Yhteisöllinen hanke motivoi yksilöllisten tavoitteiden saavuttamista

Harjoitus-

ohjelmat:

Jokaiselle Jarkon Talli -kuntosaliohjelmaan sitoutuneelle Ylivieskan Kärkkäisen työntekijöille on laadittu yksilölliset harjoitusohjelmat. Työnantaja tarjoaa myös treenitilat.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Marjo Tornberg Harjoitusohjelmat: Jarkko Perttula

Selkä kuntoon, erityisesti selkää kannatteleviin tukilihaksiin lisää voimaa, toteaa puolen vuoden kuntosalitreenihankkeeseen sitoutunut Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon Ase ja Erä osaston myyjä, 28-vuotias Nita Puro .

Voimaa ja lihasmassaa lisää, sanoo tavoitteekseen 49-vuotias Sami Tuomikoski , joka työpiste Ylivieskan Kärkkäisellä on Kodintarvike- ja atk-osasto.

Ylivieskan Kärkkäisellä työntekijöille suunnatun, marraskuussa 2019 alkaneen, puoli vuotta kestävän Jarkon Talli - kuntosalihankkeen vetäjänä ja päävalmentajana toimii maailmanmestaruustasolla menestynyt, ylivieskalainen Jarkko Perttula .

26-vuotias Perttula työskentelee Ylivieskan Kärkkäisellä vahtimestarina.

Sami Tuomikoskella on takana vuosia aktiivista kuntosaliharjoittelua. Nyt Jarkon tallissa terävöitetään treeniä.

Nita Puro on käynyt aikaisemmin silloin tällöin kuntosalilla. Liikuntaa hän saa ympäri vuoden runsaastikin sekä lenkkipoluilla että ennen kaikkea metsästysmailla. Nita harrastaa pienriistan, kuten kanalintujen ja jänisten metsästystä. Metsästyskortin hän on suorittanut heinäkuussa 2019.

Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalopäällikkö Pasi Eskolan tavoite on niin ikään saada lisää lihaksia ja voimaa. Talviaikaan muu kuntoilu on hänellä lähinnä kävelylenkkiä silloin tällöin. Kesällä hän pelaa frisbeegolfia, ja maratonenakin hän on juossut.

– Merkittävä kuntosaliharjoittelun anti on toimintakyvyn säilyminen, toteaa Pasi.

49-vuotiaalla Pasilla on vielä seniorivuosiin matkaa, mutta hän korostaa, että meidän jokaisen tulee aktiivivuosinamme alkaa petata toimintakykyistä vanhuutta. Hän mtuistuttaa eri toten vahvojen reisilihasten tärkeästä merkityksestä ikäihmisille, sekä hyvän lihaskunnon käsittävän myös notkeuden, kimmoisuuden ja lihasten elastisuuden ja hyvän tasapainon, ja niin ikään hyvän ryhdin.

– Nopeus on myös voimaa, huomauttaa Jarkko Perttula.

Stakesin eläkkeellä oleva pääjohtaja Vappu Taipale toteaa vuodelta 2011 olevassa kirjassaan reisilihasten olevan vanhan naisen kallis omaisuus. Toki vahvat reidet ovat yhtä kullan arvoiset myös vanhalle miehelle. Kotona itsenäisesti asuminen edellyttää ikäihmiseltä vähintäänkin kohtalaista toiminta-ja liikkumiskykyä. Yksi liikkumiskyvyn edellytys on riittävä lihasvoima. Lihasvoimaa tarvitaan itsenäisesti ulkona liikuttaessa, päivittäisissä toiminnoissa kuten istumasta seisomaan nousussa, rappukävelyssä ja tavaroita lattialta poimittaessa.

Asennon ylläpitäminen edellyttää lihasvoimaa. Horjahdettaessa asennon korjaaminen vaatii lihasvoiman tuottamista nopeasti. Hyvän alaraajojen lihasvoiman on todettu suojaavan muun muassa kaatumistapaturmilta.

– Jokainen meistä vielä työikäisistä voi varmasti allekirjoittaa nämä asiat omien vanhempiemme, isovanhempiemme sekä muiden ikääntyneiden läheistemme kohdalla, huomauttaa Pasi.

Pasi Eskola ja Jarkko Perttula painottavat liikuntaa paitsi fyysisen niin myös henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tärkeänä lähteenä.

