Kati Isojämsä iloitsee, että hyväntekeväisyyspyöräily meni jopa yli odotusten. Mitään haavereita ei matkan aikana tapahtunut.

Teksti: Reetta Reinman

Oulussa asuva Kati Isojämsä , 44, päätti syksyllä 2018, että kesällä 2019 hän pyöräilee Pariisiin Team Rynkeby - God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräilyprojektissa, jossa kerätään varoja syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Niin tapahtui. Perillä Eiffel-tornin juurella Kati oli lauantaina 6.7.2019.

Kati oli mukana Team Rynkeby - God Morgon Oulun joukkueessa. Yhteensä Oulun joukkueessa oli nelisenkymmentä pyöräilijää. Kati ja 12 muuta Oulun joukkuelaista starttasivat matkaan maanantaina 24.6. Oulun rotuaarilta. Muu Oulun joukkue lähti matkaan Helsingistä.

Päälähtö kaikilla Suomen Team Rynkeby joukkueilla oli perjantaina 28.6. Kansalaistorilla Helsingissä.

Oulu-Helsinki -väli lisäsi Katilla pyöräilymatkaa noin 600 kilometriä.

– Koko matkan pituudeksi minulla kertyi 1895 kilometriä. Matka kesti yhteensä 13 päivää.

Team Rynkeby – God Morgon pyöräili tänä kesänä Pariisiin 18. kerran. Projektissa oli mukana 2100 pyöräilijää ja 500 huoltohenkilöä seitsemän eri maan 54 paikallisesta joukkueesta: Tanskasta 19 joukkuetta, Ruotsista 16 joukkuetta, Suomesta seitsemän joukkuetta, Norjasta yhdeksän joukkuetta, Färsaarilta yksi joukkue ja Islannista yksi joukkue sekä Saksasta yksi joukkue.

Jokainen pyöräilijä maksoi itse kaikki kustannukset. Lisäksi joukkueet ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia.

Jokaisessa maassa kerätyt rahat menevät lyhentämättöminä paikallisille organisaatioille. Suomessa Team Rynkeby – God Morgon tukee kahta kohdetta: Aamu Säätiötä ja Sylva ry:tä.

Sylva ry on Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys. Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö kohdistaa varoja lasten syöpäsairauksien hoidon kehitykseen.

Vuonna 2018 Team Rynkeby – God Morgon keräsi yhteensä 9,44 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Färsaarilla ja Islannissa. Tästä summasta lahjoitettiin Suomessa Sylva ry:lle 265 912 euroa ja Aamu Säätiölle 620 460 euroa.

Helsingistä Saksan Travemündeen Suomen joukkue meni laivalla, ja siitä sitten kukin Suomen joukkue jatkoi pyöräillen Ranskaan Saksan, Hollannin ja Belgian läpi.

– Kukin joukkue suunnitteli oman pyöräilyreittinsä, joten emme matkan aikana juuri tavanneet muita joukkueita kuin legendaarisessa Mur de Huyn nousussa Belgiassa. Kyseinen mäki on 1,3 kilometrin pituinen, jossa jyrkin kohta on 26%:n nousu. Kaikkien maiden kaikki joukkueet etenivät Mur de Huyn kautta kohti Pariisia.

Pisin päivämatka Oulun joukkueella oli noin 222 kilometriä. Viimeisenä päivänä pyöräilykilometrejä kertyi noin sata.

Päiväohjelma noudatti samaa kaavaa. Aamukuuden maissa oli herätys ja aamupala. Matkaan lähdettiin puoli kahdeksalta. Ensimmäinen välipala syötiin noin 50 kilometrin kohdalla. Lounas oli 100 pyöräilykilometrin jälkeen. Toinen välipala 150 kilometrin jälkeen. Illallinen oli hotellilla.

Iltaohjelmaan kuului ruokailun lisäksi pyörän huoltoa, pyykin pesua sekä oman kehon huoltoa ja lepoa.

– Kehonhuolloksi venyttelin ja tein putkirullausta, Kati kertoo.

Oulun joukkueen (ja jokaisen joukkueen) mukana kulkivat huoltojoukot.

– Huoltojoukkueessa meillä oli seitsemän henkilöä ja neljä huoltoautoa. Kaksi huoltoautoa seurasi koko ajan meitä pyöräilijöitä. Loput kaksi ajoivat aina huoltopisteille laittamaan kaikki ennalta valmiiksi, Kati kertoo.

Huoltopisteillä levähdettiin, juotiin vettä, urheilujuomaa ja/tai mehua, täytettiin vesipullot ja nautittiin esimerkiksi erinomaisesti nesteyttävää vesimelonia sekä appelsiineja.

Ajamisen aikana vettä tuli nauttia 1,5 litraa tunnissa.

– Keski-Euroopassa oli tuolloin heinäkuun alussa kova helle, jopa yli 40 astetta ja vallankin ensimmäisenä ajopäivänä ajoimme koko päivän paahtavan auringon alla. Suolalla rikastetun veden juominen oli äärimmäisen tärkeää. Nesteen lisäksi nautin matkan aikana energiageeliä ja -karkkeja, Kati kertoo.

Hän iloitsee, että kokonaisuudessaan reissu meni todella hyvin. Kunto ja terveys kestivät loistavasti. Pyörä toimi hienosti koko matkan.

Pariisiin Parc de la Villet -puistoon joukkueet ajoivat kunniakujan läpi. Sen muodostivat pyöräilytapahtuman ystävät ja yhteistyökumppanit. Puistossa riemuittiin saavutuksesta ja nautittiin pientä purtavaa. Kati jäi Oulun joukkueessa pyöräilleen ystävättärensä kanssa pariksi päiväksi Pariisiin ennen Suomeen lentämistä.

Lähdetkö ensi vuonna uudestaan?

– Kyllä varmaan. Sen verran tämä koukutti! Kati naurahtaa.

Kati työskentelee Kärkkäisellä projektipäällikkönä. Yrityksen omiin tarpeisiin olevien hankintojen tekeminen on Katin vastuulla.

Hänellä on kaksi lasta: 21-vuotias tytär ja 14-vuotias poika.

– Lapset ovat koko ajan upeasti kannustaneet minua tässä pyöräilyprojektissani, vaikka se on tarkoittanut harjoitusten ja tapahtumien vuoksi paljon poissaoloja kotoa, hän toteaa.

Oulun joukkueen valmistautuminen tämän kesän koitokseen alkoi viime syksynä.

– Me Oulun-joukkuelaiset aloitimme silloin kolme kertaa viikossa pidettävät yhteiset harjoitukset, jotka ensin olivat yhteisiä sauvakävelylenkkejä ja spinning-treenejä. Lisäksi olemme järjestäneet erilaisia tapahtumia: pyöräilytapahtumia ja arpajaisia. Olemme kokoontuneet myös yhteiselle harjoitusleirille. Sylvan kevätpäivillä olimme hoitamassa syöpään sairastuneita lapsia ja heidän sisaruksiaan, että vanhemmat saivat rauhassa kokoustaa, Kati kertoo.

Oulun joukkue aloitti pyöräilytreenit huhtikuussa, kolmesti viikossa.

Pyöräilytreenit olivat matkoiltaan 20 kilometristä 250 kilometriin. Lisäksi jokainen harjoitteli omatoimisesti. Kati esimerkiksi teki päivittäin perheen kahden koiran kanssa lenkkejä ja kävi kehonhuoltoharjoituksissa.

” Lähdetkö ensi vuonna uudestaan? Kyllä varmaan. Sen verran tämä koukutti!”