Luonto ja taide lumoavat Punkaharjulla.

Teksti: Reetta Reinman

Muistattehan Taidekeskus Retretin Savonlinnan Punkaharjulla? Visionääri Pekka Hyvärisen rakennuttama näyttelytila ja erikoinen maanalainen luolasto sekä akustisesti upea konserttisali olivat toiminnassa vuosina 1984–2012. Retretissä järjestettiin vuosittain useita maailmanluokan taidenäyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia, kunnes ruotsalaiseen omistukseen siirtynyt päärahoittaja Nordea katkaisi suojattinsa rahahanat vuonna 2012. Toimintaa harjoittanut Retretti Oy ajautui konkurssiin.

Taidekeskus Retretin konkurssin jälkeen Retretti-tuotenimen omistus siirtyi Kruunupuisto-säätiölle, joka ei halua luovuttaa Retretti-nimeä taide- ja kulttuuritoimintaa Punkaharjulla jatkavalle Art Up Kulttuuriyhdistykselle, eli uusi hanke ei saa käyttää Retretti-nimeä. Uusi nimi on Saimaan Taideluola, Art Cave Saimaa.

Sijoittaja Kai Mäkelä osti Retretti Asema -nimisen kiinteistön vuonna 2006. Omistus on säilynyt ja siirtynyt Mäkelä-konsernissa, kiinteistön nykyinen omistaja on Tuunaansaaren Luola Oy. Pinta-alaltaan kuuden hehtaarin kokoinen Retretti Asema -kiinteistö sijaitsee Punkaharjun Tuunaansaaren korkeimmalla kohdalla.

Kai Mäkelän puoliso, Sinikka Mäkelä aloitti vuonna 2018 yhteistyössä yhteistyökumppaniensa kanssa kiinteistön saneeraamisen tavoitteenaan palauttaa taidekeskuksen aikaisempi loiston aika – mutta modernisoituna ja osin digitalisoituna.

Luolaston hyväkuntoinen, 1200 hengen konserttisali kunnostettiin ja vuokrattiin Luola Events Oy:lle. Kesästä 2018 alkaen Luola Events Oy järjestänyt salissa lukuisia viihdekonsertteja, seminaareja sekä yritys- ja elämystapahtumia.

– Muun luolaston käyttöönotto on vaatinut mittavaa suunnittelua kiinteistötekniikan uusimiseksi ja nykyisten turvallisuusmääräysten täyttämiseksi. Labyrinttimäisiä käytäviä ja saleja luolastossa on lähes puolitoista kilometriä. Osa luolastosta on suunniteltu digitaaliseksi koko perheen elämyskeskukseksi, kertoo Tuunaansaaren Luola Oy:n toimitusjohtaja Pekka Nurminen .

Tänä talvena taidekeskus Retretin vanhat näyttelyrakennukset purettiin muutamaa rakennusta lukuun ottamatta. 1980-luvun rakennukset eivät olleet enää käyttökelpoisia, eivätkä tarkoituksenmukaisia. Purettujen rakennusten tilalle on rakennettu taide- ja kulttuuripuisto, joka avautuu 5.7.2020 alkavassa Art Up tapahtumassa (www.artup.fi). Tapahtuma on kaksiviikkoinen, mutta jatkuu ympäristötaidenäyttelynä ja luolaston digitaalisena näyttelynä siihen saakka, kun luolasto menee 16.8. tältä kesältä kiinni. Sen jälkeen näyttelyt ovat mahdollisia erillisesti tilattuina.

– Osaa yhteensä noin 5500 neliön maanalaisesta luolastoa pidetään vielä suljettuna. Ne saneerataan syksyn ja talven aikana, ja ne avautuvat ensi kesänä, Nurminen kertoo.

Maksimissaan luolakierrokselle voi osallista 200 henkilöä kerrallaan. Remontin kustannusarvio on tällä hetkellä noin kuusi miljoonaa euroa.

Mikäli suunnitellut kävijämäärät toteutuvat, Tuunaansaaren Luola Oy rakennuttaa lähivuosina purettujen rakennusten tilalle uuden taide- ja kulttuurikeskuksen sekä resort-tyyppisen hotellin. Uusia suunnitelmia varten vireillä on alueen kaavamuutos.

– Tavoitteenamme on lähivuosina 100 000 vuosittaista vierailukäyntiä kulttuuripuistossa, taideluolastossa ja digitaalisessa elämysmaailmassa, Nurminen kertoo.

Tänä vuonna kävijätavoite on aukiolopäivistä ja rajoituksista riippuen 20 000–40 000 vierailijaa. Taidekeskus Retretissä kävi sen parhaimpina vuosina yli 200 000 vierailijaa lyhyenä kesäkautena.

– Jotta uusi toimintamme voisi olla kannattavaa, sen täytyy olla monipuolisempaa ja laajemmalle kohderyhmälle suunnattua kuin takavuosina. Toiminnan tulee tukea matkailun uusia vaatimuksia, painottaa toimitusjohtaja Nurminen.

Maanpäällisessä Saimaan Kulttuuripuistossa voi vierailla maksutta ihailemassa mielenkiintoista ja hauskaa ympäristötaidetta, jonka on valinnut helsinkiläinen ympäristötaiteilja Satu Kalliokuusi . Noin tunnin kestävä, opastettu Saimaan Taideluolakierros maksaa aikuisilta 18 euroa ja lapsilta 10 euroa.

Nurminen kehottaa tutustumaan myös Punkaharjun ja Savonlinnan muihin matkailu- ja kulttuurikohteisiin, esimerkiksi nauttimaan Punkaharjun harjutien kansallismaisemasta sekä tutustumaan Luston metsämuseon ja Taidekartano Oraksen näyttelyihin. Olavinlinna lumoaa aina, vaikka tänä kesänä ei oopperajuhlia olekaan. Hiljentyminen maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä pysäyttää kiireisen arjen. Kesäaikaan toiminnassa oleva Kerimäen puukirkko on heinäkuun loppuun saakka avoinna joka päivä.

Harjumaisemin keskellä Kerimäellä, noin 20 kilometrin etäisyydellä luolastosta, toimii myös Mäkelän ja Nurmisen perheiden puoliksi omistama Kerimaan Lomakeskus, joka tarjoaa monipuolisen majoituskapasiteetin lisäksi rantasaunaelämyksiä, porealtaan, kylpytynnyrin ja mieliinpainuvan yöpymisen iglu-lautassa. Lohtakin on mahdollisuus kalastaa omassa lohilammessa sekä golfata ja reippailla luontopolkuvaelluksilla. Yhteistyökumppanit tarjoavat opastettuja bussimatkoja Savonlinnan ja Punkaharjun kulttuuri- ja luontokohteisiin.

– Etsimme parhaillaan kokenutta matkailualan yrittäjää vetämään Kerimaan Lomakeskuksen toimintaa, Nurminen kertoo.

Luolastoon ja kulttuuripuistoon pääsee myös junalla. Savonlinnaan matkaavat etelänjunat pysähtyvät luolaston pääsisäänkäynnin kohdalla olevalla junaseisake Retretissä. Savonlinnan lentokentälle Punkaharjulta on noin 25 kilometriä. Helsingistä Punkaharjulle on noin 350 kilometriä ja Pietarista noin 250 kilometriä.

Lue lisää: www.saimaantaideluola.fi

”– Tavoitteenamme on lähivuosina 100 000 vuosittaista vierailukäyntiä kulttuuripuistossa, taideluolastossa ja digitaalisessa elämysmaailmassa.”