Kataja, mänty ja kuusi tarvitsevat toisiaan

Mahla Forestin koivunmahla ja havupuujuoman raaka-aineet kerätään omasta metsästä.

Teksti: Reetta Ahola

Vuonna 2014 perustetun Mahla Forestin päätuotteita ovat koivunmahla ja havupuujuoma.

– Aloitimme aluksi pelkästään koivunmahlan valmistuksella. Sitten halusimme harjoittaa yritystoimintaa ympärivuotisesti, koivunmahla kun on pelkästään kevään kausituote, ja toimme toisen, täydentävän tuotteen oheen. Se löytyi koivun vastakohdasta eli havupuista, ja niin toiseksi tuotteeksi vakiituntui havupuujuoma, Mahla Forest -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Juha Tarkiainen kertoo.

Koivunmahlan yritys kerää oman metsän koivuista.

– Tämä on tärkeää, näin varmistamme, että keräyspaikan maaperä on puhdasta ja mahla mahdollisimman tehokasta, Tarkiainen sanoo.

Koivunmahlaa Mahla Forest kerää vuosittain keväisin noin 10 000 litraa. Eri lähteiden mukaan koivunmahla muun muassa kiihdyttää aineenvaihduntaa, tasapainoittaa happo-emästasapainoa, parantaa immunologista järjestelmää sekä munuaisten ja maksan toimintaa.

Tarkiainen huomauttaa, että koivunmahlaa ei tule käyttää kaiken aikaa.

– Se on tehokkainta puhdistuskuuri-luonteisesti sekä keväällä mahlan ollessa tuoretta. Mahlassamme ei ole säilöntäaineita, se on pastöröitua.

Myös Mahla Forestin havupuujuoman raaka-aineet kerätään omasta metsästä.

– Näin varmistamme, että myös sen raaka-aineet ovat peräisin puhtaasta maaperästä, sanoo Tarkiainen.

Mahla Forestin havupuujuoma valmistetaan kuusesta, katajasta, männystä, lähdevedestä sekä ripauksesta merisuolaa. Säilyvyyden parantamiseksi käytetään kaliumsorbaattia.

– Muita lisäaineita havupuujuomassamme ei ole, Tarkiainen sanoo.

Havupuujuoman reseptin on kehittänyt Juha Tarkiaisen anoppi, Hirvensalmella toimivan Perinnepirtin homeopaatti-naturopaatti Airi Rekilä . Rekilän kirjoittamassa kirjassa Syö itsesi suomalaiseksi resepti on Keppisopan nimellä.

Miksi käytätte yhdistelmää kataja-mänty-kuusi?

– Airi Rekilän näkemyksen mukaan, jotta havupuujuoman teho olisi parhain, meidän tulee yhdistää metsiemme kolmea suurinta vaikuttajaa. Katajan sanotaan vaikuttavan positiivisesti esimerkiksi vatsa- ja suolisto-oireisiin sekä ylläpitävän lymfaattista järjestelmää. Mäntyä on perinteisesti käytetty helpottamaan keuhkojen toimintaa. Mänty on kansanlääkinnän mukaan auttanut myös reumatismista ja kihdistä kärsiviä. Kuusen puolestaan sanotaan auttavan lihaskipuihin, keuhkoputkentulehdukseen, yskään ja nuhaan. Havupuujuoman terveysvaikutuksille ei ole kuitenkaan tieteellistä perustelua, mutta vahvaa kokemusperäistä näyttöä sen käyttäjien keskuudesta, sanoo Tarkiainen.

Perusterveelle ihmiselle Havupuujuomaa suositellaan otettavaksi ympärivuotisesti puolesta desistä desiin, yleensä aamuisin.

Mahla Forestin tuotantotilat sijaitsevat Pieksämäellä.

– Noin 250 neliön rakennuksessa meillä on automaattinen pullotuslaitteisto.

– Ensi vuonna meidän on tarkoitus investoida rakentamalla toimisto sekä sosiaaliset tilat, Tarkiainen kertoo.

Kotimaassa Mahla Forestin koivunmahlaa ja havupuujuomaa myydään esimerkiksi kaikissa Kärkkäisen myymälöissä sekä verkkokaupassa. Vientiäkin on jo jonkin verran.

– Hetki sitten tuotteitamme lähti esimerkiksi Ranskan Rivieralle, kertoo Tarkiainen.