Teksti ja kuva: Rento Pekkanen

KauppaSuomi -lehden vakituinen kolumnisti Martti Huhtamäki on kutsuttu koripalloilun Hall of Fameen. Timo Suviranta sai tuon kunnian kuolemansa jälkeen. Muut Suomi-Venäjä maaottelun yhteydessä juhlitut olivat Veikko Vainio ja Mikko Koskinen.

205-senttinen Vainio oli maajoukkueen takavuosien ykkössentteri. Amerikan Uutisten nykyinen päätoimittaja Koskinen on moninkertainen SM-korikuningas sekä Turun NMKY:n että Tampereen Pyrinnön riveissä. Anja Suomalainen oli vuosikymmenen ajan maajoukkueen johtava takamies, jos tuota termiä nykyään voi käyttää.

Martti Huhtamäki pelasi kuusi vuotta Tampereen Pyrinnön SM-sarjajoukkueessa ja johdatti 23-vuotiaana päävalmentajana seuran ensimmäisille SM-mitaleille, hopealle.

Hän vaihtoi suunnistuksen koripalloiluun ja tuomitsi ensimmäiset SM-sarjaottelunsa jo ennen opiskelun alkua Helsingin yliopiston lainopillisessa tiedekunnassa-

Vuosina 1967-1980 Huhtamäki tuomitsi useitten EM-kisojen loppuottelut ja 53 ottelua USA:n ja Neuvostoliiton välillä eli yhtä – Münchenin olympiafinaalia – lukuunottamatta kaikki.

Vuosina l972-l981 Huhtamäki toimi Suomen Koripalloliiton puheenjohtajana, ja sen jälkeen Suomen Tennisliiton, Suomen Moottoriliiton, Suomen Erotuomariliiton, Etelä-Suomen urheilun ja liikunnan sekä tähän vuoteen asti 10 vuotta SVUL:n puheenjohtajana.

Ilta-Sanomien pitkäaikainen päätoimittaja, Wihuri-yhtymän viestintäjohtaja sekä Kirjayhtymän kustantaja Martti Huhtamäki on kirjoittanut kolme kirjaa, viimeksi hauskan tietokirjan ” Mara puhuu omiaan”. Hän saanut myös valtion suuren lehdistöpalkinnon.