– Kevättalvi on mukavaa aikaa leipomoyrittäjälle: kahvikutsujen aiheita riittää

Runebergin päivä. Ystävänpäivä. Naistenpäivä. Pääsiäinen. Kevätkaudella riittää aiheita kattaa sen seitsemän sortin kahvipöytä ja kutsua ystävät koolle nauttimaan suolaisista ja makeista leivonnaisista.

Teksti: Reetta Reinman

Häggmanin kahvila-konditoria tuo jokaiseen sesonkiin aina jotain uutta tarjottavaa.

– Uutuuksia kehitellään esimiesvoimin omassa leipomossa, keskustellaan henkilökunnan kanssa ja kuunnellaan asiakkaiden toiveita. Lisäksi raaka-aineiden toimittajilta saamme erinomaisia vinkkejä tuotekehittelyyn, kertoo Häggman Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Häggman .

– Tänä vuonna Ystävänpäivän-leivoksessamme on koristeena pieniä sydämiä leivoksen pinta täynnä. Leivoksen sisällä on mansikkamoussea ja vadelmaraitoja. Viime silaukseksi leivos saa suihkautuksen vaaleanpunaista suklaata, paljastaa Häggman.

Häggmanin Ystävänpäivä-valikoimissa on myös perinteinen sydänmunkki vaaleanpunaisella suklaakuorrutuksella tai sokeroituna.

Hyvissä ajoin ennen pääsiäistä Häggmannilla aletaan leipoa pääsiäistä edeltäviin ja pääsiäisen ajan teehetkiin pikkusuolaisiksi sopivia skonsseja.

– Skonssit eli skotlantilaisperäiset teeleivät voivat olla suolaisia tai makeita. Me leivomme tänä keväänä suolaisia skonsseja, Häggman kertoo.

Pääsiäisen makeaksi sesonkiherkuksi on tulossa pääsiäisleivos.

– Marjakori, halkaisijaltaan 25 senttinen, marjahyytelöllä täytetty, näyttävä makea leivonnainen on suosittu myös pääsiäisen aikaan, ja silloin se saa pääsiäisteemaisen koristelun.

– Hyvin suosittu juhla-aikojen suolainen tarjottava on lohivuoka, joka on noin kolmen sentin korkuinen, lohella ja kasviksilla täytetty ja koristeltu, suolainen piiras. Lohivuoka on pienempikokoisempi ja kaloreiltaan kevyempi vaihtoehto voileipäkakulle, sanoo Häggman.

Pääsiäinen on tänä vuonna huhtikuussa, 9.4.-13.4.

Monelle voileipäkakku on edelleen juhlakahvipöydän suolainen kruunu.

– Voileipäkakku toimii myös noutopöydässä ja brunssilla, sanoo Häggman.

– Voileipäkakku on helppo asettaa tarjolle. Se säästää aikaa juhlavalmisteluissa. Lisäksi runsastäytteinen voileipäkakku on ravitseva välipala juhliin osallistujille.

Häggmanin valikoimassa on kinkku- ja lohivoileipäkakkuja.

– Kumpaakin on kahta eri kokoa, joko 20 hengen juhlava pitkänomainen voileipäkakku tai pienempi 8 hengen pyöreä kakku.

Yrjö Häggmanin mielestä voileipäkakun kyytipojaksi sopivat suomalaiseen juhlapöytään katettavat juomat.

– Esimerkiksi vesi, maito tai kotikalja sopivat täyteläisen voileipäkakun kanssa mainiosti, sekä kahvi ja tee totta kai.

Yrjö Häggman suostuu myös raottamaan Häggmanin täytekakkujen mehevyyden salaisuutta.

– Täytekakkumme tehdään alusta asti perinteisillä resepteillä. Kakkupohjat tehdään reilusti kananmunista. Täytteenä käytetään kermaa ja hyvää marjahilloa.

Täytekakkuihin myös asiakkaat saavat sanoa sanottavansa.

