Tavallisilla Elonkorjuujuhlilla Kärsämäellä 7.syyskuuta pääsee Olen Suomalainen -elokuvan ennakkonäytöksen

Kärsämäki täyttää 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi entiset ja nykyiset kuntalaiset kokoavat

voimansa ja tarjoavat juurevan ja runsaan kulttuuritapahtuman, Tavallisen Elonkorjuujuhlan

Suomen keskipisteessä lauantaina 7. syyskuuta. Juhlavuoden teema on 150 tarinaa Kärsämäeltä.

Teksti: Reetta Reinman

Kärsämäen 150-vuotisjuhlan tiimoilta joukko Kärsämäeltä lähtöisin olevia aktivoitui järjestämään paikkakunnalle kyläjuhlaa. Nimenä tapahtumalla on Tavallinen Elonkorjuujuhla, joka järjestetään lauantaina 7. syyskuuta.

Tapahtumaan otetaan varaslähtö perjantai-iltana 6.9. Jone’s Bar:issa, jossa nostalgisoidaan koko kylän luokkakokouksen ja ysäridiscon merkeissä. Lauantain virallinen ohjelma tapahtuu kolmessa pisteessä.

Varsinaisena juhlapäivänä jo ennen puolta päivää avataan Kärsämäki-Areena keskellä kirkonkylää, Konttilan idyllisessä pihapiirissä. Kärsämäki Areenassa haastatellaan yhteiskunnan eri sektoreilla Suomessa vaikuttavia Kärsämäeltä kotoisin olevia tapahtuman teeman mukaisesti. Paaneleissa tuumaillaan, millaiset eväät maailmalle Kärsämäki on itse kullekin antanut.

Haastateltavina Kärsämäki Areenassa 7.9. ovat esimerkiksi SUL:n puheenjohtaja Sami Itani , Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo sekä maanmittauslaitoksen pääjohtaja ja Aalto Yliopiston kunniatohtori Arvo Kokkonen .

Kärsämäki Areena on maksuton, kaikille avoin koko perheen tilaisuus, jossa on myös perinteistä markkinameininkiä.

– Juhlan yhtenä tavoitteena on toimia kannustavana esimerkkinä muille vastaavilta pikkupaikkakunnilta kotoisin oleville ihmisille, jotta hekin innostuisivat tekemään asioita kotiseutunsa hyväksi, painottaa Tavallisen Elonkorjuujuhlan tiedottaja ja toimikunnan jäsen Sari Koponen .

Kärsämäen 150-vuotisen historian kunniaksi juhlavuoden teemana on 150 tarinaa Kärsämäeltä.

– Haluamme koota Kärsämäellä asuvien ja sieltä kotoisin olevien iloisia tarinoita kotiseudusta ja kertoa näistä suurelle yleisölle, Sari Koponen kertoo.

Erityisopettajana päätyökseen toimiva Koponen asuu perheensä kanssa Littoisissa Turun lähellä.

– Minulla oli Kärsämäellä hieno ja turvallinen lapsuus, sen pohjalta on ollut upea ponnistaa maailmalle. Pienellä paikkakunnalla meillä lapsilla oli vapaus olla itsenäinen: menimme itse polkupyörällä kouluun ja harrastuksiin. Olimme omatoimisia. Tämä varmasti heijastuu myös myöhempään elämään, Sari Koponen pohtii.

– Varmasti luvassa on ihan ainutlaatuinen juttu, sillä osaksi tapahtumaa on saatu myös Solar Filmsin Kari Tapiosta kertovan Olen Suomalainen -elokuvan ennakkonäytös, kertoo Sari Koponen.

Olen suomalainen -elokuvan pääroolissa Kari Tapiona on Kärsämäen Jussiperällä syntynyt ja varttunut, Matti Ristinen . Hän on myös Tavallisen Elonkorjuujuhlan toimikunnan jäsen. Muut toimikunnan jäsenet ovat Jani Pihlajamaa, Olavi Sammalkanto ja Juha Myllylä sekä tiedottaja Sari Koponen.

Olen Suomalainen -elokuvasta on juhlassa kaksi näytöstä Frosteruksen koululla lauantaina 7.9. klo 13 ja 17. Liput elokuvanäytöksiin maksavat ennakoon 16 euroa ja iltajuhlaan 8 euroa. Kärsämäki-Areena on kaikille avoin. Lisätietoa ja myös linkki lippukauppaan löytyy facebookista Tavallisen Elonkorjuun sivulta.

Näytösten välillä Matti Ristinen ja muut elokuvan tekijät ovat tavattavissa ja kertomassa Solar Filmsin tuottaman elokuvan tekemisestä Kärsämäki-Areenalla. Ristinen kertoo, millainen on ollut hänen tiensä Kärsämäen Jussiperältä Suomen viihteen etujoukkoihin.

Kärsämäkisten elämäntarinoista syntyy juhlavuoteen festarit: livenä, verkkoon ja videoiksi. Itse kunkin kertomana niitä kuullaan Kärsämäki-Areenalla, erityisesti juhlapäivänä 7.9, mutta myös pitkin kesää ja koko juhlavuotta. Kärsämäkiseksi perinteeksi muodostunut Elämäntarinafestivaali järjestettiin jälleen Frosteruksen koululla 13. heinäkuuta.

