Jyväskylän Pallokerho tekee vahvaa taustatyötä tyttöjen ja naisten jalkapallon eteen, valmennus on ammattimaista myös koululaisilla.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: JyPK

Kesä- ja heinäkuussa meillä on kotiotteluita Jyväskylässä Harjun jalkapallostadionilla ainoastaan kolme. Valtaosa kotiotteluistamme on loppukesästä, joten olemme katsojamäärien suhteen odottavalla mielellä, mutta odotamme Harjulle paljon katsojia heti kesäkuussa, koska koronan takia ei ole ollut pitkään aikaan mitään urheilutapahtumia, toteaa Jyväskylän Pallokerhon, JyPK:n jalkapallon Naisten Liigajoukkueen toiminnanjohtajana työskentelevä Petri Oksanen.

Tämän kesän naisten liigakausi kausi alkoi koronan vuoksi vasta lauantaina 13. kesäkuuta. JyPK aloitti vierasottelulla Vantaalla. Ensimmäinen kotiottelu Jyväskylässä oli 17.6. KuPSia eli Kuopion Palloseuraa vastaan.

Naisten jalkapallo on Jyväskylän seudulla suosittua. JyPK:n Naisten Liigajoukkueen peleissä on viime vuosina ollut toiseksi eniten katsojia naisten liigajoukkueista Suomessa.

– Yleisökeskiarvo meillä oli viime vuonna 427 katsojaa. Joten jos yleisöä innostuisi lähtemään keskiarvokatsojamäärän mukaisesti Harjun stadionille myös tänä kesänä, niin koronarajoituksista ja kahden metrin turvaväleistä huolimatta kaikki kyllä mahtuvat stadionin katettuun katsomoon. Noudatamme tarkkaan viranomaisten turvallisuussääntöjä ja huolehdimme turvaväleistä, myös sisään- ja uloskäyntejä olemme tehneet aikaisempaa enemmän. Tervetuloa peliin! toivottaa Petri Oksanen.

JyPK:n organisaatiossa on viisi täysiaikaista työntekijää ja useita tuntityöntekijöitä, oman toimen ohella toimivia valmentajia sekä runsaasti seuralle tärkeitä vapaaehtoisia toimijoita.

– Koronakriisin alkaessa heidät jouduttiin lomauttamaan heti 1–2 kuukaudeksi, joko koko- tai osa-aikaisesti. Osaan maksuista saimme alennuksia ja saimme myös laskujen eräpäiviä siirretyksi. Toimimalla nopeasti ja tekemällä radikaaleja ratkaisuja selvisimme pahimman yli, ja pystyimme jatkamaan toimintaamme ja pitämään harrastajamaksut kohtuullisina jatkossakin, toteaa Oksanen.

Seuran taloutta tukee myös se, että JyPK:n vuoden merkittävin tapahtuma ja tulonlähde eli tyttöjen Hippo-jalkapalloturnaus, joka kokoaa vuosittain ympäri Suomen noin 200 joukkuetta valmentajineen ja huoltajineen, järjestetään aina vasta syyskuussa, eli silloin toivottavasti koronarajoitukset ovat tänä vuonna jo helpottaneet. Poikien Jyväskylän Cup -jalkapalloturnauksen JyPK siirsi tänä vuonna kesäkuulta syyskuulle.

Kolmatta kautta naisten Kansallisessa Liigassa pelaavassa JyPK:n Naisten Liigajoukkueessa on noin 20 sopimuspelaajaa. Reserviä esimerkiksi loukkaantumisten varalle saadaan tarvittaessa seuran B18-junioreista. Viime vuonna JyPK:n alle 18-vuotiaiden tyttöjen B-juniorijoukkue voitti SM-kultaa.

Naisten Liigajoukkueen päävalmentaja, apuvalmentaja ja maalivahtivalmentaja ovat seuran omia. Suomen Palloliiton tuella JyPK:ssä toimiva talenttivalmentaja keskittyy muun muassa juniorimaajoukkueessa pelaavien Naisten Liigajoukkueen ja JyPK:n juniorijoukkueiden pelaajien yksilövalmennukseen. Pelaajista pitävät huolta myös lääkäri, fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja. Heidän palvelunsa JyPK ostaa seuran ulkopuolisilta tahoilta.

