Jaana Patrikaisen viidellä kissalla on päivittäin ”jyrsijä-TV” auki. Jaanan tyttären omissa häkeissään puuhastelevat kaksi hamsteria, kaksi marsua ja neljä natalhiirtä tarjoavat tyttöviisikolle mielenkiintoista katseltavaa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jaana Patrikainen

Sopu säilyy hyvin. Kissat ovat vapaina, hamsterit, marsut ja natalhiiret omissa häkeissään. Kissat kyllä mielellään katselevat jyrsijöiden puuhia, mutta häkkeihin niiden tassut eivät yllä, kertoo kotinsa lemmikkien marssijärjestyksestä hollolalainen Jaana Patrikainen .

Jyrsijät ovat Jaanan 17-vuotiaan tyttären, mutta Jaana on aikaisemmin kasvattanut pienimuotoisesti hamstereita. Nyt hän keskittyy viiden kissansa hoitamiseen.

Kaikki kissat ovat kotoisin paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestä.

– Eläinsuojeluyhdistyksestä ostetut kissat ovat uuteen kotiinsa tullessa aina leikattuja, madotettuja ja rokotettuja. Kissa maksaa noin 160 euroa. Mikäli omistaja hakee eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin päätyneen kissansa takaisin, hän joutuu maksamaan myös kissan siellä viettämästä ajasta, Jaana kertoo.

Ensimmäisen kissan Jaana hankki eläinsuojeluyhdistyksestä syksyllä 2016. Siihen saakka hän oli ollut vannoutunut koiraihminen. Jaanalla on ollut neljän vuosikymmenen aikana yhteensä viisi cockerspanielia.

– Lapsena minulla kyllä oli kissa, kertoo Kajaanissa syntynyt, mutta sieltä jo lapsuudessa perheensä kanssa Lahden seudulle muuttanut, nyt 52-vuotias Jaana.

Jaanan kissojen nimet juontavat hänen edesmenneiden koiriensa nimiin.

– Halusin kissoille samoilla kirjaimilla alkavat nimet, kuin koirieni nimet olivat. Tosin ensimmäisenä hankkimallani kissalla, Tessalla on sama nimi kuin sillä oli, kun hain sen eläinsuojeluyhdistyksestä. Muut kissani on nimetty meidän mielestämme mukavilta kuulostavilla nimillä.

Jaanan Tessa-kissa on jo vanha rouva. Se on oman arvonsa tunteva ja rauhallinen. Ikääkin on luultavasti jo aika paljon. Tessan tarkka ikä ei tiedossa. Jaana arvelee sen olevan noin 10-vuotias.

– Tessa pääsääntöisesti lepäilee, eikä tee juuri muuta kuin pakolliset toimenpiteet, syö ja käy hiekkalaatikolla. Välillä tosin Tessan tassu saattaa viuhua, kun se ojentaa nuorempiaan, jos ne yrittävät tunkeilla.

Jaanan kolmevuotiaiden kissojen tyttökatraasta Ronja menehtyi keväällä kissaflunssaan. Kolmivuotiaat Venla Norma voivat jo hyvin. Nekin sairastivat huhtikuussa kissaflunssan, kuten myös seniori Tessa ja juniori Tia. Kissaflunssaan kaikki kissat saivat antibioottikuurin. Koronan kanssa kissaflunssalla ei ollut mitään yhteyttä.

– Kissaflunssassa kissan silmät ja nenä vuotavat. Ne voivat aivastella, olla kuumeisia, kärsiä hengitysvaikeuksista ja huonosta ruokahalusta. Yleensä hoidoksi riittää tukihoito: antibiootit, neste ja pakkosyöttö. Kissan silmät ja nenä puhdistetaan eritteistä.

Kissaflunssat ovat eri virusten aiheuttamia, mutta antibiooteilla estetään siitä usein seuraavaa bakteeritulehdusta.

Norma on Jaanan kissoista arin.

– Se on populaatiokissa eli se on loukutettu pentuna. Norman kanssa olemmekin joutuneet tekemään paljon kesytystyötä. Koskaan se ei varmaan tule täysin luottamaan ihmiseen, mutta nyt se jo sallii meidän oman perheensä lähestyä itseään ja antaa silittää.

Venla on porukan pomo, vaikka se on luonteeltaan äärimmäisen kiltti.

– Jos palvelusväki ei ymmärrä antaa ruokaa tai siivota hiekkalaatikkoa riittävän ajoissa, niin Venla kyllä siitä huomauttaa! Jaana naurahtaa.

Parivuotias Mila-kissa on sylikissa.

– Mila tykkää yli kaiken istua sylissäni ja kehrätä. Milan kanssa myös ”keskustelemme”!.

Porukan nuorin on viime syksynä syntynyt, pieni pörröhäntäinen Tia.

– Tian hengissä selviäminen oli alussa vähän vaakalaudalla, mutta niin se vain selvisi ja onkin varsin aktiivinen. Tia kiusaa vanhempia kissoja minkä kerkeää ja on kova kerjäämään ruokaa.

Kaikki kissat ovat sisäkissoja. Koska ne eivät liiku ulkona ja saalista, niille riittää madotus kahdesti vuodessa.

Jaana työskentelee Lahden Kärkkäisellä tekstiilivarastolla. Kun hän tulee töistä kotiin, vastaanotto on iloinen.

– Kissat juoksevat eteiseen vastaan. On kiva tulla kotiin, kun odotetaan – vaikka vain purkinavaajaksi! Mutta eiköhän me muutoinkin tykätä kovasti toisistamme, niin ahkeria kehruukoneita meidän kissatyttömme ovat, Jaana toteaa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kotona riittää, kun kissat – vanha rouva Tessaa – lukuun ottamatta aktivoivat toisiaan leikkimään ja juoksemaan ympäri asuntoa.

– Juoksuleikkien välissä ne kynsivät innokkaasti raapimapuitaan, joita meillä onkin useampi, Kärkkäiseltä osa hankittu.

Kärkkäiseltä Jaana löytää muutoinkin kaiken, mitä kissoillaan tarvitsee: märkäruoat, raksut, herkut ja Tia-pennulle kissanmaidon sekä lelut, kissatarvikkeet, hiekkalaatikot ja hiekat. Myös marsujen heinät ostetaan Kärkkäiseltä.

”– Jos palvelusväki ei ymmärrä antaa ruokaa tai siivota hiekkalaatikkoa riittävän ajoissa, niin Venla kyllä siitä huomauttaa!”