Suomelan leirintäalueella ja rakennuksissa 7.9. järjestettävän iltajuhlan lavalla nähdään entisten kärsämäkisten voimin perustettu progebändi Ferro Color sekä toisena pääesiintyjänä Ilkka Vainio & viihteen kenttämiehet. Lisäksi festivaalitunnelmaa luovat mm. Suomelan eri kolkissa esiintyvät trubaduurit Timo Tulppo ja Jukka Rajaniem.

Tunnelmaa luo myös nostalginen ja aito posetiivimusiikki, onpa klovnihahmokin vihjannut saapumisestaan. Iltajuhlassa on tarjolla hyvää kärsämäkistä festivaaliruokaa ja -juomaa.

Jo kesäkuussa , vuosittaisen Ars Kärsämäki -kesänäyttelyn ensimmäisenä virallisenä aukiolopäivänä 15.6.2019 järjestettiin Taidetalo Nahkurin tiloissa tapahtuma, jossa lanseerattiin Tavallinen Elonkorjuujuhlan visuaalinen ilme sekä kerrottiin, mitä kaikkea juhlissa on jo luvassa.

Tavallisen Elonkorjuujuhlan julkistamistilaisuuden lisäksi vierailijoilla oli mahdollisuus käydä tutustumassa tämänvuotiseen näyttelyyn. Ars Kärsämäki 2019, “Pielenmaisema”, nuorten taiteilijoiden kesänäyttely keskellä Suomea, oli avoinna 14.6 –28.7.

Tiedottaja Sari Koponen korostaa, että juhlatoimikunnan tavoitteena on saada laajalti kärsämäkisiä liikkeelle ideoimaan, esiintymään ja sponsoroimaan tapahtumaa.

– Näihin juhliin on kutsuttu kaikki, joko tekijänä tai kokijana. Tapahtuman sisällön tuottamisen lisäksi lahja voi olla myös se, että saapuu paikan päälle Kärsämäelle juhlaa viettämään, tuomalla iloa ja eloa Kärsämäen kulmille. Yhdessä saamme aikaan hyvät pirskeet!

Festivaalit rakentuvat hyvässä talkoohengessä.

– Jotta tapahtuman käytännön asiat saadaan mallikkaasti järjestettyä, tavoitteena on kuitenkin löytää sponsoreita myös Kärsämäki-juurisista yrityksistä, toteaa Koponen.

Hän korostaa, että Tavallinen Elonkorjuujuhlan juhlatoimikunta rakentaa Kärsämäen 150-juhlapäivää hyvässä yhteistyössä Kärsämäen kunnan kanssa ja erilaisten Kärsämäkisten seurojen ja yhdistysten kanssa. Kunta kutsuu juhlille myös omia vieraitaan.

Tavallisen Elonkorjuujuhlan sisältö on muotoutunut kevään mittaan juhlan Facebook-ryhmässä, jonne kaikki entiset ja nykyiset kärsämäkiset ovat olleet ja ovat edelleen tervetulleita ideoimaan tapahtumaa.

Ihmisiä kannustetaan osallistumaan ja olemaan hengessä mukana tuomalla ohjelmaan myös kuvataidetta, katuperformanssia, sanataidetta, sirkustemppuja ja iskunyörin tekoa - mitä tahansa. Tapahtuman tunnuskuvan suunnitellut Olavi Sammalkanto on myös luvannut koota teoksistaan pop up -näyttelyn.

”– Pienellä paikkakunnalla meillä lapsilla oli vapaus olla itsenäinen. Menimme itse polkupyörällä kouluun ja harrastuksiin. Olimme omatoimisia.”

MIKÄ?

Tavallinen Elonkorjuujuhla, alustava ohjelma-aikataulu (tarkentuu vielä)

Kärsämäki on sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu noin 2 612 ihmistä. Kärsämäen naapurikunnat ovat Haapajärvi, Haapavesi, Pyhäjärvi, Pyhäntä ja Siikalatva.

Kärsämäki on maanteiden risteyspaikka, jossa valtatiet 4 (Helsinki–Utsjoki) ja 28 (Kokkola–Kajaani) risteävät ja josta Kangasalle johtava kantatie 58 alkaa. Etäisyys Ouluun on 123 kilometriä.

Pe 6.9.2019

Koko kylän luokkakokous / ysäridisco

Jone’s Bar klo 18 alkaen

La 7.9.2019

Kärsämäki-Areena

Konttilan pihapiiri, Pomojentie 5

(vapaa pääsy), klo 11 alkaen

La 7.9.2019

Olen Suomalainen -elokuvan ennakkonäytökset

Frosteruksen Koulu, Frosteruksenkatu 25

Näytökset klo 13 ja 17, 16€

La 7.9.2019

Iltajuhla, liput 8€

Suomela, Ouluntie 30

Klo 18-24