Suolalla on useita elintärkeitä tehtäviä elimistössä. Natriumia tarvitaan elimistössä hermoimpulssien kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon ja osmoottisen paineen säätelyyn. Kloridia tarvitaan ruoansulatukseen ja hengitykseen. Suolan sähkönjohtokyvyn ansiosta pystymme ajattelemaan ja toimimaan. Suolaa on solunesteessä ja luissamme. Veremme on meriveden kaltainen sähköinen suolaliuos. Onnettomuustapauksissakin potilaalle annetaan ensimmäiseksi suolaliuos suoneen sähkövirran ylläpitämiseksi.

Kovassa fyysisessä ponnistelussa tai suolattomassa ruokavaliossa elimistö menettää suolaa ja vettä. Suolanpuute voi johtaa solujen toiminnan häiriintymiseen ja rappioitumiseen sekä elimistön kuivumiseen ja hapettumiseen. Suolatasapaino on edellytyksenä terveelle aineenvaihdunnalle, ruoansulatukselle, entsyymitoiminnoille ja yleiselle hyvinvoinnille.

Suurimman osan suolasta saamme ravinnostamme. Kala, muna, pähkinät, ravut ja äyriäiset sisältävät luonnostaan suolaa ja jodia. Myös sellerissä, kukkakaalissa, ananaksessa ja tuoreessa lehmänmaidossa on hiukan suolaa.

Luonnonsuola on peräisin joko kuivattuna merestä tai louhittuna muinaisista sisämaan merenpohjista, kuten Himalajan suola. Molemmissa tapauksissa suola on luonnollinen yhdistelmä natriumkloridia, arvokkaita mineraaleja, kuten kalsiumia ja magnesiumia sekä elintärkeitä hivenaineita.

Teollinen suola valmistetaan mekaanisesti vakuumimenetelmällä. Raffinoinnin eli jalostusprosessin aikana suola kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin myös suolan ainutlaatuinen, sähkönjohtokykyyn liittyvä molekyläärinen rakenne muuttuu. Puhdas natriumkloridi lisäaineineen on kehollemme myrkkyä, jota elimistömme ei tunnista, vaan pyrkii siitä nopeasti eroon. Teollista ruokasuolaa poistaakseen keho joutuu toisinaan käyttämään jopa tärkeää solunestettä.

Kiteytettynä: suolaa on kahta tyyppiä: toinen uhkaa terveyttä, toinen luo ja ylläpitää sitä. Tulee kuitenkin muistaa kohtuus kaikessa: suola, kuten vesi tai happikin on keholle myrkkyä liian suurina annoksina.

Kärkkäisen valikoimasta löydät jyväskyläläisen Saltlife Oy:n maahantuomia luonnonsuolatuotteita, esimerkiksi seuraavat tuotteet:

* Guéranden, hieno merisuola

Guéranden merisuolassa yhdistyy meren, tuulen ja auringon elinvoima. Se kerätään tuhatvuotisin perintein puhtaissa ja valvotuissa olosuhteissa Ranskan Bretagnessa. Tämä lisäaineeton merisuola on raffinoimatonta eikä sitä valkaista. Se täyttää luomustandardit ja ekologiset periaatteet. Pehmeän makuinen merisuola sopii kaikkeen ruuanlaittoon ja sisältää luonnostaan mm. magnesiumia, kalsiumia ja rautaa.

* Epsom kylpysuola

Magnesiumpitoinen Epsom kylpysuola auttaa lihaksia palautumaan urheilusuorituksen jälkeen, hoitaa ja hellii ihoa, syväpuhdistaa ja tuuheuttaa hiukset sekä auttaa kasveja kukoistamaan. Lisäksi se toimii kemikaalittomana apulaisena kodin siivouksessa. Epsom suola imeytyy ihon kautta nopeasti ja tehokkaasti nostaen magnesiumin tasoa elimistössä. Epsom suolaa käytetään perinteisesti yleisen hyvinvoinnin ylläpitoon, kramppeihin, suonenvetoihin, kipeiden ja väsyneiden jalkojen, lihasten ja nivelien hoitoon sekä iho-ongelmiin. Korkean magnesiumpitoisuuden ansiosta Epsom suola poistaa tehokkaasti kuolleen ihosolukon ja epäpuhtaudet sekä ylläpitää ihon kosteustasapainoa.

* Salt of the Earth classic deodorantti kivi

Salt of the Earth Classic on tehokas luonnon deodorantti, jonka vaikutus perustuu mineraalisuolojen antibakteerisiin ominaisuuksiin. Luonnonmukainen kristallideodorantti jättää ihon pinnalle ohuen kerroksen aitoa potassium alumia eli alunaa, joka on perinteinen antibakteerinen mineraalisuola. Alunaa on käytetty luonnonmukaisena deodoranttina satoja vuosia. Se vähentää hajua muodostavien bakteerien kasvua tukkimatta kuitenkaan ihohuokosia.