JuniorPelicans

Nykymuotoiseen tekemiseen on Päijät-Hämeessä käyty oma tiensä.

Teksti: Ari Stenius

Suomen suurin on jo nöyrän ylpeyden aihe, mutta että vielä Euroopankin suurin jääkiekon erikoisseura. JuniorPelicansin valmennuspäällikkö Olli Mikkola hymyilee kuulijan hämmästykselle.

– Ei ole vastaan tullut ketään, joka kertoisi harrastajamäärältään suuremmasta, sanoo Mikkola, mutta muistuttaa, ettei oleminen suurin seura ole pääpointti, vaan resurssien ja mahdollisuuksien hyödyntäminen yhdessä, yhdessä tekeminen.

– Nykymuotoiseen tekemiseen on Päijät-Hämeessä käyty oma tiensä. Seudun jääkiekon lippulaivan nimeksi tuli vuonna 1996 Pelicans. Sen jälkeen on otettu kehitysaskeleita kohti nykyistä, välillä nopeammin ja välillä hitaammin, sanoo Mikkola Pelicans-polun synnystä.

Mikkola tarkoittaa muun muassa juniorien kiekkopolun tietä vuoden 2004 alkuaskelista Päijät-Hämeen kiekkoseurojen urheilullisesta ja sittemmin hallinnollisesta lähestymisestä ja fuusioitumisesta vuoteen 2016.

Tuolloin 2016 syntynyt JuniorPelicans hoitaa kaikkien pelaajaoikeuksien hallinnoinnin sekä organisoi seudun kilpa- ja harrastuskiekon kiekkokoulusta juniori-ikäisiin.

Mikkola vastaa seuran juniorien urheilupuolen sisällöstä yhdessä Harri Hakkaraisen , taitovalmentajan Jaakko Rädyn ja junioripäällikkön Ville Ahvenaisen sekä harrastekiekon vastaavan Jani Rantasen kanssa.

Noin 1500 pelipassia on suurin määrä Euroopassa. Näin suuren harrastajajoukon odotukset, toiveet ja tavoitteet vaativat hyvää hallintakykyä. Sitä on löytynyt.

– Meillä on yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet. Haluamme, että jokainen löytää paikkansa ja saa tyydytyksen harrastuksestaan, tähtääpä hän sitten huipulle tai elämän mittaiseen harrastukseen jääkiekon parissa, sanoo Mikkola.

– Urheilutoiminnan sulautumisen tärkeimpinä asioina ovat olleet alueen yhteisöllisyyden kasvattaminen, yhteisöllisen toiminnan merkityksen tunnistaminen ja yhteisen päämäärän löytäminen, kertoo Mikkola.

Isossa kuvassa Päijät-Hämeen jääkiekkopolku kiekkokoululaisesta ammattilaisuuteen tai kaikkeen siltä väliltä on löytänyt tavan, jota on hyvä vaalia ja jalostaa.

– Kilpailullisesti ajatellen meillä on vahva polku kiekkokoulusta juniorien SM-sarjoihin ja sieltä Mestiksen Heinolan Peliittoihin ja Liigaan Pelicansiin. Ja sieltä sitten, minne lahjat ja halu vievätkään, paketoi Mikkola.

”– Noin 1500 pelipassia on suurin määrä Euroopassa.”