Poika jatkaa äidin yli 30 sitten perustamaa tekstiiliyritystä

Joutsalaisen Pikkupuoti Oy:n toiminnan perustana ovat kotimaisuus, eettisyys, ekologisuus ja korkea laatu.

Teksti: Reetta Reinman

Ympäri maailmaa suositun Kardashianit -tosi-tv-ohjelman Kourtney Kardashian, Scott Disick, ex-pariskunnan lapset ja Disickin nykyinen naisystävä Sofia Richie vierailivat alkuvuodesta 2019 Suomessa. Vierailu ikuistettiin Kardashianit -tosi-tv-ohjelmaan, joka on Suomessa katsottavissa C More -suoratoistopalvelussa. Suomessa kuvatussa ja lokakuussa 2019 ympäri maailman esitetyssä jaksossa uusperhe käy avantouimassa, tapaa Joulupukin ja maistelee paikallisherkkuja. Avantoon pulahtavilla Kourtney Kardashianilla sekä Sofia Richiellä on päässään Joutsassa toimivan Pikkupuoti Oy:n saunahatut. Puuvillafroteesta valmistettu hattu on väriltään harmaa. Hatun kuvioissa kirmaa poroja.

– Kyseinen saunahattu on ollut meillä jo pitkään valikoimissa, mutta sen esiintyminen Kardashianit -tosi-tv-ohjelmassa kyllä yllätti meidät totaalisesti. Saunahattuja on postitettu ennätysmäärät asiakkaille ympäri maailman, iloitsee Pikkupuodin toimitusjohtaja Mikko Raittinen .

Palju - ja saunahattujen lisäksi Pikkupuodin sauna- ja kylpytuotevalikoimissa on muun muassa saunatyynyjä ja laudeliinoja, kylpypyyhkeitä ja -takkeja. Yrityksen muu tuotevalikoima kattaa käyttötekstiiliä leivinliinoista neuletakkeihin. Vaatevalikoimat ovat lapsille ja naisille.

Saunatuotteissa materiaalina on puuvillafrotee tai pellava.

Pikkupuoti Oy valmistaa tai valmistuttaa tuotteensa mahdollisuuksien mukaan pitkälti Suomessa, itse tai yhteistyökumppaneilla. Kaikki tuotteet valmistetaan EU:n alueella. Tuotteiden painatuksissa Pikkupuoti käyttää suomalaisia, vesipohjaisia ja myrkyttömiä painovärejä. Yritys painaa jokaisen painokuviollisen tuotteen käsityönä tuote kerrallaan.

– Palju- ja saunahatut teemme jokaisen työvaiheen osalta – kankaan leikkuusta hatun viimeistelyyn – meillä Pikkupuodin tuotantotiloissa Joutsassa, sanoo Raittinen.

Pikkupuodin tuotteilla on parisataa jälleenmyyjää Suomessa ja Pohjoismaissa. Tuotteet ovat Kärkkäisen viiden tavaratalon sekä verkkokaupan, www.karkkainen.com valikoimissa.

Mikko Raittinen korostaa, että myös tekstiilituotannossa olisi hyvä painottaa Suomessa tai EU:n alueella eli lähellä suomalaista kuluttajaa valmistetun tuotteen ekologisuutta ja eettisyyttä, ei yksinomaan lähiruoan kohdalla.

– Koko EU:ssa tekstiiliteollisuuden tuotanto on tarkkaan säädeltyä ja valvottua. Tuotteiden kuljetusmatkat ovat lyhyet verrattuna tuontiin kaukomailta.

Hän sanoo, että Pikkupuodissa on yrityksen koko yli 30 vuotisen historian ajan huomioitu ekologisuus.

– Esimerkiksi hukkamateriaalin syntyminen on meillä aina ollut häviävän pientä.

Pikkupuoti Oy:n tuotteille on myönnetty Design from Finland-merkki.

Jokaiseen sesonkiin Pikkupuoti Oy tuo jotain uutta, esimerkiksi värien ja printtien muodossa.

– Tosin saunatekstiilien kohdalla suomaisten värimaku pysyy aika lailla harmaan ja pellavan värisen sävyissä. Meillä on myös esimerkiksi pinkkejä ja oransseja saunatuotteita, mutta neutraalit värit ovat suosituimmat saunanautinnon takaajina, niitä on myös turvallinen viedä lahjaksi, Mikko Raittinen pohtii.

” – Hukkamateriaalin syntyminen on meillä aina ollut häviävän pientä.”