Ihmiskehon käsittely on aina käsityötä
Seppo Pasanen sanoo ortopedisen osteopatian olevan käsityöammatti. Hän yhdistää siihen kaustislaista jäsenkorjausta ja hierontaa.
Teksti ja kuva: Reetta Reinman
S eppo Pasanen , 57, toteaa, että hänellä kävi tuuri, kun hänet taloudellisten ja tuotannollisten syiden vuoksi aikoinaan irtisanottiin vuosikymmenten palvelualan esimiestehtävistä.
Kemissä syntynyt, nyt jo kohta 35 vuotta Helsingissä asunut Pasanen lähti tuolloin kulkemaan hieroja- ja kupparimummonsa jalanjäljissä. Sepon mummo toimi myös kätilönä - lapsenpäästäjänä - synnytyksissä.
Pasanen suoritti ensin Suomen urheiluhierojaopistossa koulutetun hierojan ammattitutkinnon. Kaustisen kansanlääkintäkeskuksessa hän opiskeli lääketieteen lisensiaatti Heikki Hemmilän koulutuksessa perinteiset kaustislaiset jäsenkorjaustekniikat ja jatkoi perehtymistä jäsenkorjauksen eri tyylisuuntiin. Fysiatrian dosentti Jari Ylisen johdolla Pasanen suoritti mobilisoivat ja osteopatian tekniikat. Ortopediseksi osteopaatiksi hän valmistui Ortopedisen osteopatian koulutuskeskuksen nelivuotisesta korkeakoulutason koulutuksesta.
Pasanen ottaa vastaan Helsingissä sekä Nilsiällä, jossa on äidin kotimökki; sukujuuret vievät Nilsiään ja muualle Savoon.
Pasanen pitää monipuolista koulutustaan niin lääketieteen ammattilaisten tiedevoittoisissa koulutuksissa kuin kaustislaisten kansanparantajien eli nikamakäsittelyn osaavien jäsenkorjaajien perinneopissa suurena rikkautena.
– Yksi koulukunta voisi helposti orjuuttaa. On tärkeä oppia näkemään laaja-alaisesti myös muihin ”luokkahuoneisiin”, ja imeä jokaisesta oppimistilanteesta tietoa itseensä. Aina oppii uutta. Jokainen oppimiskokemus syventää taitoja ja tietoja.
– Olennaista on pitää mielessä, että ihmiskehon käsittely on aina käsityötä, ihan niin kuin mummoni aikoinaan korosti: Sävel syntyy soittajan sormissa.
– Parhaat työvälineeni ovat herkät ja tuntevat kädet sekä korkea ammattitaito ja hyvä koulutus, painottaa Pasanen.
Pasanen määrittelee koulutetun ortopedisen osteopaatin tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntijaksi. Suomessa osteopaatti on virallinen, Valviran rekisteröimän terveydenhuollon ammattihenkilö.
Ortopedisessa osteopatissa hoidon tavoitteena on tutkia tarkasti ja miettiä, mikä on kivun syy.
– Hoito painottuu tutkimisen mukaan saatuun osteopaattiseen diagnoosiin, jonka jälkeen vasta selviää, mitä tehdään. Lisäksi käyttämälläni jäsenkorjauksella saadaan pehmein ottein korjattua luuston virheasentoja, Pasanen kertoo.
Hän painottaa, että osteopaatin tärkein tehtävä on löytää oikea syy asiakkaan vaivoihin.
– Me ortopediset osteopaatit käytämme työssämme noin 800 länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joita korreloimalla pääsemme tarkkaan diagnoosiin.
Kaikkein olennaisin asia tehdään, ennen kuin hoito aloitetaan. Se on asiakkaan tarkka haastattelu ja kliininen tutkiminen, tarvittaessa magneetti- ja röntgenkuvien tulkitseminen.
– Tutkimalla asiakkaani huolellisesti pystyn tunnistamaan myös mahdollisen jatkohoidon tarpeen. Dokumentoin jokaisen asiakkaani jokaisen hoitokerran. Tarvittaessa ohjaan jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.
Valtaosa asiakkaista hakeutuu Seppo Pasasen hoitoon tuki- ja liikuntaelinongelmissa. Hänellä käy hoidossa myös paljon urheilijoita.
– Olen harrastanut yli 40 vuotta judoa, jossa minulla on toisen asteen musta vyö. Siinä on tullut tutuksi niin urheiluvammat kuin niiden eri hoitomuodot, Pasanen naurahtaa.
