Jalkapallon MM-kisat 2022 Qatarissa

Jalkapallon MM-kisojen isäntämaa lupaa jatkossa ulkomaalaista työväkeä koskevia lakiparannuksia sekä läpinäkyvyyttä toiminnalleen.

Kuuma aavikkotuuli puhaltaa ja aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta. Lämpömittarissa asteita on lähes kolmekymmentä, mutta jaloissa tuntuu vain miellyttävän viileä tuuli. Seisomme Qatarin pääkaupungin, Dohan aavikolle rakennetulla Al Janoub -stadionin nurmikentällä ja meille esitellään sen hienouksia.

Eräs niistä on automaattinen ilmastointi, joka takaa miellyttävät olosuhteet sekä katsojille että pelaajille.

– Katsomossa puhaltaa kevyt ilmastointi. Kentälle tuutataan kylmää ilmaa isoista suuttimista. Voimme säätää ilmastointia sään mukaan, Espanjasta stadioneille töihin tullut William Morales selittää.

Huikea kisabudjetti

Tämäkään upea stadion ei olisi noussut keskelle aavikkoa ilman kymmeniä tuhansia siirtotyöntekijöitä. Maassa työskentelee tälläkin hetkellä noin kaksi miljoonaa, pääosin Aasiasta ja Afrikasta tulevaa siirtotyöntekijää, joita ilman Arabian niemimaalla sijaitseva rikas öljyvaltio ei pyörisi, eikä vuonna 2022 järjestettävistä jalkapallon MM-kisoista tulisi mitään.

Al Janoubin lisäksi upouusia jalkapallostadioneita tehdään seitsemän. Samaan aikaan rakennetaan metroa, uusitaan teitä ja pystytetään kisakyliä. Kisojen alkuun tähtäävien rakennushankkeiden budjetti on 200 miljardia dollaria.

Siirtotyöntekijöiden epätasa-arvoisesta kohtelusta on noussut kansainvälinen kohu. Monet työ- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet väärinkäytöksistä pitkin 2010-lukua. Kansainvälisen työjärjestön Qatarin-toimiston johtaja Houtan Hamanyonpour kertoo, että parannuksia on luvassa.

Esimerkiksi työnantaja ei enää saa ottaa työntekijältä passia, eikä maasta poistumiseen tarvita työnantajan lupaa eikä viisumia. Lain mukaan työsuhteen saa päättää ennen sopimuskauden loppua.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kirjannut kotisivuilleen, että Qatar puuttuu viimein työlainsäädäntönsä epäkohtiin. Päätös on historiallinen, ja tulee toivottavasti näyttämään esimerkkiä koko Lähi-Idän alueella.

MM-kisajärjestöllä on työntekijöiden oloja valvova osasto, jonka johtaja Mahmoud Qutub myöntää, että virheitä on tapahtunut, mutta niistä on opittu.

– Työaika on kahdeksan tuntia. Säännölliset ruokailu- ja juomatauot kuuluvat asiaan. Ylitöitä on mahdollista tehdä rajatusti, ja kaikilla on mahdollisuus käydä kotimaassaan kerran vuodessa. Kaikki eivät kuitenkaan halua tätä mahdollisuutta käyttää, koska eivät saa siltä ajalta palkkaa, hän valaisee.

Työntekijöiden minimipalkka on 200 euroa kuussa ilman lisiä. Ruoka, asunto ja sähkö ovat työntekijälle maksuttomia. Minimipalkka menee parlamenttiin tarkastukseen ja tulee todennäköisesti nousemaan hieman, ei kuitenkaan merkittävästi.

– Hyvinvoiva työntekijä on kaikkien etu. Olemme kopioineet Englannista ohjelman, johon kokoamme kaikkien terveystiedot sähköisesti. Se nopeuttaa sairastapauksien käsittelyä ja pitää meidän ajan tasalla heidän terveydestään. Tarjoamme myös valistusta oikeanlaisen ravinnon ja levon suhteen, Qutub kertoo.

Aiemmat onnettomuudet ja kuolemantapaukset ovat opettaneet, ettei virheisiin enää ole varaa.

– Vuosien 2018 ja 2019 aikana rakennustöissä menehtyi 123 ihmistä, työministeriön edustaja Mohammed Hassan Al Obaidly vahvistaa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on tukenut kautta linjan tulevaa kisaisäntäänsä ja kävi viimeksi lokakuussa 2019 Dohassa tarkistamassa tämän hetkisen infrastruktuurin.

– Lähi-Idän alueen ensimmäisiin jalkapallokisoihin ei kannata suhtautua ennakkoluuloisesti. He tulevat varmasti hoitamaan hienon tapahtuman vierailleen, kuten Venäjälläkin 2018 tapahtui, Fifan sivuilla todetaan.

Viisi maata jätti hakemuksen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoista Kansainväliselle jalkapalloliitto Fifa:lle. Ne olivat Australia, Etelä-Korea, Japani, Qatar ja Yhdysvallat.

Kisaisäntä päätettiin 2. joulukuuta 2010 yhdessä vuoden 2018 kisojen kanssa. Äänestys jatkui aina neljänteen kierrokseen saakka. Neljännellä kierroksella Qatar voitti Yhdysvallat 14 äänellä. Yhdysvallat sai 8 ääntä.

Yleisurheilun MM-kisat järjestettiin syksyllä 2019 Dohassa.

”– Katsomossa puhaltaa kevyt ilmastointi. Kentälle tuutataan kylmää ilmaa isoista suuttimista. Voimme säätää ilmastointia sään mukaan.”