Metsän väki on tullut joulupöytään lasten iloksi

Kirsi Pyykösen joulukattaus lähti liikkeelle puisesta ikkunanpokasta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Kirsi Pyykönen

Aloittaessaan rakentamaan joulukattausta Kärkkäisen Lahden kodintekstiili- ja sisustusosaston myyjä Kirsi Pyykönen haki ensin varastosta vanhan, hyväkuntoisen ikkunanpokan ilman ikkunoita, ja laittoi sen vaakatasoon katokseksi kattaukselle. Ikkunapokan hän verhoili havuköynnöksellä, muovisella, mutta aivan aidon näköisellä, kuten tekokukat nykyään ovat.

Koristeena ikkunanpokakatoksesta laskeutuu erilaisia joulukoristeita, kuten esimerkiksi vihreään taittavia, valkoisia palloja sekä puisia joulukuusi-, sydän- ja tähtihahmoja ja aivan aidon näköisiä valkoisen amarylliksen kukkavarsia.

Valon kattaus saa laskeutuvista ledvalonauhoista.

Joulupöytään Kirsi on koonnut runsaasti koristeita, joita kaikkia yhdistää luonto-teema.

– Toivon, että jokainen löytää tekemästäni kattauksesta ideoita ja poimii siitä itselleen sopivia elementtejä, hän sanoo.

Pöytää peittää valkoinen pellavaliina, jonka Kirsi ompeli Kärkkäisellä metritavarana myytävästä tukevasta, pellavaisesta pöytäliinakankaasta. Sen metrihinta on 11,90 euroa.

Samaa tukevaa pellavakangasta on myös kattauksessa pystysuorana kulkevat, pellavanväriset kaitaliinat.

Kankaiset servetit Kirsi ompeli henkäyksen ohuesta pellavakankaasta, jota myös myydään Kärkkäisellä metrihintaan 12,90 euroa.

– Valkoinen pöytäliina on mielestäni raikas ja selkeä valinta. Se antaa paljon mahdollisuuksia pöytään katettaville koristeille. Pellavanvärinen pöytäliina olisi ollut rajaavampi, hän pohtii.

Lautasten alla on puinen tarjotin, jossa on mustat, metalliset kädensijat. Puu-materiaali toistuu materiaalin ja värin muodossa pöytätableteissa.

– Astioiksi halusin mustapohjaiset siksi, että siten kattaukseen tulee mielestäni ryhtiä, ja musta väri ryhdittyy myös katetarjottimien kädensijoihin.

Keitto- ja salaattikulhona toimivan alkuruokakulhon ja pääruokalautasen väliin Kirsi valitsi kattausta raikastamaan valkoisen lautasen esimerkiksi joulupöydän kalaherkuille.

Lautaset ovat Maku-sarjaa. Plaseerauskortti on trendikkäästi luonnonväristä, pitsireunaista pahvia. Servettirenkaana toistuu luonnonläheisyys: luonnonväristä narua muistuttavalla nauhalla sidotaan puolukanvarvut servettirenkaaksi.

Kattauksessa on paljon lasia. Selkeiden juomalasien ohella myös koristeena.

Joulupöydän koristeita Kirsi on kätkenyt alassuin seisovien jalallisten juomalasien sisään. Laseista pilkottaa esimerkiksi käpyjä, pienen pieniä havunoksia ja joulukoristeita.

– Erinomaisesti lasien sisällä toimisivat myös kukat, vaikkapa hennot jouluruusun kukkaoksat.

– Pikkujoulussa voisi toimia hyvin sellainen, että alassuin olevat juomalasit ovat pikkujouluvieraiden tullessa pöytään tyhjinä. Jokainen tuo oman, itselle mieluisan, pienen joulukoristeen, kertoo sen tarinan ja sujauttaa pöytään lasin sisään koristeeksi. Varmasti pikkujouluun kokoontunut joukko saisi kuulla mielenkiintoisia tarinoita, Kirsi toteaa.

Pöytäkoristeiksi Kirsi on hakenut kokonaisen metsän väen ruokailijoiden iloksi. Pöydän pinnalla viheriöivät erilaiset havuoksat, muoviset, mutta aivan kuin aidot.

Väriä antavat pirteän punaiset puolukat sekä lämpimän punaiset, viininpunaiseen väriin vievät, erilaiset kynttilät. Lämpimänpunaiset tuikkukynttilät Kirsi sujautti pieniin leivosvuokiin.

Suloisen ruskeat, hentoiset metsäkauriit ja jykevämmät peurat ovat tepastelleet joulukattaukseen mukaan. Kettu on paikalla, ja oravakin on hypähdellyt jouluiloon. Viisautta symboloi pöllö. Taitaapa possukin jostain pilkistää.

– Eläinhahmot halusin kattaa lasten, mutta kaikkien luontoa ja eläimiä rakastavien iloksi.

Kirsin joulupöydässä tunnelma on hyvä, lämmin ja hellä – ihan konkreettisestikin. Pöydässä istujat saavat lämmitellä Kirsin tuolien karmeille asettelemien pehmeän pörröisten, isojen tyynypäällisten syleilyssä.

Ikkunanpokaa ja tuikkujen alla olevia pieniä, Kirsin omassa leivonnassaan käyttämiä leivosvuokia lukuun ottamatta kaikki kattauksen tuotteet ovat Kärkkäisen valikoimissa.

”– Pikkujoulussa voisi toimia hyvin sellainen, että alassuin olevat juomalasit ovat pikkujouluvieraiden tullessa pöytään tyhjinä. Jokainen tuo oman, itselle mieluisan, pienen joulukoristeen, kertoo sen tarinan ja sujauttaa pöytään lasin sisään koristeeksi.”