Kotimainen valmistus, kunnia-asiamme
Yli 60-vuotias Finnsvala on juuriaan myöten suomalainen tekstiilitehdas
Finnsvalan yrittäjä Onerva Aakko toivoo, että alusasujen materiaaliksi saadaan pian kotimainen, selluloosapohjainen neuloslanka. Kangasta Ioncell-kuidusta jo tehdään. Finnsvala on valmistanut alusasuja käsityönä Kärsämäellä 64 vuotta.
Teksti: Reetta Reinman
Äskettäin yksi latvialainen tekstiiliteollisuusyritys soitti ja tiedusteli, voisimmeko ajatella, että siirtäisimme tuotantoamme heille. Kiitin ystävällisesti kysymästä, mutta sanoin, että me valmistamme tuotteemme Suomessa. Olemme valmistaneet jo 64 vuotta. Valmistus Suomessa on meille kunnia-asia, ja meidän tapamme kantaa kortemme kekoon isänmaamme hyväksi, kertoo Kärsämäellä toimivan Finnsvala Oy:m omistaja ja toimitusjohtaja Onerva Aakko.
– Toki katerakenne on Suomessa haastavampi, mutta muutaman euron vuoksi en halua luopua suomalaisuudesta, Onerva toteaa.
Finnsvala valmistaa vaatteita aluspukeutumiseen esimerkiksi ulkoilmassa monin eri tavoin vapaa-aikana viihtyville sekä metsästyksen harrastajille. Elintarviketeollisuudessa ja rakennuksilla kylmissä olosuhteissa työskentelevät pysyvät lämpiminä Finnsvalan aluskerrastoissa. Metalli-, öljy-, kaasu- ja sähkötöihin hankitaan yritykseltä palamattomista materiaaleista valmistettuja EN ISO -sertifioituja tuotteita työntekijöiden alusvaatetukseen.
Finnsvalan tehdas sijaitsee Kärsämäellä. Jokainen tuote valmistetaan käsin. Tuotteita valmistuu noin 50 000 kappaleen vuosivauhtia. Avainlippu-merkki kertoo kotimaisuudesta.
– Neuloslangat ostamme eurooppalaisilta toimijoilta, koska Suomessa ei ole neuloslangan valmistajia. Orivedellä toimiva, Suomen suurin neulosvalmistaja, Orneule tekee meille neulokset alihankintana. Värisävy Oy Nivalassa viimeistelee neulokset tuotantoamme varten, Onerva kertoo.
– Myös kaikki käyttämämme pakkausmateriaalit ja muut tarvikkeet ovat kotimaisia, hän toteaa.
Suunnittelu on omissa käsissä.
– Lanseeraamme tammikuussa 2020 uuden Outdoor-malliston. Laajennamme näin tuotevalikoimaa. Tässä mallistossa on omia tuotteita myös naisille ja enemmän vapaa-aikaan, Onerva kertoo.
Suomea hän sanoo loistavaksi ympäristöksi testata alusasujen toimivuutta.
– Hyytävä, tuulen aateloima kylmyys, kesän helteet ja välikausien kosteat jaksot asettavat pukeutumiselle suuret vaatimukset. Varsinkin vaatetuksen alimmille kerroksille, jotka poistavat iholta kosteuden ja pitävät ihmisen lämpimänä. Pukeutumisessa tärkein kerros on alimmainen kerros, koska se on ihoa vasten. Sopivan ja tarkoituksessaan oikein toimivan tuotteen ei pitäisi käytössä tuntua kantajansa päällä miltään muulta kuin mukavalta.
Materiaaleista sekä kylmässä että lämpimässä toimiva merinovilla on vaativan aluspukeutumisen johtava materiaali. Bambua käytetään niin ikään paljon.
Onerva Aakko toivoo, että tutkimus ja tuotekehitys toisivat nopeasti, viimeistään parin vuoden sisällä materiaalivaihtoehdoksi myös suomalaisesta selluloosapohjaisesta Ioncell-kuidusta tehdyn neuloslangan.
