Suomessa lähes joka kymmenes henkilö elää jonkinasteisen inkontinenssin kanssa. Inkontinenssi tarkoittaa pidätyskyvyttömyyttä eli tahatonta virtsan tai ulosteen karkailua. Inkontinenssi voi kohdata meitä jokaista, jos ei ole jo kohdannut. Sitä esiintyy sekä miehillä että naisilla.

Inkontinenssia ei tarvitse hävetä, se on oire siinä missä yskä ja nuhakin. Valitsemalla inkontinenssituotteen oikein, voi elää normaalia arkea inkontinenssista huolimatta.

Inkontinenssin muotoja on useita. Virtsan karkaaminen voi liittyä fyysiseen rasitukseen tai ponnistukseen. Tällöin puhutaan ponnistusinkontinenssista . Virtsaa karkaa silloin yleensä pieniä määriä esimerkiksi aivastaessa tai yskittäessä. Tämä on yleisin inkontinenssin muoto.

Yliaktiivinen rakko eli pakkoinkontinenssi aiheuttaa äkillistä virtsaamistarvetta, jolloin virtsa pääsee karkaamaan kerralla suuriakin määriä, ja rakko voi tyhjentyä kokonaan.

Sekainkontinenssi on kahden edellisen yhdistelmä eli tahatonta äkillistä virtsaamistarvetta sekä ponnistuksen aikaista virtsankarkailua.

Ylivuotoinkontinenssissa rakko pääsee täyttymään liikaa. Sen seurauksena virtsaa alkaa valua tahattomasti. Tämä aiheuttaa kroonista pidätyskyvyttömyyttä, johon liittyy tunne siitä, että rakko ei tyhjene kunnolla.

Toiminnallisesta inkontinenssista puhutaan silloin, kun esimerkiksi henkilön liikuntakyvyn rajoitukset vaikuttavat siihen, ettei hän ehdi ajoissa wc:hen.

Jos inkontinenssi ei ole ohimenevä, esimerkiksi lääkityksen aiheuttama, eikä sitä pysty lantionpohjan lihaksia vahvistamalla hallitsemaan, niin käyttöön otetaan apuvälineet elämänlaatua parantamaan.

Nykyaikaiset inkontinenssituotteet ovat erittäin imukykyisiä ja ihoystävällisiä. Ne imevät hajut sisäänsä ja ovat muotoilultaan huomaamattomia.

Kun sopivaa inkontinenssituotetta valittaessa kiinnitetään huomiota muutamaan tärkeään asiaan, päästään parhaaseen mahdolliseen suojaukseen. Oikean inkontinenssituotteen valintaan vaikuttaa se, minkä tyyppisestä inkontinenssista on kyse, riittääkö tippasuoja, kuten ponnistusinkontinenssissa vai tarvitaanko yliaktiivisen rakon vuoksi isommalla imukyvyllä varustettu vaippa.

Liikkuvalle ja omatoimiselle henkilölle Abri-Flex inkohousut tai Abri-Wing vyövaippa ovat tuotteita, jotka pystyy itse helposti pukemaan. Jos henkilö on vuoteeseen hoidettava, eli joku muu kuin henkilö itse hoitaa inkontinenssituotteen vaihtamisen, voidaan tarvita toisenlainen tuote, esimerkiksi Abri-Form teippivaippa tai Abri-San muotovaippa yhdessä Abri-Fix hygieniahousujen kanssa.

Lantion koko määrittelee inkontinenssituotteen koon. Inkontinenssituotteen pitää olla oikean kokoinen suojaa käyttävän henkilön lantion ympärysmittaan ja vartalon muotoon nähden.

Abenan valikoimissa kokovaihtoehdot ovat XS:stä aina 7XL:ään saakka.

Imukyvyn on oltava riittävä. Vääränkokoinen vaippa on yleisin syy siihen, että tulee ohivuotoja. Imukyky valitaan sen mukaan, kuinka paljon ja kuinka usein henkilö virtsaa.

Useimmat aikuiset virtsaavat 3-5 tunnin välein päiväaikaan.

Abena-vaippojen kosteusindikaattori osoittaa, kuinka täynnä vaippa on ja koska se on aika vaihtaa. Vaipanvaihdon yhteydessä vaipasta tulisi olla yli puolet käytetty. Jos näin ei ole, tulee henkilölle valita imukyvyltään pienempi vaippa. Tavoitteena on valita imukyvyltään pienin mahdollinen suoja, joka pitää käyttäjän kuivana.

Abenan tippasuojien muotoilussa on huomioitu naisen ja miehen erilainen anatomia. Tippasuoja riittää, jos kerralla karkaavan virtsan määrä on pieni. Inkohousu eli housuvaippa on yleensä teippivaippaa helpompi omatoimisessa käytössä.

Päivällä ja yöllä voidaan käyttää erilaista tuotetta, yöllä imukykyisempää häiriöttömän unen varmistamiseksi. Jos henkilö nukkuu levottomasti sekä liikkuu ja kääntyilee paljon, on Abri-Form teippivaippa paras vaihtoehto. Sängyn ja tuolinsuojaksi on saatavilla sekä pestäviä että kertakäyttöisiä Abri-Soft vuoteensuojia.

Pestävää vuoteensuojaa voi käyttää apuna henkilön asennon vaihtamisessa.

Inkontinenssi vaikuttaa elämään laatuun, mutta oikeilla tuotteilla ja hyvällä hoidolla sen vaikutus voidaan tehdä mahdollisimman pieneksi. Abenan Joutsenmerkityt inkontinenssituotteet on suunniteltu käyttäjää ja hänen arkeaan ajatellen, ympäristöä unohtamatta.

Inkontinenssi koettelee aina ihon kuntoa. Inkontinenssiin liittyvä ihotulehdus (IAD) syntyy, kun iho vaurioituu joutuessaan kosketuksiin erityisen emäksisen virtsan tai ulosteen entsyymien kanssa.

Huolellisesti valituilla pesu- ja ihonhoitotuotteilla voidaan välttää ihon tulehdustila. Vedetön pesu kostutetuilla pesukintailla pesee ja puhdistaa, mutta samalla myös suojaa ihoa.

Iho on ihmisen suurin elin ja paras suoja ulkopuolelta tulevaa ärsytystä vastaan. Pitämällä ihosta huolta huolellisella pesulla ja ihon kosteutuksella sekä suojaavilla voiteilla, voidaan välttää monta ongelmaa.

Abenan ihonhoitotuotevalikoimissa ovat kostutetut pesukintaat, -voide ja -vaahto joilla voidaan ihoa pestä ilman vettä, sekä voiteita, emulsioita ja öljyjä ihon kosteutukseen.

MITÄ?

Näin ehkäiset ihotulehdusta:

1. Käytä hengittäviä inkontinenssituotteita.

2. Hoida ihoa huolellisesti: puhdista, kosteuta, suojaa.

3. Pese iho ilman vettä.

4. Tarkista iho punoituksen, tulehduksen, ihottuman, kivun tai kutinan varalta.

5. Vältä hankausta välilihan alueella.

6. Käytä tuotteita, joiden pH on iholle neutraali (±5,0).