Kukka-asetelmissa käpyjä, havuja, liekoja, saniaisia ja siemenkotia

Punaisen ohella joulukukkien väreinä suositaan nyt myös hempeää roosaa, persikkaa, beigeä, vaaleansinistä ja helmenharmaata. Luonnollisen linjan joulun vihersisustajat käyttävät jouluistutuksissa havuja monipuolisesti: kuusta, mäntyä, katajaa, sypressiä sekä myös meillä vielä vieraampia havuja Keski-Euroopasta.

Teksti: Reetta Reinman Kukka-asetelmien ohjeet: Hanna Vehkalampi

Kukka-asetelmia tehdessä floristimestari Hanna Vehkalampi haluaa aina mahdollisuuksien mukaan suosia suomalaisia kukkia ja elementtejä.

– Joulun perinteisten kukkien kohdalla onkin aivan loistavaa, että meillä Suomessa myytävistä hyasinteista, joulutähdistä, amarylliksista ja tulppaaneista suurin osa kasvatetaan suomalaisissa kauppapuutarhoissa, hän iloitsee.

Ulkomaisista kukista jouluruusu on monen suosikki joulukukaksi. Sen voi istuttaa keväällä ulos. Yksi Hannan jouluasetelmissa suosima ulkomainen kukka on Ludisia orkidea.

Ludisia (Ludisia discolor) kuuluu maaorkideoihin. Se on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Ludisian kukinto on puhtaanvalkoinen. Se kehittyy usein vuoden pimeimpään aikaan, joulun tienoilla.

– Kun asetelman kukat purkaa joulun jälkeen omiin ruukkuihinsa, niin lepovaiheensa jälkeen Ludisia orkidean saa yleensä uudelleen kukkimaan, toteaa Hanna.

Perinteisen sypressin ohella Hanna suosittelee kokeilemaan vihreyttä joulukotiin tuomaan myös huonekuusta sekä monipuolisesti eri havulaatuja.

Ekologisuus -trendin mukaan luonnonmukaisuus näkyy nyt myös joulun kukka-asetelmissa.

– Kuivatut lehdet ja oksat, kuivatut heinät ja kuivatut liekokasvit sekä kuivatut siemenkodat ovat supertrendikkäitä. Jouluasetelmiin sopivat aina kävyt ja havut, Hanna sanoo.

Asetelmia somistavat nauhat ovat nekin kierrätettäviä ja maatuvia, eivät muovisia.

– Erilaiset paperi- ja pellavanauhat ja narut ovat suosittuja. Muutoinkin paperiaskartelu on tämän joulun juttu.

Perinteisetkin joulukukat kukkivat monessa kodissa tänä jouluna uusin värisävyin.

– Joulukukissa on paljon uusia värejä, esimerkiksi vaaleanpunaista, roosan eri sävyjä, persikkaa, beigeä, vaaleansinistä ja helmenharmaata, Hanna kertoo.

Ruukkukukkana käytettävän hyasintin saa kestämään pitkään, jos sen vie yöksi terassille pikkupakkaseen tai hakee lunta juurelle.

– Sen sijaan joulutähti ei kestä yhtään pakkasta eikä vetoa, ei edes ikkunalaudan vetoa, sanoo Hanna

– Kun saat joulutähden, vallankin kovalla pakkasilmalla, niin avaa paketti vasta noin puolen tunnin kuluttua, näin joulutähti ehtii sopeutua lämpötilan muutokseen, liian nopeasti paketista pois otettu joulutähti ”nuupahtaa” helposti.

Joulutähti kuljetetaan paikasta toiseen moneen sanomalehtikerrokseen pakattuna.

– Vedon lisäksi joulutähti ei siedä kuivuutta, vaan sitä pitää kastella säännöllisesti. Kun kukinnan päätyttyä joulutähden antaa levätä hetken, niin siitä saa kivan viherkasvin, ja uudelleenkukintakin yleensä onnistuu.

Hanna Vehkalampi on tämän vuoden Vuoden floristi 2019. Vuosittain valinnan tekee Suomen Kukkakauppiasliitto. Liiton kriteereinä vuoden floristille on, että hän on alalla toimiva, innostunut, inspiroiva ja aikaansa seuraava alan ammattilainen. Hän tekee työtään suurella sydämellä ja on kiinnostunut kehittämään sekä itseään että koko alaa. Vuoden Floristi seppelöidään jokavuotisilla Kukkakauppiaspäivillä syksyllä.

Vielä yläasteella Vuoden 2019 floristi, Hanna Vehkalampi painotti, että hänestä ei tule puutarhuria. Pikkulapsesta saakka hän oli tottunut touhuamaan perheensä puutarhayrityksessä Tervon Puutarhassa Äänekoskella. Tänään Laukaalla perheensä – miehensä sekä 2-vuotiaan tyttären ja 1-vuotiaan pojan – kanssa asuvalla, 30-vuotiaalla Hannalla on oma yritys Kukkapalvelu Vehkanna Oy. Syyskuussa 2019 hän avasi kukkakaupan Jyväskylän Seppälään, Kukkapalvelu Vehkanna löytyy Ahjokatu 16:sta. Lisäksi hän silloin tällöin työskentelee Tervon Puutarhassa, pitää kukkasidontakursseja sekä opettaa floristiksi opiskelevia Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä.

Kaksi kertaa, vuosina 2014 ja 2015, Hanna on voittanut kukkasidonnan SM-kilpailut. Tänä vuonna hän toimi kukkasidonnan SM-kilpailuissa kilpailunjohtajana. Kilpailut olivat lokakuun alussa Seinäjoella käsityömessujen yhteydessä. Hanna on valittu Suomen edustajaksi kukkasidonnan euroopanmestaruuskilpailuihin Europa cup 2020 Puolan Katowiceen. Kilpailut on kesäkuussa 2020.

”– Joulutähti ei kestä yhtään pakkasta eikä vetoa, ei edes ikkunalaudan vetoa.”
”– Paperiaskartelu on tämän joulun juttu.”
”– Joulukukissa on paljon uusia värejä, esimerkiksi vaaleanpunaista, roosan eri sävyjä, persikkaa, beigeä, vaaleansinistä ja helmenharmaata.”