Seurakuntalaiset juhlistivat Ylivieskan kirkon peruskiven muurausta

Ylivieskan uuden kirkon peruskiven muurauksen ajoittumisessa adventtiaikaan on vahvaa symboliikkaa: Valmistautumista suureen tulevaan.

Kirkon on tarkoitus olla valmis pääsiäisenä 2021.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Ylivieskan seurakunta

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Peruskivi muurattiin tiistaina 10.12.2019. Sen yhteydessä järjestetty, kaikille avoin juhlatilaisuus kokosi lähes kolmesataa seurakuntalaista.

– Koko kirkon rakennusprojektin aikana haluamme, että seurakuntalaiset ovat siinä osallisina. Uuden kirkon rakentaminen on meidän kaikkien yhteinen asia, korosti Ylivieskan seurakunnan kirkkoherra Eija Nivala .

Peruskiven muuraustilaisuuden alussa laulettiin rukoushetkessä yhdessä Jean Sibeliuksen säveltämä ja Zacharias Topeliuksen sanoittama, suomalaisten rakastama joululaulu, virsi 31 En etsi valtaa loistoa . Juhlahetki päättyi virteen 30, Maa on niin kauni s.

Lopuksi nautittiin yhdessä joulupuuroa.

Uuden kirkon rakennusprojekti käynnistyi lokakuun 2019 alussa.

Ylivieskan vuonna 1786 valmistunut hirsistä rakennettu kirkko tuhoutui tulipalossa pääsiäislauantaina maaliskuussa 2016. Kirkko tuhoutui täysin, palosta aiheutui noin 7 miljoonan euron vahingot. Pääsiäisyön ja -aamun hartaus vuonna 2016 Ylivieskassa pidettiin yöllä tuhoutuneen kirkon vielä savuavilla raunioilla. Se kosketti syvästi seurakuntalaisia.

Nyt 10.12.2019 samassa paikassa saatiin iloita uudesta alusta.

Peruskiven muuraustilaisuuden rukoushetkessä Ylivieskan kirkkoherra Eija Nivala pyysi kirkon rakentamiseen varjelusta:29– Suo täällä kokoontuvan seurakuntasi yhä edelleen kuuluttaa hyviä tekojasi. Anna myös uuden kirkon olla valo pimeässä sekä keskinäisen yhteyden paikka. Jumalan huone ja seurakunnan koti. Avaa täältä näköala arjen keskelle ja iankaikkisuuteen. Tee uusi kirkkomme ylivieskalaisille rakkaaksi.

Hän muistutti uuden kirkon rakentamisessa ja adventtiajassa olevan vahvaa toistensa kaltaista symboliikkaa:

– Täydelliseen pimeyteen syttyi ensiksi pieni valo, toivon kipinä. Jotakin äärimmäisen hyvää on edessäpäin. Me käymme sitä kohti toiveikkain ajatuksin. Toivo voittaa synkimmän pimeyden. Toivo saa liikettä lamaantuneisiin jäseniin. Keskeytynyt matkanteko saa uutta puhtia. Valon määrä kasvaa odotuksen kestäessä.

Kuukausi sen jälkeen, kun Ylivieskan kirkko oli tuhoutunut, seurakuntaan perustettiin Kirkkotalakoot-niminen keräystoimikunta suunnittelemaan ja koordinoimaan varainhankintaa uuden kirkon rakentamiseksi. Kirkkotalakoot-toimikuntaan kuuluu sekä Ylivieskan seurakunnan kirkkoneuvoston että Ylivieskan Kotiseutuyhdistyksen valitsemia edustajia.

Kirkkotalakoot-toimikunnan johtoajatuksena on sen perustamisesta lähtien ollut: ”Olemme Jumalan johdatukseen luottavan seurakunnan kasvot”.

Olennaista on yhdessä toimien auttaa. Yhdessä toimien onkin autettu: on esimerkiksi järjestetty erilaisia tilaisuuksia, konsertteja, pidetty myyjäisiä sekä toteutettu mittava kansalaiskeräys.

– Joulukuun 2019 alkuun mennessä uuden kirkon rakentamista vauhdittava Kirkkotalakoot-keräys on tuottanut reilut 710 000 euroa. Kirkkotalakoot-toimikunta on luottavainen, että keräystavoitteena oleva miljoona euroa täyttyy ensi vuoden aikana. Ensi vuonna keskitymme erityisesti yritysten kanssa tehtävään varainhankintayhteistyöhön, kertoo Ylivieskan seurakunnan tiedottaja Jussi Leppälä .

Ylivieskan uuden kirkon rakentamisesta järjestettiin vuonna 2017 suunnittelukilpailu, johon tuli kaikkiaan 214 ehdotusta arkkitehtitoimistoilta eri puolilta Eurooppaa.

Suunnittelukilpailun voitti helsinkiläisen Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n Trinitas, moderni kivikirkko. Tavoitteena on, että uusi kirkko olisi käytössä pääsiäisenä 2021. Kirkon kustannusarvio on noin 13,4 miljoonaa euroa.

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi alkuvuonna 2018 hankintaesityksen mukaisesti kirkon rakentajaksi Kotikirkon rakentajat. Ryhmittymään kuuluvat Kaarron Rakennus Oy ja Rave Rakennus Oy, Are Oy ja HSK-Sähkö Oy. Kaarron Rakennus Oy ja Rave Rakennus Oy ovat Ylivieskasta ja HSK-Sähkö Oy Kalajoelta.

Hankintapäätöksen valintaperusteena käytettiin hinta-laatusuhdetta. Tarjouksen jätti kolme ryhmittymää.