Perinteinen jäsenkorjaus on kutsumustyötä. Lähimmäisenrakkaus ja halu auttaa ovat työn tärkeimmät periaatteet. Hoito tehdään nöyrästi, kunnioittaen toista ihmistä ja hänen mielipiteitään. Hoitotyön aloittamista edeltää kolmen vuoden koulutus.

Teksti: Reetta Reinman

Jäsenkorjaajalla on oltava silmät sormenpäissä, sanoo Asikkalassa asuva, 33-vuotias Mikko Solja , joka valmistui vuosi sitten perinteiseksi jäsenkorjaajaksi. Hän tekee jäsenkorjaajan työtä sivutoimisesti. Vakituiselta ammatiltaan hän on nuohooja.

– Ihmisen kehosta ja olemuksesta, kuten esimerkiksi tavasta seisoa ja kävellä sekä kehon puoliskojen eroista jäsenkorjaaja ”lukee” monenlaisia asioita. Kipu ja lihasjumit ovat aina viestejä jostakin, joskus niiden alkulähde voi olla hyvinkin kaukana, vaikkapa lapsena sattuneessa kaatumisessa tai vuosia sitten tapahtuneessa auto-onnettomuudessa, josta ajattelee jo toipuneensa, Mikko sanoo.

Jäsenkorjaushoito aloitetaan aina jaloista ja edetään siitä päälaelle saakka. Jäsenkorjauksen filosofian mukaan ihmisen keho on kineettinen ketju, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja kokonaisuuden jokainen osa on yhteydessä toisiinsa.

– Kineettisestä ketjua käsitellessä siinä tuntuvat epätavallisuudet ovat jäsenkorjaajille tärkeitä viestejä. Olennaista on selvittää näiden epätavallisuuksien eli oireiden syiden lähteet. Tasapainottamalla kehon kineettinen ketju saadaan kehon omat parantamismekanismit aktivoitua. Korjaamalla kehon omia toimintamekanismeja jäsenkorjauksessa keholle annetaan alkusysäyksiä parantaa itse itseään, Mikko sanoo.

Tavallisimmin jäsenkorjaajan luo hakeudutaan selkä- tai niska-hartia-alueen kipujen vuoksi.

– Apua moni saa jo ensimmäisestä hoitokerrasta, monesti sarjahoito on kuitenkin tehokkain, Mikko sanoo.

– Itse olen pystynyt auttamaan myös fibromyalgiasta kärsiviä asiakkaita. Eräskin fibromyalgiaa sairastava naisasiakas kävi muutaman kerran hoidossa, ja sai avun.

Ennen jäsenkorjauksen aloittamista asiakas haastatellaan tarkasti, selvitetään kokonaisvaltaisesti hänen terveydentilansa, ja käydään läpi mahdolliset lääkitykset. Näin selviää hoidon esteet.

Akuutteja esteitä ovat esimerkiksi flunssa, kuume ja hiljattain tehty leikkaus. Hoito sopii kaikenikäisille: vauvasta vaariin.

Perinteinen jäsenkorjaushoito kestää 1,5-2 tuntia. Hinta vaihtelee hoitajittain ja alueittain. Esimerkiksi Mikko Soljalla hoitokerta maksaa 70 euroa. Hän tekee myös kotikäyntejä Asikkalassa ja sen ympäristössä.

Hän korostaa perinteisen jäsenkorjauksen olevan kutsumustyötä. Lähimmäisenrakkaus ja halua auttaa toista vilpittömästi ovat työn tärkeimmät periaatteet. Aina on mahdollisuus oppia lisää.

– Tätä työtä pitää tehdä mieli avoimena ja nöyrästi. Vanhojen kansanparantajien sanonta on hyvä ohjenuora: Jos malja on liian täynnä, sinne ei mahdu enää mitään uutta.

Marraskuussa 2019 Mikko Solja aloittaa opettajana Perinteisen jäsenkorjauksen koulutuksen Hotelli Tallukassa Vääksyssä yhdessä kollegansa Anniina Siivolan kanssa.

Perinteisen jäsenkorjauksen koulutukseen ei ole erillisiä pääsyvaatimuksia. Riittää, että on palava halu auttaa muita, sinnikkyyttä ja nöyryyttä myös opiskella. Vaikka opiskelijat ovat suurimmaksi osaksi terveydenhuollon ammattilaisia jo kurssille tultaessa, kaikki opiskelijat opiskelevat samalla viivalla ja kertaavat anatomiaa kursseilla.

Perinteisen jäsenkorjauksen koulutus jakautuu kolmelle vuodelle. Ensimmäisen vuoden aikana on neljä peruskurssia, noin 3 kuukauden välein. Jatkokoulutuksen kurssien pääsyvaatimuksena on peruskoulutusjaksojen suorittaminen. Jatkokoulutus on neliosainen, kuten peruskoulutuskin. Erikoistumiskoulutukseen pääsyvaatimuksena on perus- ja jatkokurssien suorittaminen. Erikoistumiskoulutus on viisiosainen.

Näyttökoe on erikoistumiskurssien viimeisin jakso. Siihen osallistuminen edellyttää, että kaikki etätehtävät, tentit ja harjoitushoidot sekä kirjallinen lopputyö on merkitty opintokirjaan hyväksytysti suoritetuksi. Näyttökoe koostuu näyttöhoidosta ulkopuoliselle asiakkaalle, päättötyön esittelystä ja suullisesta tentistä.

Koulutuksessa jokaisella kurssilla käytetään Perinteisen jäsenkorjauksen pääkouluttajan, kannuslaisen Leila Kattilakosken tekemää koulutusmateriaalia, johon kuuluu laadukas kirjallinen materiaali värikuvineen, sekä joka kurssille jaettava DVD/muistitikulla oleva videomateriaali kurssien otteista. Näin opiskelijalla on opettaja myös kotona. Anatomian opiskelussa käytetään anatomian oppikirjana Hierontakoulu Atlaksen Anatomian alkeet kirjaa. Koulutuksen hinta on 200 euroa/kurssi. Lisäksi koulutusmateriaalista veloitetaan perus- ja jatkokoulutuksessa 20 euroa. Erikoistumiskoulutuksessa materiaalin hinta on 15 euroa.

Perinteisen jäsenkorjauksen koulutus antaa valmiudet asiakkaan turvalliseen hoitamiseen. Hoito on perinteistä, mobilisoivaa hierontaa, joka avaa ja tasapainottaa koko kehoa ja sopii kaikille. Manipulaatiota tai ”nikamien niksuttelua” hoito ei sisällä.

– Mobilisaatio tarkoittaa sitä, että hoito on pehmeää, ihmisen luontaisia liikeratoja hyödyntävää, eikä missään tapauksessa nivelten liikeratoja ylittävää, tai kipua tuottavaa. Siksi se on turvallista asiakkaalle, Leila Kattilakoski korostaa.

Tietoa peruskurssien ajankohdista hotelli Tallukassa: www.perinteinenjasenkorjaus.fi/kurssit/hotelli-tallukka-asikkala/

Kurssisisällöt: www.perinteinenjasenkorjaus.fi/koulutus/tietoa-kursseista/