Liigan runkosarjan neljännes ohitettu:

Kärjessä kaahaa Tampereen Tappara ja kakkosena Oulun Kärpät.

Yllättyykö kukaan? Ei, mutta lapasosastolle laskettu Kouvolan KooKoo pelaa taustalla unelmiensa tahtiin.

Teksti: Ari Stenius

L iigassa pelataan kymmenettä kertaa 60 ottelun runkosarjamaratonia. Kymmenen parasta pääsee playoffeihin. Runkosarjavoittoon on yleensä riittänyt kahden pisteen ottelukeskiarvo, ja kymppisakkiin on kiilattu 1,4 pisteen keskiarvolla. Pisteissä tämä tarkoittaa sitä, että runkosarja voitetaan 120 pisteen saaliilla ja 84 pistettä vie pleijareihin.

Tapparan ja Kärppien kilpajuoksu on ennätyskovaa, sillä kumpikin on uuden piste-ennätyksen tahdissa. Kaksikosta kumpikaan ei rikkone Kärppien viime kauden ennätystä (137 pistettä), mutta liigahallitsijoiden vauhti syö hapen toiveikkaimmiltakin takaa-ajajilta.

Kaksikon takana käy kova kisa sijoista 3-10. Viidelle viimeiselle (11-15) pettymys on karmaiseva, sillä playoff-kevät on jokaisen minimitavoite. Raaka runkosarja ei kuitenkaan tarjoa ilmaispaikkoja kymppisakkiin, ja viime kausina pettyjät ovat olleet aika samoja.

Kouvolassa ja Mikkelissä ei ole vielä playoff-otteluita nähty, ja Vaasassakin ainoastaan kerran, keväällä 2016.

Kolmikkoa ei kauden alla laskettu potentiaaleiksi kymmenen joukkoon, mutta Kouvolan Pallolyöjien ja Kouvolan Susien vuoden 1965 fuusiojoukkue KooKoo on perinteitään kunnioittaen nälkäisen suden lailla iskenyt kiinni vastustajiin ja liigapisteille.

KooKoo menetti viime kaudella mahdollisuudet playoffeihin hyvin aikaisin, mutta vastoin kaikkia odotuksia oranssimustat eivät ryhtyneet tyhjennysmyyntiin. Joukkue piti harvat tähtensä, otti satatuhatta euroa tappiota, mutta saavutti kunnioitusta faniensa ja yhteistyökumppaniensa joukossa.

Nyt syksyllä, kun sarjasta oli pelattu kuudesosa, näytti kouvolalaisten maailma synkältä: kaksi voittoa ja neljä tappiota, maalit 15-23! Syyskuuhun mahtui vielä viideskin tappio Kuopiossa, ennen kuin KooKoo alkoi pelata hyvää lätkää.

N ykytahti lupailee seurahistorian ensimmäistä playoff-kevättä, ja joku näkee oranssiunia kuuden joukkoon pelaamisesta. Se ei toteutune, sillä maaliskuun puoliväliin ulottuvan lähes 40 ottelun putkeen mahtuu syöksyputkia ja loukkaantumisia. Mutta 80 pisteen ylitys on mahdollinen.

KooKoon ennätys on 78 pistettä kaudelta 2015-16, jolloin seura oli 11. Kymmenes oli Vaasan Sport (!), pisteitä 83.

Tappara ja Kärpät menevät kevätjäille omilla nopeuksillaan täynnä itseluottamusta, mutta playoffien kevätjäillä kaikki on taas mahdollista.

Viime kaudella Kärpät voitti runkosarjan ennätyspistein 137. Tappara jäi lähes 30 pinnaa ja lopulta molemmat mainitut kaatanut mestarijoukkue Hämeenlinnan Pallokerho keräsi runkosarjan viitossijallaan noin 40 pinnaa vähemmän kuin Kärpät!

Kuluvan kauden 2019-20 pimeimmän syysajan limboehdokas on täysin karttansa ja valonsa kadottanut Turun Palloseura. Jääkö suurseura ulos playoffeista?