TONGA Blocks -peli kehittää avaruudellista hahmottamista

TONGA Blocksin on suunnitellut lahtelainen Pasi Hänninen. Pelin tuo markkinoille lahtelainen perheyritys A. Vesalainen Oy. Pelin suunnittelija Pasi Hänninen työskentelee Kärkkäisen Lahden tavaratalossa.

Teksti: Reetta Reinman

P asi Hänninen pohdiskeli, että lasten kännykkäpelin oheen olisi yhdeksi vaihtoehdoksi hieno kehittää peli, jossa on mahdollisuus pelin elementtien konkreettiseen koskettamiseen – käsillä tekemiseen – ja avaruudelliseen hahmottamiseen, jossa käden ja aivojen liitto jumppaa toinen toistaan.

Syntyi kolmiulotteinen rakentelupeli, TONGA Blocks.

TONGA Blocks -pelissä on 26 erilaista, puista palaa. Pakkaus sisältää lisäksi ohjekirjasen ja reppumallisen pussin, jossa palikoita sekä ohjeita voi säilyttää ja kuljettaa helposti mukana pelipaikoille.

TONGA Blocks -peliä voi pelata kolmella tapaa.

Palikoita voi käyttää rakennuspalikoina yli 3-vuotiaille mielikuvituksellisen rakentelun harjoittamiseen.

– Esimerkiksi 3-vuotias poikamme kokoaa palikoita innokkaasti, ja hän hihkaisee, että nyt syntyi puu tai toisella kertaa esimerkiksi robotti, Pasi kertoo.

TONGA Blocks Torni on myös party- ja perhepeli, jossa palikoista kasataan nimensä mukaisesti tornia. Pussista, jossa palikat ovat, kukin pelaaja ottaa sokkona palan ja asettaa sen johonkin kohtaan tornia. Tornin kaatanut pelaaja häviää, ja seuraava kierros voi alkaa. Koska 26 palikasta jokainen on erilainen, niin siksi jokainen kierros ja pelikerta ovat myös erilaiset.

Kolmas muoto pelata TONGA Blocksia on seurata pelin mukana olevan ohjekirjan 30 haastetta ja kahta bonushaastetta, ja rakentaa yksin tai yhdessä muiden pelaajien kanssa palikoista näiden haasteiden mukaisia muotoja, kuten esimerkiksi erilaisia geometrisia muotoja. Näiden kokoamisessa voi kilpailla itsensä tai kaverin kanssa ja koota haasteita aikaa vastaan.

TONGA Blocks sopii kaikille yli 3-vuotiaille, yläikärajaa ei ole.

Pasin mukaan olennaista TONGA Blocks -pelissä on se, että peli on jokainen kerta erilainen, aina löytyy uusia ideoita, miten peliä toteuttaa.

– Tämä motivoi, peliin ei kyllästy.

Monet pelit toistuvat joka pelaamiskerta samanlaisena; pelin idean kun kerran oivaltaa, niin sitten sitä toistetaan. Pasi halusi kehittää innostavan ja uudenlaisen vaihtoehdon.

Hän vinkkaa, että TONGA Blocks -peli on myös mukava lahja ja tuliainen. Kyläreissulle kavereiden kanssa pelattavaksi peliksi se on helppo ottaa mukaan, palikat on pakattu reppupussiin.

– Puumateriaalin vuoksi peli on myös ekologinen, Pasi sanoo.

42-vuotias Pasi Hänninen on aina ollut innostunut pelaamaan lautapelejä ja roolipelejä. Kouluikäisestä saakka hän on myös suunnitellut erilaisia pelejä. TONGA Blocks -pelin kehittäminen on ollut Pasilla usean vuoden projekti. Hänen on tarkoitus laajentaa pelistä TONGA Blocks -brändi ja kehittää pelistä vientituote. 26 palan peruspelipaketin ohelle on myös tulossa pelejä, jossa on enemmän paloja.

Peli valmistetaan Kiinassa. Sitä markkinoi lahtelainen perheyritys, huonekalujen ja sisustustuotteiden maahantuonti- ja tukkuliike A.Vesalainen Oy.

Tuotekehittelyssä on innolla mukana koko Pasin perhe, vaimo sekä 10-, 7- ja 3-vuotiaat pojat.

– 10-vuotias poikamme on myös lupautunut olla mukana tapahtumissa, jossa esittelemme TONGA Blocks -peliä.

Peli on myös tulossa Kärkkäisen valikoimiin. Ja pelin kehittäjä Pasi Hänninen Kärkkäisen Lahden tavaratalossa päivittäin. Pasi työskentelee reklamaatio-huoltopisteessä.

– Käsittelemme asiakkailta tulevia reklaamaatioita, tuotepalautuksia, lähetämme meiltä ostettuja tuotteita huoltoon tarvittaessa sekä teemme paikan päällä pikahuoltoa, kuten esimerkiksi luistimien ja suksien pikahuoltoja, toimipisteessämme hoituu myös valokuvien kehittäminen, Pasi kertoo työstään Kärkkäisellä.

Seuraa somessa. TONGA Blocks-hakusanalla löydät pelistä infoa some-kanavista: YouTube, Facebook ja Instagram. Niiden info jatkaa oleellisesti pelin sisältöä ja antaa lisäarvoa pitkäksi aikaa.

”– Tornin kaatanut pelaaja häviää, ja seuraava kierros voi alkaa.”
”– Palikoita voi käyttää rakennuspalikoina yli 3-vuotiaille mielikuvituksellisen rakentelun harjoittamiseen.”