Nyt on aika tehdä kylvösuunnitelmat ja aloittaa esikasvattaminen

Esikasvattaminen nopeuttaa kasvuun lähtöä ja mahdollistaa aikaisemman kukinnan tai sadon.

Koonnut: Nora Kauste/ Schetelig Oy

Esikasvattamisella tarkoitetaan kylvöjen aloitusta sisätiloissa ja taimettamista, ennen kuin kasvit voidaan siirtää ulos. Näin kasvit ovat päässeet ajoissa kasvuun, kun ulkona on niille vielä liian kylmää. Esikasvatetut taimet siirretään ulos tai kasvihuoneeseen, kun ulkona lämpötila pysyy yli + 15 asteen.

Esikasvatusta vaativia lajeja ovat muun muassa kasvihuonekurkut, tomaatit, paprikat, chilit, kelloköynnökset, köynnöskrassit ja samettikukat. Kaikille lajeille esikasvattamisesta on hyötyä, mutta osa tarvitsee pidemmän ajan esikasvatukseen ehtiäkseen vahvaksi taimeksi ennen ulos siirtoa. Siemenpusseista löydät lajikekohtaisesti kylvöohjeet.

Esikasvattaminen on mukavaa puuhaa, kun kädet jo syyhyää pihahommiin. Käytä mietoa ja ilmavaa kasvualustaa.

Kylvövaiheessa ei vielä tarvita ravinteita, joten hyvä ja siisti vaihtoehto on myös turveseospelletit. Itämisvaiheessa on hyvä pitää kylvökset lämpimässä (+ 20 C°) ja huolehtia kosteudesta.

Kun siemenet ovat itäneet, ne olisi hyvä siirtää vähän viileämpään (+15-18 C°), jotta taimet eivät kovasti veny. Kovin nopeasti kasvavat taimen alut voivat jäädä vähän hentoisiksi, ja sitten niiden kouliminen eli taimien siirto isompiin ruukkuihin voi olla vähän haasteellisempaa.

Viileässä taimi kasvaa pituutta hillitymmin. Taimet myös kaipaavat valoa, joten pidä niitä ikkunalaudalla. Kasvivalot ovat hyvä apu esikasvattamiseen.

Kouliminen tehdään, kun pikkutaimet ovat kunnolla taimettuneet. Tähän melko hyvä nyrkkisääntö on, että sitten kun sirkkalehtien välistä alkaa pilkottamaan ensimmäiset kasvulehdet.

Kastele kylvökset hyvin edellisenä päivänä. Kosteasta kasvualustasta pikkutaimet ovat helpompi irrotella, niin että juuret eivät vahingoitu. Tässä kohtaa on myös hyvä lisätä hiukan ravinteita taimille.

Kouliminen tehdään, jotta taimet saavat enemmän kasvutilaa.

Taimikasvatusvaiheessa huolehdi tasaisesta kosteudesta ja ravinteista. Kasvava taimi tarvitsee ravintoa kasvaakseen vankaksi. Taimet voidaan siirtää ulos tai kasvihuoneeseen, kun lämpötila on +15 C°. Tätä ennen on hyvä ”karaista” taimia ulkoiluttamalla niitä pieniä aikoja ulkoilmassa. Näin taimet tottuvat viileämpään ilmaan ja voimakkaaseen auringonvaloon, eikä kasvu pysähdy ulos istutuksen jälkeen.

On myös paljon lajeja, jotka voidaan kylvää suoraan ulos perennapenkkiin tai kasvimaalle, kuten salaatit, porkkanat, punajuuret, unikot, tuoksuherneet ja auringonkukat. Monivuotiset kasvit voidaan oikeastaan kaikki suorakylvää ulos, mutta lajista riippuen, esikasvattaminen vaikuttaa ensimmäisen vuoden kukintaa. Suoraa kylvetyt eivät välttämättä kerkeä kukkia vielä ensimmäisenä vuotena.

Kylvötyöt voidaan aloittaa, kun maa on lämmennyt. Nopeuttaakseen kylvöille pääsyä voi suojata kasvupaikan harsolla. Harso lämmittää ja suojaa polttavalta kevätauringolta.

Muista huolehtia kosteudesta. Siemeniä ei kylvetä kovinkaan syvälle, ja pintamaa voi kuivahtaa helposti kevätauringon paahteesta.

”– Esikasvatetut taimet siirretään ulos tai kasvihuoneeseen, kun ulkona lämpötila pysyy yli + 15 asteen.”