta on sopivan välimatkan päässä sekä Helsingistä että Turusta, Marika kertoo.

Helsingissä hänellä on viikoittain kuvauskeikkoja. Turussa asuu Marikan miesystävä. Lasten isä asuu Helsingissä. Muurlasta Helsinkiin on noin 94 kilometria ja Turkuun noin 68 kilometria.

Muurlasta löytyi 1950-luvun rintamamiestalo, jonka ympärillä oli omenapuutarha sekä hyviä paikkoja kasvimaalle.

– Töitä riittää, nytkin on katto- ja putkiremontti menossa, Marika naurahtaa.

Kasvimaalle Marika on istuttanut perunoita, sipulia, valkosipulia sekä runsaasti erilaisia yrttejä.

– Esimerkiksi basilikaa, timjamia, korianteria sekä perusyrttejä: ruohosipulia, persiljaa ja tilliä.

Korianteri on Marikan suosikkiyrtti. Se on lehtikaalin ohella hänen detox-vihersmoothiensa perusraaka-aine.

– Aamuisin suorastaan himoitsen detox-vihersmoothieta.

Nesteenä Marikalla on smoothiessa kauramaito. Lehtikaalin ja korianterin lisäksi detox-smoothiessa on sitruunaa, hampunsiemeniä ja usein myös porkkanaa.

Tänä kesänä Marika kokeilee kasvattaa maissia. Taimikasvatuksen hän on tehnyt kevättalvella sisällä.

– Hauska nähdä, miten maissi onnistuu. Maa on ainakin puutarhassamme hyvin ravinnerikasta.

Komposti tuottaa kasvimaalle multaa. Lisäksi Marika on ostanut puutarhamultaa. Lannoitetta hän saa oman kanalan kanankakasta sekä nokkosista.

– Nokkosvesi on todella tehokas lannoittaja, ja se pitää myös tuholaiset loitolla, sanoo Marika.

Marika painottaa, että hänelle puutarhanhoito on nautinto.

– Stressiä en siitä ota, kaiken ei tarvitse suinkaan olla tip top.

Marika on remontoinut talonsa autotallista kanalan. Kolme maatiaiskanaa ja kukko tulivat tämän vuoden alussa.

– Ne olivat tullessaan 9-viikkoisia, nyt alkukesästä odotamme, että kanat alkavat munia. Jackson-kukko osaa jo kiekua, Marika kertoo.

Kanat ovat nimeltään Olga, Miranda ja Kanatuinen.

Nimesimme kaikki oman kanamme. Minun nimeämä kana on Olga. Vivia nimesi kansansa Mirandaksi. Vincent antoi kanalleen nimen Kanatuinen.

Kanojen lisäksi tallissa asustaa kolme riikinkukkokyyhkyä. Ulkona kyyhkyillä on oma tila, jossa ne saavat lennellä.

Kanat pääsevät autotallin kanalasta tarhaan jaloittelemaan joka päivä, myös talvella. Kevät- ja kesäaikaan ne saavat olla vapaasti ulkona, aina kun joku on kotona.

– Onneksi tässä ei ole näkynyt kanahaukkaa, Marika sanoo.

Kanat pitävät huolen, että perheessä ei synny ruokahävikkiä.

Ruoantähteiden lisäksi ne syövät kauraa ja munitusrehua. Kesällä kanat ja Jackson suorastaan ahmimat kaikkea vihreää puutarhasta.

– Toivottavasti kuitenkin rikkaruohoja, eivätkä kasvimaan antimia!

Marikan muuttaessa lastensa kanssa kerrostalosta maalle omakotitaloon isot ja avarat tilat myös pelottivat.

– Ajattelin, että meidän on pakko ottaa koira.

Koira tuli, Venäjältä Suomen pelastettu Rescue-koira, 9-vuotias sekarotuinen narttukoira Busiya.

Venäjältä tullessaan Busiya oli ensin koirakodissa ja sitten sijaiskodissa ennen Marikalle tuloaan.

– Sijaiskodissa, josta hain koiran, sanottiin, että Busiya ei osaa leikkiä. Meillä se on kokenut todellisen muodonmuutoksen. Se leikkii koko ajan.

Muodonmuutoksen on kokenut myös Marika.

– Maalle muuton myötä minusta on tullut seesteisempi ja rauhallisempi.

Helsingissä kilpailu töistä oli kovaa, oli aina jotenkin riittämätön olo, koko ajan piti olla jokin uusi projekti meneillä. Ja jos ei ollut koko ajan julkkiskekkereissä näkyvillä, tuntui, ettei oikein ole olemassakaan. Maallemuuton myötä tuloni ovat pudonneet, vaikka töitä on edelleen mukavasti, mutta samalla myös tarpeet ovat vähentyneet; minun ei tarvitse olla koko ajan ostamassa jotain.

Maalla Marika on myös saanut tuntea aitoa naapuriapua ja pyyteetöntä ystävyyttä.

– Se todella lämmittää mieltä. Ja Helsingin julkkispiireihin tottuneena tuntui aluksi vähän oudoltakin.

Moni on sanonut Marikalle, että varmasti tulet pian sieltä maalta maitojunalla takaisin Helsinkiin. Katsotaanpa vain, kun juutut ensimmäisen kerran lumihankeen. Lumihankeenkin Marika on viime talven lumikaaoksessa omakotitalonsa pihassa autolla juuttunut. Siitä pulasta pelasti naapuriapu.