– Vaikka salille tai lenkille lähteminen tympäisisi, niin aivan varmasti on hyvä mieli lenkin tai salitreenin päätteeksi.

– Hyvä fyysinen kunto on merkittävä työhyvinvointitekijä, sanoo tavaratalopäällikkö Eskola ja lisää:

– Tämä kuntosalihanke myös osaltaan lisää henkilökuntamme jo toki ennestäänkin hyvää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Yhteinen tekeminen motivoi.

– Kun tavoitteelliseen treenaamiseen on sitoutunut tuttua porukkaa, itse kullakin tekosyitä, miksi ei lähtisi salille, on varmasti vähemmän! hän naurahtaa.

Mukana Jarkon Talli -kuntosalihankkeessa on 30 Ylivieskan Kärkkäisen työntekijää. Hankkeeseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Kaikki toiminta tapahtuu työajan ulkopuolella. Hankkeeseen osallistuminen ei maksa mitään Ylivieskan Kärkkäisen työntekijöille. He saavat käyttää veloituksetta tavaratalon varastotiloissa olevaa henkilökunnan kuntosalia. Jarkko Perttulan kullekin yksilöllisesti laatima harjoitusohjelma on työntekijöille ilmainen, samoin paikallisessa kuntokeskuksessa tehty kehonkoostumismittaus ja sen analysointi.

Treeniohjelmaa Jarkko päivittää ohjattaviensa kanssa kerran kuukaudessa.

Pääsääntöisesti työntekijät ovat sitoutuneet kahdesti viikossa tehtävään salitreeniin. Mikäli salille pääsy on hankalaan, Jarkko tekee myös kotona toteutettavan lihaskunto-ohjelman.

Treenin aluksi lihakset lämmitellään ja lopuksi venytellään. Jarkon mukaan lihaksia on hyvä huoltaa myös erillisillä venyttelytuokioilla muina kuin lihaskuntoharjoittelupäivinä.

Hän myös neuvoo ruokavalio-asioissa, sekä opastaa mahdollisesti tarvittavia lisäravinteita. Tosin hänen mukaansa kuntoilumielessä salitreeniä harrastaville riittää monipuolinen perusruoka säännöllisesti nautittuna.

– Voimamieskilpatasolla tarvitaan tehonlisääjiä ja ravintoaineiden imeytymisen varmistajia.

Ylivieskan Kärkkäisellä henkilökunnan käytössä olevalla kuntosalilla on pääsääntöisesti kotimaisia TechnoGymin laitteita sekä lisäksi vapaita painoja ja muun muassa penkkipunnerrusvälineet. Jarkon tekemissä ohjelmissa on harjoittelua sekä laitteilla että vapailla painoilla.

– Molempi parempi. Vapailla painoilla treenatessa tekniikka ja koordinaatiokyky korostuvat lihasvoimatreenin lisäksi. Laiteharjoittelu mahdollistaa turvallisen tekemisen ja teknisesti oikeilla liikeradoilla.

Jarkko alleviivaa lihaskuntoharjoitteissa hyvää tekniikkaa. Treeni ei tehoa, jos liikkeet tehdään väärin tai vääränlaisella intensiteetillä.

– Yleensä harjoittelijat lataavatliikaa painoa, silloin liikkeitä ei jaksa tehdä oikein. Väärin tehdyt liikkeet ovat merkittävä turvallisuusriski, esimerkiksi jos maastavedon tekee selkä pyöreänä, niin kyllä ovat välilevyt lujilla, Jarkko toteaa.

Kun puoli vuotta on Jarkon tallissa treenattu, tsekataan ohjelmaan sitoutuneiden tulokset ja verrataan niitä lähtötasoon.

– Katsomme esimerkiksi, miten ohjelmassa mukana olleiden ryhti on kehittynyt, miten liikkuvuus sekä millaiset energiatasot treenaajilla on. Olettamus on että sekä fyysinen että henkinen jaksaminen kasvavat, toteaa Jarkko.

Hankkeen päättyessä kaikki palkitaan ja juodaan yhdessä kakkukahvit.

”– Vapailla painoilla treenatessa tekniikka ja koordinaatiokyky korostuvat lihasvoimatreenin lisäksi. Laiteharjoittelu mahdollistaa turvallisen tekemisen ja teknisesti oikeilla liikeradoilla.”