– Lisäksi meillä iso ja ahkera joukko joukkeiden toimihenkilöiden sekä muiden vapaaehtoisten joukko, kiittää toiminnanjohtaja Oksanen.

– Erittäin tärkeässä roolissa työmme mahdollistajina ovat myös yhteistyökumppanimme, joita meillä on tätä nykyä noin 70, ja lisääkin toki mahtuu mukaan!

Yksi JyPK:n Naisten Liigajoukkueen yhteistyökumppaneista on Kärkkäinen Oy. Tästä kertoo Kärkkäisen logo Naisten Liigajoukkueen pelipaidoissa.

Pelimatkat tekevät merkittävän loven JyPK:n Liigajoukkueen talouteen.

– Naisten Kansallisessa Liigassa on Jyväskylän lisäksi ainoastaan Tampereella ja Kuopiossa joukkue, muut ovat eteläisestä Suomesta, ja pelireissumme suuntautuvat myös Turkuun ja Ahvenmaalle, kertoo Oksanen.

Yhteensä Kansallisessa Liigassa on 10 naisten jalkapallojoukkuetta.

Pahimpana korona-aikana JyPK:n Naisten Liigajoukkueen pelaajat harjoittelivat omatoimisesti. Joukkueen päävalmentaja ja fysiikkavalmentaja tekivät jokaiselle pelaajalle yksilöllisen harjoitusohjelman.

– Etäharjoitteluaikana harjoittelu keskittyi peruskunnon ja voiman hankintaan, siksi kehonhuollosta oli tärkeä pitää tarkkaa huolta fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti, kertoo Oksanen.

Pallo voitiin kunnolla ottaa mukaan treeniin toukokuun ensimmäisellä viikolla, jolloin alle 10 hengen pienryhmäharjoittelu tuli mahdolliseksi. Kesäkuun alussa joukkue kokoontui ensimmäisen kerran yli kahteen kuukauteen koko joukkueen yhteisiin harjoituksiin.

Tänä kesänä pelataan 18 peliä ja niissä sijoille 1.–10. yltäneet mittelevät mitaleista. Liigakauden toinen osa, eli ylempi ja alempi loppusarja jää tänä kesänä väliin, koska koronan takia kauden aloitus siirtyi noin kahdella kuukaudella.

– Kahtena edellisenä kautena JyPK:n Naisten Liigajoukkue on ollut mukana mitalipeleissä, mutta jäänyt kärkikolmikosta sijoille 5. ja 6. Hyvistä sijoituksista taistellaan! lupaa Oksanen.

Maailmalla ja Suomessa Naisten jalkapallo on kovassa nosteessa. Jyväskylän seudulla naisten jalkapallo on ollut perinteisesti vahvaa.

– Olemme puhtaasti erikoistuneet tyttöjen ja naisten jalkapallovalmennukseen. Se on meillä hyvin ammattitaitoista. JyPK:n valmennus vastaa jalkapallosta Jyväskylässä myös yläkoulun ja lukion tyttöjen aamuharjoittelun muodossa.

– Myös sillä on tärkeä merkitys, että Jyväskylän Pallokerho on vanha ja perinteinen jalkapalloseura Jyväskylässä. Se on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1952 eli lähes 70 vuotta. Hyvin olennainen tekijä kokonaisuudessaan on Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan, kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n ja Jyväskylän urheiluakatemian merkittävä tieteellinen, tutkimuksellinen ja taidollinen panos. Tämä heijastuu vahvasti lähiseudun urheilun parhaaksi, korostaa Petri Oksanen.

Lisätietoja JyPK liigajoukkueesta ja kauden otteluohjelma löytyy osoitteesta: www.jypkliiga.fi

JyPK liigajoukkueen löydät myös facebookista ja instagramista: jypkliiga