Marika naurahtaa, että jos hän olisi kuunnellut ”hyvää tarkoittavien ystävien ” neuvoja, hän ei olisi koskaan uskaltanut tehdä mitään – ja katuisi tekemättömiä valintojaan.

Lopella Hämeessä syntynyt Marika muutti perheensä kanssa lapsena Nastolaan, jossa hän kävi koulut, ja lukion Lahdessa. Hän on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa multimediapuolella. Multimedia-opintoihin kuului myös valokuvausta, ja silloin innostuin valokuvaamisesta oikein tosissani.

Tätä nykyä Marikalla on Salossa Hyvinvointikeitaan yhteydessä oma studio. Valtaosa töistä on Helsingissä, muun muassa mallitoimistojen kuvaustyöt. Lisäksi hän tekee lehtikuvauksia, yrityskuvauksia ja koulukuvauksia. Esimerkiksi tuotekuvauksille Marikan varauskalenterista löytyisi vielä tilaa.

Valokuvaajan työssä Marika nauttii erityisesti siitä tiiviistä yhteydestä, mikä parhaimmillaan kuvaushetkellä rakentuu kuvaajan ja kuvattavan välillä; silloin syntyy maaperä onnistuneille kuville.

– Myös se motivoi, kun onnistun rentouttamaan aluksi epävarman ja jännittävän kuvattavan, ja kun hän sitten aivan syttyy sädehtimään kameran edessä. Se on hieno tunne.

Luonto on nykyään konkreettisesti Marikan jalkojen alla.

– Kävelen kesällä puutarhassa mahdollisimman paljon paljain jaloin, kotona sisällä kesät talvet. Tämän vuoksi käyn aika ajoin jalkahoidossa.

Salon Hyvinvointikeitaassa onkin Jalka-Onni jalkahoitola valokuvausstudioni seinän takana.

Marika pyrkii välttämään synteettistä kosmetiikkaa, mutta hiusvärit ja meikit ovat vielä pääsääntöisesti ns. kovaa kosmetiikkaa; värit pysyvät paremmin.

– Kosteutan kasvojen ihoa Pure Beauty-Carrot oil-porkkanaöljyllä tai Frantsilan Porkkana-kehäkukka öljyllä, molemmat luomua. Vartalolle käytän kookosrasvaa.

– Käyn virkistäytymässä ystävättäreni Maaritin luona Elämys Hyvinvointipalveluissa Nummelassa aina silloin, kun tuntuu, että tarvitsen hierontaa tai kasvohoitoa, Marika kertoo kauneusrutiineistaan, mutta korostaa:

– Kaikkein tehokkaimmat kauneudenhoitokikkani ovat riittävä uni, ulkoilma ja stressin välttäminen. Ulkoisista asioista tärkein on mielestäni, että kosteuttaa huolella ja säännöllisesti kasvojen ja vartalon ihoa.

Niska-hartiaseutu ja selkä rasittuvat valokuvaajan työssä. Ne pysyvät vetreinä Marikan naapurin, ortopedisen osteopaatti Niilo Guttormin hoidoilla.

Ruokavalinnoissaan Marika suosii luomua. Oma kasvimaa tuottaa satoa pitkälle syksyyn.

– Maidoksi ostan vapaan lehmän luomumaitoa, käsittelemätöntä raakamaitoa. Silloin kun teen liharuokaa, liha on luomulihaa lähitilalta.

– Luontaistuotekaappini pursuaa, tulee aina ostettua kaikenlaisia juttuja! Marika nauraa.

Keväällä ja kesällä hän suosii puhdistavia detox-ravintolisiä, kuten spirulinaa ja merilevää. Puhdistavan lehtikaalin ja korianterin hän nauttii aitona, tuoretuotteena.

Puhtaan veden juominen on Marikalle tärkeä terveysteko.

– Helsingissä asuessani ostin pullovettä, kun kraanavesi oli niin kloorinmakuista. Muurla on pohjavesialuetta, ja hanavesi on täällä hyvää. Puhdistan Muurlankin hanaveden kuitenkin shungiitti-kivillä ennen juomista.

Ratsastaminen on Marikalle mieluisa harrastus. Ratsastustallilla hän käy yhdessä tyttärensä kanssa.

– Kaikkein rakkain harrastukseni on akryyliväreillä maalaaminen. Ehkäpä sitten vanhana vietän kesäpäivät täällä puutarhassani maalaten kauniissa leningissä lierihattu päässä!

”– Maalle muuton myötä minusta on tullut seesteisempi ja rauhallisempi. ”
” – Kävelen kesällä puutarhassa mahdollisimman paljon paljain jaloin.”

KUKA?

Marika Kiviharju

Ikä: 39 vuotta

Syntymäpaikka: Loppi

Asuinpaikka: Muurla

Ammatti: Valokuvaaja (medianomi amk). Marikan yritys löytyy: www.marikakiviharju.com

Perhesuhteet: lapset: 9-vuotias Vivia ja 7-vuotias Vincent, puoliso Janne asuu Turussa

Harrastukset: Ratsastus yhdessä Vivia-tyttären kanssa. Maalaaminen akryyliväreillä.