Radio Pooki Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalossa lauantaina 10. elokuuta

Radio Pookin ohjelmapäällikkö Mika Kuki päätti jo lapsena, että hänestä tulee radiotoimittaja.

Teksti: Minna Stenius

On vuosi -81, syntyi Nivalaan poika yks… Melodian saa lainata mieleensä Epuilta. Ajatusleikki kirjoittajan päässä, saaneeko siitä lukija kiinni. Tai on vuosi -95, kauan on aikaa siis…

Pojan isä on automekaanikko, mutta poikaa kiinnostaa radion kuuntelu. Jo11-vuotiaana hän nauliutuu radion ääreen kuuntelemaan Pertti Salovaaraa ja tämän huikeita tempauksia.

Poika miettii:

– Wau, voiko näin tehdä radiossa!

Poika nauhoittaa lähetykset ja imee niitä itseensä.

– Tätä minä haluan tehdä, ajattelee poika, ja vain isänsä kiusaksi sanoo haluavansa ryhtyä automekaanikoksi.

Lapsuudessaan hän ei niinkään viihtynyt halleilla, myöhemmässä iässään kyllä jopa hevostalleilla ja traktorin alla. Nykyisin jo mieheksi varttunut poika on kahden lapsen isä ja nauttii töiden jälkeen hetkistä, jotka saa viettää maaseudun rauhassa Raahen Piehingissä, vaikkapa keskellä peltoja, joissa hänen puolisonsa hevoset laiduntavat. Pienellä avotraktorilla Mika hoitaa tilan töitä, mekaanikoksikin hän yrittää tarvittaessa taipua.

Mika Kuki tunnisti kutsumuksensa jo hyvin nuorena. Hän pyrki tavoitteeseensa määrätietoisesti nauttien jokaisesta hetkestä. Kouluaikana hän oli porukan spiikkaava tiskijukka, DJ. Yläasteella Mika sai opinto-ohjaajalta esitteen, jossa kerrottiin, että Torniossa on koulu, jossa voi opiskella medianomiksi.

– Sen jälkeen tein kaiken sen mukaan, että okei, ensin pitää käydä lukio, koska en pääse opistoon heti, muistelee Mika tavoitteellista ajatteluaan.

Opistoon pääsyn alla oli vielä armeija.

– B-miehenä selvisin intistä puolella vuodella, mutta varmistin asian riittävän heikolla ammuntakokeella. Kokonainen vuosi armeijassa ei olisi sopinut suunnitelmaani, koska koulu alkoi syksyllä, selittää Mika.

Torniossa Mika Kuki otti opiskelusta irti kaiken, mitä radiosta voi oppia saada. Työharjoittelun hän suoritti Radio Megassa.

– Valitettavasti heillä ei ollut töitä tarjolla, mutta lupasivat soitella, jos paikkaa tulee, muistelee Mika.

Valmistumisen jälkeen hinku töihin oli jo kova. Mika haki Helsinkiin, Kokkolaan ja Kemiin. Hakemus ei todellakaan ollut paperista. Hän toimitti kaikille ääninäytteen, josta kävi ilmi, miltä Mika Kuki kuulostaisi juuri heidän kanavallaan. Hakemus oli persoonallinen, ja Kuki saikin valita kaikista kolmesta paikasta. Hänen valintansa suosi Kokkolassa olevaa juontajareportterin tehtävää. Yt-neuvottelujen alla Mika päätti hakeutua muualle.

Hän haki töihin Pookiin.

– Silloinen toimitusjohtaja Tapio Järvelä istutti minut tuoliin kultakauppansa kellarissa. Istuimme nokakkain tuijotellen toisiamme – ei edes pöytää välissä, maalailee Mika tilannetta.

– Sää saat sen homman, jos sää tuut isännäksi taloon, sanoi Järvelä.

– 23-vuotiaan rajattomalla itseluottamuksella sanoin, että sopii, milloin aloitetaan? vastasi Kuki.

Meni puoli vuotta ohjelmapäällikkönä. Radio Megasta ilmoitettiin, että nyt on aamujuontajan paikka vapaana.

– Paha tilanne, aivan typerältä vaikuttava valinta, mutta olin aina halunnut aamujuontajaksi. On kaikkien radio-ohjelmien kuninkuuslaji juontaa aamulla, mitä ihmisten elinpiirissä tapahtuu, olla hereillä ennen kuulijaa, perustelee Mika silloista valintaansa ja on edelleen samaa mieltä.

Viiden vuoden kuluttua SBS osti Radio Pookin, ja Pooki muutti Megan tiloihin.

– Sain entiset työkaverini takaisin menettämättä nykyisiä, muistelee Mika, joka siirtyi aamusta iltapäivään ja myöhemmin päälliköksi.

Nyt Mika Kuki tekee työtään ”taustalla”. Hänen tehtävänsä on hoitaa asiat niin, että toimittajat voivat tehdä työnsä itsenäisesti ja hyvissä puitteissa. Hän tekee työnsä niin, että kuulija voi kuunnella kanavaansa rauhassa ja nauttia ohjelmista. Hän vastaa Bauer Medialle aluejohtajana koko talon (City, Iskelmä ja jääkiekko) paikallisuudesta. Silti, kun joku kysyy Kukilta, kuten otsikossa, kuka hän on? Mika vastaa:

Mika Kuki, Radio Pookin ohjelmapäällikkö.

”– On kaikkien radio-ohjelmien kuninkuuslaji juontaa aamulla, mitä ihmisten elinpiirissä tapahtuu, olla hereillä ennen kuulijaa.”

Radio Pookissa on suora lähetys Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalosta lauantaina 10.8.2019 kello 9-15.

Pookin toimittajat jututtavat Kärkkäisen henkilökuntaa ja asiakkaita.

Samalla on mahdollisuus lähettää terveiset myös ulkomailla lähetystä kuunteleville tuttaville.

Ylivieskassa Radio Pooki kuuluu taajuudella 95,5 MHz.