– Nyt Ioncell-kuidusta tehdään kangasta, esimerkiksi viime vuoden Linnan juhlissa tasavallan presidentin puolison, rouva Jenni Haukion iltapuku oli valmistettu Ioncell-kankaasta. Neuloslankaa siitä ei vielä tehdä.
Finnsvalan tuotteilla on jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Yksi niistä on Kärkkäinen.
Vientiä on Tanskaan, Saksaan ja Puolaan.
– Venäjän vienti on alkamassa. Japanissa ja Etelä-Koreassa on kovasti kiinnostusta myös meidän tuotteillemme. Vallankin japanilaiset arvostavat kovasti suomalaisuutta.
Onerva Aakko tarttui Finnsvalan puikkoihin elokuussa 2015.
– Olen kolmas yrittäjä yrityksen historiassa. Perustajien Elli ja Paavo Svalan poika, Kyösti jatkoi yritystä vaimonsa Raijan kanssa. Paluumuutin syntymäpitäjääni Kärsämäelle syksyllä 2011. Vuoden 2014 lopulla Finnsvalalle alettiin etsiä jatkajaa Kyöstin ja Raijan eläköitymisen vuoksi, Onerva kertoo.
Kärsämäki on sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu noin 2 612 ihmistä. Kärsämäen naapurikunnat ovat Haapajärvi, Haapavesi, Pyhäjärvi, Pyhäntä ja Siikalatva. Kärsämäki on maanteiden risteyspaikka, jossa valtatiet 4 (Helsinki–Utsjoki) ja 28 (Kokkola–Kajaani) risteävät ja josta Kangasalle johtava kantatie 58 alkaa. Etäisyys Ouluun on 123 kilometriä.
Onervan ostaessa Finnsvalan se työllisti hänen lisäkseen kaksi henkilöä. Nyt työntekijöitä on kaiken kaikkiaan kymmenen. Myös liikevaihto on kasvanut tasaisesti joka vuosi. Tämän vuoden liikevaihdoksi odotetaan noin 0,7 miljoonaa euroa.
Tuore yrittäjä rakensi viime vuonna uudet tuotantotilat, reilun 720 neliön teollisuushallin, jossa toimii myös tehtaanmyymälä. Sitä ennen yritys toimi vuokratiloissa hotellikiinteistössä. Sen omistaja tarvitsi tilat hotellihuoneille. Koska sopivia tiloja ei ollut saatavilla, niin Onerva päätti rakentaa yritykselle oman toimitilan.
– Toimitiloihin ei vähään aikaan tarvitse investoida, mutta konekantaa pitää säännöllisesti päivittää, kun esimerkiksi työvaiheet tai tuotteiden rakenteet muuttuvat tai malleihin tulee uusia yksityiskohtia.
Eri työvaiheille on omat koneensa.
– Meillä on konekannassamme myös loistavasti toimivia ”vanhoja sotaratsuja”, 1960-luvun tekstiiliteollisuuden koneita, siihen aikaan metallista tehdyissä koneissa ei ollut elektroniikkaa. Ne kestävät aikaa.
49-vuotias Onerva Aakko on ollut koko työuransa tekstiiliteollisuuden tai vaatetusalan palveluksessa: turkisteollisuudessa tuotesuunnittelussa ja -päällikkönä, Stockmannilla ostajana sekä Andiatalla tuotepäällikkönä. Andiata on suomalainen naisten laatuvaatemerkki.
Hän on valmistunut Kuopion muotoiluakatemiasta vaatesuunnittelijaksi. Perheeseen kuuluvat aviomies sekä 15- ja 13-vuotiaat pojat. Perheen ilona on koira ja kaksi kissaa.
– Pojat ovat jo kivasti mukana yrityksen asioissa. Vanhempi poikamme, joka on yläkoulussa ysiluokalla, oli viime kesänä kesätöissä ja nyt syksyllä TET-viikot (työelämään tutustumisviikot) meillä. Molemmat poikamme ovat innokkaasti alan messuilla mukana.
”– Venäjän vienti on alkamassa. Japanissa ja Etelä-Koreassa on kovasti kiinnostusta myös meidän tuotteillemme. Vallankin japanilaiset arvostavat kovasti suomalaisuutta.”