Hän sanookin, että urheilu on vaarallista, mutta terveysliikunta elintärkeää tuki- ja liikuntaelimistölle ja kokonaisvaltaisesti ihmisen psyko-fyysis-sosiaaliselle hyvinvoinnille.
– Liiku joka päivä edes 10 minuuttia, Pasanen kannustaa jokaista asiakastaan ja antaa mukaan myös liikuntakortin, johon hän kehottaa kirjaamaan jokapäiväisen liikunnan, oli se sitten haravoimista tai hikilenkkiä.
– Liikuntakortti on erinomainen motivaattori. Siltä ei mikään jää salaan, jos vain rehellisesti raportoi liikkumisensa, toteaa Pasanen.
– Kuntouttavan liikuntaharjoittelun tavoitteena on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntyminen, hän sanoo.
Ihminen on monimutkainen, toiminnallinen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ortopedisella osteopaatilla onkin laaja ymmärrys ihmisvartalon anatomiasta ja toiminnasta.
– Monipuolisen koulutuksemme myötä olemme perehtyneet keskus- ja ääreishermoston toimintaan. Käytämme työvälineinämme esimerkiksi kliinisiä, neurologisia testejä, jotka ovat tie tarkkaan diagnoosiin ja turvalliseen hoitoon.
Ortopedisella osteopaatilla on myös radiologista tuntemusta etenkin vammoista ja sairauksista johtuvien muutosten osalta.
Osteopaatti tunnistaa eri ikäkausiin liittyvät luuston muutokset, leikkauksen jälkeiset kuntoutuksen tarpeet sekä urheilu- että työperäiset vaivat.
– Vaivojen syiden pohtimiseen ortopedisella osteopaatilla on myös ihmisen fysiologiasta laaja-alainen koulutus.
Pasanen painottaa, että ikäihmisiä hoidetaan täysin eri tavoin kuin muita; lapset kehittyvät, mutta vanhukset haurastuvat.
– Ja työssä käyvät monesti veltostuvat, istumatyö on pahasta tuki- ja liikuntaelimistölle.
Kullekin asiakkaalleen suunnittelemansa, yksilöllisten hoitomuotojen tukena Seppo Pasasella on käytössään monipuolinen tekniikkavalikoima. Tekniikka- ja välinevalikoimaansa hän hyödyntää myös diagnoosin teossa.
– Esimerkiksi neurologisessa tutkimisessa ortopedisessa osteopatiassa käytetään perinteisiä refleksivasaroita ja äänirautoja sekä erilaisia testejä, ja näitä yhdistetään käsin tehtyyn tutkimukseen. Näin saadaan esimerkiksi selville, mistä lihasryhmästä on voima pois ja mihin kaikkeen se vaikuttaa tai miksi hermo on pinteessä ja kivulias.
Ortopedisen osteopaatin hoito koostuu erilaisista pehmytkudosten hoitotekniikoista, käsin tehtävästä nivelten mobilisaatioista ja manipulaatioista sekä asiakkaan oman kuntouttavan harjoittelun ohjaamisesta.
– Esimerkiksi nivelongelmia hoidetaan pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla kivun lievittämiseksi ja/tai liikelaajuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatiohoito eli kohdistettu, tarkkarajainen impulssi.
– Hermojen pinnetilat taas saattavat johtua hermojen ahtaasta kulkureitistä, ja siksi viesti ei kulje täydellisesti. Tämä oireilee hermosärkyinä, lihasväsymyksenä sekä kramppeina. Hoidossa löysätään teknisen hieronnan kautta jumiutuneet lihakset ja pyritään saamaan keho ja nikamat oikeaan asentoon.
Pasanen painottaa, että koulutetun osteopaatin suorittama manipulaatio on aina turvallinen ja kivuton hoitomuoto.
– Oikeaoppisesti tehtynä mikään hoitomuoto ei aiheuta kipua. ”Makkeeta” kipua sanoo eräs asiakkaani Savossa, kun lihaksia käsitellään.
Seppo Pasasen tavoitat:
www.seppopasanen.fi
seppo.pasanen@kolumbus.fi
puh. 0400 894631
”– Liikuntakortti on erinomainen motivaattori. Siltä ei mikään jää salaan, jos vain rehellisesti raportoi liikkumisensa.”
MITÄ?
akuutteja ja kroonisia selkäkipuja
raajojen puutumista ja särkyjä
päänsärkyjä
niska-hartiasärkyjä
olkapääongelmia
polvi- ja lonkkakipuja
nilkan sekä jalkapöydän ongelmia
huimausta
tinnitusta
nivelten kiputiloja
tenniskyynärpäätä
lihaskipuja ja -kramppeja
urheilu- ja rasitusvammoja