Kyläkaupan nostalgiset tuotepakkaukset ovat heränneet uuteen eloon

Teksti: Reetta Reinman

”Muistatko sen iloisen kauppiaan palvelutiskin takana, sen ihastuttavan pienen kyläpuodin, jossa lapsena kävimme mummilareissulla ollessamme? Muistatko ne hyllyt, mitkä notkuivat iloisen värikkäitä tuotteita ja ahtaat käytävät, joissa oli jos jonkinmoista tavaraa tarjolla?”

Tästä ajatuksesta METKAtuotteet ovat saaneet alkunsa.

Taidokkaasti ja persoonallisesti kuvioitujen ja väritettyjen käyttö- ja lahjatavarapakkausten takana on muotoilija ja yrittäjä Minna-Mari Meriläinen .

Hän varttui lapsuutensa ensimmäiset vuodet kauniiden pakkausten maailmassa. Minna-Marin ukilla oli Pohjois-Karjalassa Polvijärvellä kyläkauppa, vanhan ajan sekatavarakauppa, jota hänen vanhempansa jatkoivat.

36-vuotias Minna-Mari on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta vaatesuunnittelijaksi. Hän työskenteli ensi alkuun tekstiiliteollisuuden palveluksessa vaatesuunnittelijana. Palo yrittämiseen ja oman tuotesarjan luomiseen oli kova.

Vuonna 2012 syntyi METKAtuote.

– Ensin myin verkkokaupassa muiden kotimaisten pientuottajien lahjatavaratuotteita. Sitten toteutin haaveeni, eli suunnittelin oman lahjatavarasarjan. Lähtökohtana minulla oli, että tuotteiden pitää olla sellaisia, jotka ovat kooltaan pieniä ja hinnaltaan edullisia, eli että ne toimivat esimerkiksi kivoina tuliaisina.

Pakkauksen pitää olla persoonallinen ja laadukas niin ulkokuoren kuin sisältönsä suhteen.

Valikoimissa on Minna-Marin kuvioiltaan, väreiltään ja muodoiltaan suunnittelemiin paketteihin ja purkkeihin pakattuja maustekahvi- ja teesekoituksia, makeisia sekä suolaisia ja makeita herkkuja.

Peltipurkit valmistetaan Minna-Marin piirrosten pohjalta Aasiassa. Muut purkit ja pakkaukset valmistetaan Suomessa. Sisällöt eli maustekahvit ja -teet, makeiset ja herkut ovat suomalaisten pientuottajien valmistamia.

Minna-Marin yritys paitsi suunnittelee, myös pakkaa ja lähettää kaikki tuotteet itse Siilinjärvellä sijaitsevista toimitiloistaan. Yhden naisen yrityksessä on silloin tällöin sesonkiapua. Tuotteiden markkinointia hoitaa myyntiedustaja.

Konekantana on muun muassa annostelijakone, pakkauskone sekä sulkija- ja sinetöintikoneet. Teet, kahvit, makeiset ja herkut tulevat METKAtuotteeseen jälleenpakattavaksi isoissa erissä. Pakkausten ulkoasun suunnittelu- ja piirtämistyö tapahtuu tietokoneen suunnitteluohjelman avulla, mutta jokaisen viivan ja pisteen Minna-Mari omakätisesti piirtää ja jokaisen kuvion käsityönä värittää – vaikkakin nykyään tämä työ tapahtuu tietokoneen ruudulla.

Tuotteita on Suomessa myynnissä esimerkiksi Kärkkäisellä.

– Vientiä on jo nyt pienimuotoisesti Japaniin, jossa suomalainen muotokieli puhuttelee suuresti. Tulevaisuudessa vienti varmasti laajenee myös muihin maihin, kertoo Minna-Mari.

Hän tekee myös varainhankintaa koululuokille ja urheiluseuroille sekä liikelahjoja yrityksille.

Valikoimissa toistuvien sarjojen lisäksi Minna-Mari suunnittelee muutamia sesonkisarjoja, kuten jouluun, ystävänpäivään ja kesään.

– Tänä vuonna tuotteissani joulu näyttää hyvin jouluiselta. Pakkauksissa seikkailee tonttuja, ja niitä värittävät jouluiset askareet. Kahvipurkin sisälle pakataan esimerkiksi piparinmakuista kahvia.

Kesällä moni ihastui Minna-Marin suunnittelemaan Karavaanari-henkiseen sarjaan.

– Olen lapsuudesta saakka harrastanut matkailuautoilua sekä retkeilyä, ensin vanhempieni mukana, sitten oman perheen kanssa. Siitä innostus ja inspiraatio tuotesarjalle.

Minna-Marin perheeseen kuuluvat aviomies sekä 11- ja 9-vuotiaat pojat.

– Poikamme ovat hyvin urheilullisia, mutta kyllä heistä löytyy myös taiteellisuutta ja innostusta käden taitoihin, Minna-Mari kertoo.

Hän oli lapsena innokas piirtämään ja tekemään käsityötä. Koulussa hän oli sekä tekstiili- että teknisissä käsitöissä. Käsillä tehtiin jotain aina. Aikuisena Minna-Mari on tehnyt myös entisöintitöitä, mutta niille ja niiden opettamiseen kansalaisopistossa ei enää omalta yritykseltä riitä aikaa.

Luovuus on hänen mukaansa opitun, nähdyn, kuullun ja koetun mosaiikki. Läsnä elämässä kaiken aikaan. Tapa hahmottaa maailmaa.

”– Luovuus on opitun, nähdyn, kuullun ja koetun mosaiikki. Läsnä elämässä kaiken aikaan. Tapa hahmottaa maailmaa.”
”– Vientiä on jo nyt pienimuotoisesti Japaniin, jossa suomalainen muotokieli puhuttelee suuresti.”