– Asiakkaan valinnan mukaan on mahdollista valita kakkuun suomalaisia aitoja marjoja kakun päälle ja myös kakun sisälle marjahillon rikastuttajaksi.

– Käyttämämme raaka-aineet ovat pääsääntöisesti kotimaisia, mutta sokeria ei valitettavasti voi sanoa kotimaiseksi, koska Suomen Sokeri on nykyään tanskalaisessa omistuksessa.

Suomalaisten vehnäjauhojen sitko riittää Häggmanin mukaan konditoriatuotteiden tarpeisiin.

– Meillä on 2-3 konditoriatuotetta, joissa käytämme sitkoltaan parempaa eli vehnän sakoluvultaan korkeampia, italialaisia, durum-tyylisiä vehnäjauhoja, hän kertoo.

Häggmanin kaikki tuotteet leivotaan laktoosittomasta voista. Niissä käytetty kerma on laktoositonta. Muutamissa maidottomissa leipomotuotteissa käytetään kasvirasvaa ja kasvirasvavalmisteita voin ja kerman sijaan.

Gluteenittomissa vaihtoehdoissa kotimaiset viljat korvataan gluteenittomilla jauhosekoituksilla, mantelijauhoilla tai käytetään perunajauhoja.

– Gluteenittomien tuotteiden leivontaa varten meillä on täysin erilliset leipomotilat, kertoo Häggman.

– Gluteenitttomat leivonnaiset ovat maukkaita, esimerkiksi meidän gluteeniton Budapest-leivonnaisemme on hyvin tykätty kaikkien herkkusuiden keskuudessa.

Gluteenittomina Häggman leipoo myös Runebergin tortut ja laskiaispullat.

– Mantelimassaa vaiko mansikkahilloa laskiaispullan väliin? Tämä ”ikuisuuskysymys” jakaa mielipiteitä! Tai itse asiassa se ei edes ole mikään ikuisuuskysymys. Mantelimassa on ollut alunperin laskiaispullissa täytteenä. Hillo tuli sen korvaajaksi pula-aikana, ja jäi monen suosikiksi. Mekin olemme tehneet laskiaispullia mantelimassalla vasta kymmenisen vuotta, kertoo Häggman.

Nykyisen toimitusjohtajan Yrjö Häggmanin isoisän vuonna 1929 perustamassa Häggman Oy:ssä työskentelee tätä nykyä noin 40 henkilöä, osa osa-aikaisesti. Yrityksen leipomossa henkilökuntaa on kymmenen. Perheyritys toimii kolmannessa polvessa.

Löytyykö neljännestä polvesta jatkaja?

– Meillä on yksi poika, joka opiskelee parhaillaan kauppakorkeakoulussa. Saa nähdä, innostuuko hän jatkamaan. Pakottaa ei pidä, mutta yrityksen asioissa hän on mukana ja kesätöissä ollut monena kesänä, Yrjö-isä kertoo.

Häggman Oy:n Konttori on Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Yrityksen päätuotteita ovat kahvileipä- ja konditoriatuotteet.

Häggman kahvila-konditorioita löytyy eri puolilta Suomea, lähinnä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta. Lahdessa Häggmanin kahvila-konditoria palvelee Kärkkäisen tavaratalon yhteydessä. Myös Ylivieskan Kärkkäisellä on Häggmanin kahvila-konditoria. Molemmissa leivotaan paikan päällä.

”– Mantelimassaa vaiko mansikkahilloa laskiaispullan väliin? Tämä ikuisuuskysymys jakaa mielipiteitä!”

MITÄ?

Helmikuussa on aihetta juhlaan

* Runebergin päivä, keskiviikkona 5.2.2020 (liputuspäivä)

* Ystävänpäivä, lauantaina 14.2.2020

* Laskiaissunnuntai, sunnuntaina 23.2.2020

* Laskiaistiistain, tiistaina 25.2.2020

* Kalevalanpäivä, suomalaisen kulttuurin päivä, perjantaina 28.2.2020 (liputuspäivä)