Kaikki KOLO-saunatuotteet suunnitellaan Suomessa, vientiä jo 15 maahan

KOLO Sauna Finland Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Sebastian Lagerlöf rakensi muutama vuosi sitten rantasaunaa, mutta ei löytänyt silmää ja kättä miellyttäviä saunan sisustustuotteita. Hän päätti ryhtyä suunnittelemaan ja valmistamaan niitä itse ja perusti vuonna 2017 Helsinkiin KOLO Sauna Finland Oy:n.

– Suomessa on 5,5 miljoonaa ihmistä ja yli kolme miljoonaa saunaa. Se kertoo kaiken oleellisen suomalaisesta saunakulttuurista. KOLOn tavoitteena on jalkauttaa tämä kulttuuri kaikkialle maailmaan, kiulu ja kauha kerrallaan, Lagerlöf kiteyttää liikeideansa.

Nyt yrityksen saunatuotteita viedään jo 15 maahan. Erityisesti Japanissa ollaan ihastuttu skandinaavisen selkeään muotoiluun ja KOLO-saunatuotteiden toimivuuteen. Suomessa KOLO-saunatuotteita on muun muassa Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan valikoimissa.

Lagerlöf testaa itse kaikki yrityksensä tuotteet. Innokkaalla saunamiehellä rantasaunan puukiuas lämpenee lähes päivittäin.

– Tuotteidemme saama palaute on erinomaista. Moni kiittää niiden olevan design-klassikkoja jo syntyessään. Tuotteemme ovat juuri sitä, mitä ne perusfunktioltaan ovat, yrittäjä määrittelee.

KOLO Sauna Finland Oy:n saunomisen ja kylpemisen tuoteperheen on suunnitellut suomalainen muotoilija Brita Flander . Valmistus on ulkomailla.

Tuoterepertuuaariin kuuluvat alumiiniset saunakiulut ja -kauhat sekä saunamittarit ja bambuinen saunaharja. Väreinä tuotteissa ovat musta ja valkoinen.

Uutta koko ajan kehitellään.

– Esimerkiksi saunatekstiilituotesarja on tulossa, niin ikään saunan kosteusmittari ja pidempivartinen saunaharja, kertoo Lagerlöf.

Sebastian Lagerlöf esittelee KOLO-saunatuotteiden filosofiaa ja syntytaustaa:

* KOLO Kiulu ja Kauha ovat erottamattomia. Siksi ne myös pakataan yhteen. Kauha toimii kiulun kantokahvana. Ilman kiulua kauhalla ei olisi paikkaa, jossa maata.

* Kiulu 2 on toinen kiulumme. Sen tunnistaa kantokahvasta, jota ensimmäisessä ei ollut lainkaan. Toisille Kiulu 2 on vain metallinen ämpäri - meille mestariteos.

Jos kiulussa pitää olla kantokahva, niin tämän yksinkertaisemmin sitä ei voi tehdä. Ehkä juuri siksi se tuntuu niin hyvältä kantaa. Kaunis ulkonäkö olikin jo silkkaa tuuria.

* Me kutsumme tätä kiuluperheemme iltatähteä eli Kiulu 4:ää ”Samppanjakiuluksi”. Siitä tarjoilet niin kuplivat kuohujuomat kuin sihisevät löylytkin. On sitä kypäränäkin käytetty, mutta se onkin sitten jo toinen tarina.

* Kauha 2 -pakkaus sisältää saunan kapellimestarin tahtipuikon. Instrumentin, joka saa kiukaan kiviorkesterin sihisemään sinfonian tavoin ja kanssasaunojat vaatimaan encorea. Toiset kutsuvat sitä myös löylykauhaksi.

* Tämä on Mittari, joka saunaan ripustettuna näyttää sen lämpötilan. Muuta se ei sitten teekään.

* Bambuinen saunaharja ei sisällä ainoatakaan innovaatiota tai läpimurtoa. Päätettiin vain tehdä kylpyharja, joka sopisi jokaiseen käteen, tuntuisi hyvältä ja pesisi puhtaaksi. Ja sellainen siitä tuli.